Ν. Χριστοδουλίδης: «Αδύνατη η πλήρης εξομάλυνση των δεσμών Αθήνας – Άγκυρας, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού»

Ν. Χριστοδουλίδης: «Αδύνατη η πλήρης εξομάλυνση των δεσμών Αθήνας – Άγκυρας, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού»

Αίτημα για συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λευκωσία δεν είναι ενάντια στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος -Τουρκίας , δήλωσε σήμερα ο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο, σημείωσε ,  ότι “είναι αδύνατη η πλήρης εξομάλυνση των δεσμών Αθήνας – Άγκυρας, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας το έγγραφο εργασίας, με το οποίο η Λευκωσία θα εξηγεί, γιατί η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πως το έγγραφο θα αξιοποιηθεί κατά τις συναντήσεις, που θα έχει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 Μαρτίου.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι έχει κατατεθεί αίτημα για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα βρίσκεται στη Βελγική πρωτεύουσα και θα παρευρεθεί στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών.

Σημείωσε, παράλληλα, πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει ήδη ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της ανεπίσημης συνάντησης  με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ.

Ο Ερσίν Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε  ως σκληρή την αναφορά Ν. Χριστοδουλίδη για επανένωση του νησιού και στο να πάρει η Κύπρος τη θέση που της αξίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας σε εκπομπή του Μπαϊράκ ο Ερσίν Τατάρ διερωτήθηκε και το εξής: «Άλλωστε τι θα άλλαζε έστω κι αν εκλεγόταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης; Όπως ξέρετε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο άνθρωπος που είπε ναι στο Σχέδιο Ανάν και ύστερα αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα». 

Κατά τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανεξαρτήτως του τι λέγεται προεκλογικά στο τέλος «η εκκλησία και όλες οι οργανώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν ένα εθνικό στόχο» που σύμφωνα με την άποψη του Ερσίν Τατάρ είναι «η προβολή της μίας κυριαρχίας στην Κύπρο και του κυπριωτισμού και η ύπαρξης μιας κυριαρχίας και ενός λαού στην Κύπρο που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Διότι αυτό τους βολεύει», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Η νοοτροπία που βρίσκεται κάτω από αυτό είναι πως η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και σε ένα τέτοιο νησί δεν έχει θέση η Τουρκία, ειδικά επειδή αυτό είναι μέλος της ΕΕ. Κατά την άποψή τους, οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει αργά ή γρήγορα να τερματιστούν και να φύγει από εδώ ο τουρκικός στρατός».  

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών το στον Μπαϊράκ ο Ερσίν Τατάρ είπε πως είναι ζωτικής σημασίας οι εγγυήσεις της Τουρκίας.  «Η παρουσία του τουρκικού στρατού διασφαλίζει πράγματι την ασφάλειά μας και μπορούμε να διακινούμαστε με ασφάλεια σε αυτή την χώρα, να κοιμόμαστε έναν ωραίο ύπνο στο σπίτι μας κάθε βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να ζει κανείς σε ένα μέρος που δεν έχετε ασφάλεια και εμείς ζήσαμε αυτό τον πόνο στο παρελθόν όλοι μαζί», δήλωσε. 

Νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης,  απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει καταλήξει στις επιλογές για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε:” Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας, ανέφερε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως μαζί με τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα για τα οποία γίνεται σχετική προετοιμασία”.

Σε άλλη  ερώτηση, εάν έχει πάρει εισηγήσεις ή προτάσεις από τα κόμματα για τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «όποιες εισηγήσεις υπάρχουν είναι ευπρόσδεκτες», λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και το πλαίσιο που έθεσε προεκλογικά με βάση τα μηνύματα από την κοινωνία, τα οποία είναι βασική συνισταμένη, όπως σημείωσε.

Η σημασία που έδωσε στον διάλογο με την κοινωνία, είπε, δεν ήταν απλά ένα σύνθημα. «Τώρα είναι η ώρα, όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο να τα κάνουμε πράξη». Καθοριστικής σημασίας στις επιλογές του, δήλωσε, θα είναι τα μηνύματα από την κοινωνία.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post