Μήνυμα Ερντογάν στους G20 για τον κορονοϊό

Μήνυμα Ερντογάν στους G20 για τον κορονοϊό

*” Ουδείς  έχει την πολυτέλεια να εφαρμόζει μονομερείς πολιτικές’’

*Συνεχίζεται η εκθετική άνοδος: 3.629 τα κρούσματα, 75 οι θάνατοι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Το μήνυμα ότι κανένα κράτος δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να εφαρμόζει μονομερείς πολιτικές και πολιτικές προστατευτισμού, έστειλε  στους εταίρους του στο G20, ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των 20 πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, με τα νέα κρούσματα και τους επιπλέον 16 θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Τουρκία, τα επίσημα στοιχεία φανέρωσαν μία επιτάχυνση του ρυθμού μετάδοσης, όπως φαίνεται και από το λογαριθμικό γράφημα, όπου η γραφική παράσταση επιστρέφει στην ανοδική πορεία που ακολουθούσε μέχρι τις 20 Μαρτίου (670 κρούσματα).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας κατά την καθημερινή του ενημέρωση, την Πέμπτη διαπιστώθηκαν 1.196 επιπλέον κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θετικών στον ιό ανθρώπων, από 2.433 σε 3.629. Επίσης, με τους 16 νέους θανάτους ο αριθμός των θυμάτων σε όλη την επικράτεια ανεβαίνει από 59 σε 75.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά διευκρίνισε ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις για τον κορονοϊό σε 7.286 ανθρώπους (έναντι 5.035 αναλύσεων την Τετάρτη). «Απευθύνω έκκληση προς όλους να εφαρμοστούν τα μέτρα με επιμονή», ανέφερε ο Υπουργός στο twitter.

Η τοποθέτηση Ερντογάν

Όσον αφορά στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του G-20, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τους εταίρους του για τα μέτρα, που έχει λάβει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως την εκκίνηση πρότζεκτ ερευνών για δημιουργία εμβολίου, προσθέτοντας ότι «όπως πράττουμε σε στιγμές παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έτσι και τώρα, πρέπει να λάβουμε δράση μια ώρα αρχύτερα».

«Πρέπει να είμαστε οι καθοδηγητές και να αναλαμβάνουμε ευθύνες», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα του κορονοϊού πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κ. Ερντογάν απηύθυνε έκκληση ώστε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο «να είναι σύννομα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να ενθαρρύνουν τις διεθνείς εμπορικές συνεργασίες». Ζήτησε, παράλληλα, «όλες οι χώρες να συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης αυτής της παγκόσμιας κρίσης μέχρι η ανθρωπότητα να μπορέσει να ανασάνει. Η επιδημία του κορονοϊού φανερώνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη της συνεργασίας του G20 σε πνεύμα συμφιλίωσης», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν  σημείωσε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι άνθρωποι,  που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους με πρώτους, όπως είπε, τους πρόσφυγες από τη Συρία. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις πηγές χρηματοδότησης προς τις ομάδες που επηρεάζονται από τους πολέμους και κινδυνεύουν», είπε στη συνέχεια και πρότεινε στους υπόλοιπους ηγέτες τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας στο G20 που θα αναλάβει τα διαδικαστικά.
Στην αίθουσα που έλαβε χώρα η τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκησε 2 ώρες και 15 λεπτά, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί, Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Οικονομικών Μπεράτ Άλμπαϊρακ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Φαχρεττίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Οι χώρες που συμμετείχαν είναι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπροσωπούσα την ΕΕ), η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ινδία, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία (η οποία την περίοδο αυτή προεδρεύει).

G20: $5 τρισ. στη μάχη κατά του Covid-19

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες (G20) δεσμεύθηκαν  να κάνουν «ό,τι χρειασθεί» ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, λόγω κορονοϊού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ρίχνουν 5 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέσω εθνικών μέτρων, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών να μετριάσουν το χτύπημα και να στηρίξουν επιχειρήσεις και πολίτες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες του G20 δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και οι κοινωνικές συνέπειες, αλλά και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρεμβάσεις στο διεθνές εμπόριο.
Παράλληλα, εξέφρασαν ανησυχίες για τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν εύθραυστες χώρες, κυρίως στην Αφρική, και πληθυσμοί όπως οι πρόσφυγες, ενώ παραδέχθηκαν την ανάγκη να ενισχυθεί το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας και τα εθνικά συστήματα υγείας.
«Δεσμευόμαστε για ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στην κοινή απειλή», ανέφεραν οι ηγέτες του G20 στο κοινό τους ανακοινωθέν, ενώ εξέφρασαν  και στις ανησυχίες περί προστατευτισμού, επιμένοντας σε ανοικτές αγορές.

Share this post