«Μια ιδέα για την Κύπρο και  την περιοχή» 

«Μια ιδέα για την Κύπρο και  την περιοχή» 

Αν οι δυο πλευρές στην Κύπρο καταλήξουν σε μια συμπεφωνημένη λύση, είναι αναγκαίο και χρήσιμο όχι μόνο για τη Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαθιδρύσουν στη Κύπρο  μία  ακόμα έδρα.

Συζήτηση , με θέμα «Μια ιδέα για την Κύπρο και  την περιοχή», οργανώνει στις 10 αύριο το πρωί στην Δημοσιογραφική Εστία ο πρώην ευρωβουλευτής , Τάκης Χατζηγεωργίου. Το πρόγραμμα της συζήτησης είναι:

Χαιρετισμοί

κ. Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

κ. Μενέλαος  Μενελάου, Διαπραγματευτής για το Κυπριακόεκ μέρους της κυβέρνησης.

Aρχηγοί και Εκπρόσωποι κομμάτων:

Στέφανος Στεφάνου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Μαρίνος Κλεάνθους, Κυριάκος Τσιμίλλης, Αλεξάνδρα Ατταλίδου. 

 Ομιλητές 

Ιωάννης Κασουλίδης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σχετικά με την συζήτηση ο κ. Χατζηγωργίου γράφει:

 

«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΔΥΝΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ  » 

                                                                        Jean Monnet 

 

Αν ρίξει κανείς μια μάτια στο χάρτη της Ευρώπης και ψάξει να δει που εδρεύουν μεγάλοι παγκόσμιοι θεσμοί θα προσέξει ίσως πως είναι σχεδόν όλοι εγκατεστημένοι στη Βόρεια Ευρώπη . Αναφέρομαι ενδεικτικά στα δυο Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια

(Βέλγιο και Γαλλία), στο διεθνές ποινικό δικαστήριο στην Ολλανδία, στο ΝΑΤΟ και πάλι στο Βέλγιο, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) στο Λουξεμβούργο, στα Ηνωμένα Έθνη στην Ελβετία κλπ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι όπως πολύ ζηλευτά το έθεσε  ο Jean Monnet,

 

«Τις εξελίξεις στη ζωή τις φέρνουν οι άνθρωποι, τις συντηρούν όμως οι θεσμοί».

Μετά απ’ αυτή την εισαγωγή ας ξαναρίξουμε μια ματιά στο χάρτη .

Από την Βόρεια Ευρώπη μέχρι και τη Νότια Αφρική δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να θυμίζει παγκόσμια θεσμό . Μια μαύρη τρύπα από το Βέλγιο μέχρι το Ναϊρόμπι .

Σκέφτηκα λοιπόν πως αν καταφέρουμε ποτέ να δούμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα μόνο ένας θεσμός  παγκόσμιας εμβέλειας μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα ασφαλείας των Κύπριων, θα απομειώσει αισθητά τον φόβο της λύσης και θα ενισχύσει  αναμφίβολα τη  μακροβιότητα της .

Επιπρόσθετα συμβάλλει καταλυτικά και στην όποια πιθανή διαδικασία επίλυσης.  

Είναι άλλωστε γνωστό ότι μόνον άνθρωποι που αισθάνονται ασφαλείς μπορεί να είναι φορείς θετικής αλλαγής.  

Η ιδέα μου λοιπόν αναφέρεται στην ανάγκη (σε ενδεχόμενο λύσης) εγκαθίδρυσης στην Κύπρο ενός μεγάλου διεθνικού οργανισμού. Ενός οργανισμού, που και ο τίτλος και μόνο να εκπέμπει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους  κατοίκους. Και όχι μόνο αυτό . Κάτι τέτοιο θα σπρώξει και την ίδια τη διαδικασία . Οι ηγέτες στη διαπραγμάτευση θα κινηθούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση αν γνωρίζουν πως στο τέλος η Χώρα τους θα αποτελέσει την έδρα ενός τόσο μεγάλης εμβέλειας διεθνούς οργανισμού.  

Κατέληξα, μετά από δεκάδες συναντήσεις, στην ιδέα για εγκαθίδρυση στην Κύπρο ενός Οργανισμού/Θεσμού υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την Ειρήνη (peace building) και την  επίλυση διαφορών στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή προς επίλυση κρίσεων, αλλά και για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τα λεγόμενά μου.  

Μετατρέποντας έτσι την Κύπρο από πρόβλημα σε λύση. 

Βασική παράμετρος του προβληματισμού και της σκέψης  μου για εγκατάσταση ενός σημαντικού διεθνούς Οργανισμού/Θεσμού στην Κύπρο (μετά την λύση) ήταν και είναι η ανάγκη όπως ο Θεσμός αυτός μη αποκλείει κανένα κράτος ούτε από την προσπάθεια, ούτε από τα οφέλη. Και εδώ  αναφέρομαι στην Τουρκία. Πιθανή λύση, είναι αδήριτη ανάγκη όπως συνοδευτεί από μια κίνηση που θα καταδεικνύει την  ουσιαστική δέσμευση  της διεθνούς κοινότητας  ότι αυτή η λύση είναι υπόθεση όλων. Πιο σωστά, η βιωσιμότητα της είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος.  

Φορτικά επαναλαμβάνω, πως το ζητούμενο είναι η σταθερότητα στη λειτουργία της λύσης καθώς και η  ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Κυπρίων μετά τη λύση. Παράλληλα η εγκαθίδρυση ενός σημαντικού διεθνούς Οργανισμού/Θεσμού στην Κύπρο αναμένεται να έχει επιπρόσθετες αλυσιδωτές, άμεσες ή έμμεσες θετικές επιπτώσεις στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό  πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας.  Επηρεάζοντας θετικά τη φήμη και την επιρροή της χώρας στις διεθνείς σχέσεις καθιστώντας την ως «διεθνή κόμβο» και ως πλατφόρμα διεθνούς διαλόγου και σημαντικού κέντρου λήψης αποφάσεων λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Καθώς και ως πόλο έλξης ΜΚΟ, Ιδρυμάτων, Δεξαμενών Σκέψης, Συμβουλίων, Οργανισμών ΜΜΕ/Τύπου και άλλων συνδεδεμένων/σχετικών οργανισμών. Η δυνητική παρουσία αυτών των Οργανισμών μόνο θετικές  επιπτώσεις μπορεί να έχει στην τοπική οικονομία. 

Γνωρίζω το μέγεθος του εγχειρήματος και συνακόλουθα το εύρος των δυσκολιών . Ακούω το αντεπιχείρημα πως κάτι τέτοιο είναι πιθανώς ανέφικτο. Πιστεύω όμως ακράδαντα πως τίποτα δεν πρέπει να προ αποκλείουμε. Αλλά  και αν έτσι σκέφτεται κάποιος, θα συμφωνεί σίγουρα πως είναι προς το συμφέρον του τόπου μας να το έχουμε στην ατζέντα μας . Έτσι ώστε η Κύπρος να ακούγεται στον έξω κόσμο όχι  ως  πρόβλημα αλλά ως φορέας Ειρήνης.    

Δεν πρέπει να χειροκροτούμε επιτεύγματα μόνο όταν αυτά υλοποιηθούν , πρέπει και να στηρίζουμε  όταν αυτά βρίσκονται στην αφετηρία .

Θα ήθελα να αναφέρω ότι για  το όλο θέμα έκαμα ως τώρα πάρα πολλά, είδα πάρα πολύ κόσμο, και το συζήτησα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαίων Επιτρόπων και πολιτικών, ηγετών κομμάτων, δικαστικών, δικηγόρων και άλλων. 

Για να είμαι απόλυτα σαφής. Η τελική μου ιδέα είναι η εξής:  

Αν οι δυο πλευρές στην Κύπρο καταλήξουν σε μια συμπεφωνημένη λύση, είναι αναγκαίο και χρήσιμο όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, όπως τα Ηνωμένα Έθνη εγκαθιδρύσουν στη Κύπρο  μία  ακόμα έδρα. Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.

Άλλωστε όπως επαναλαμβάνω  είπε ο Jean Monnet «Τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τον άνθρωπο, τίποτα δεν διαρκεί χωρίς θεσμούς».

Είμαι βέβαιος πως κάποια στιγμή θα δούμε να εγκαθίσταται στη περιοχή μας μια  ακόμα έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ας εργαστούμε αυτή η εξέλιξη να μας αφορά. Είναι βασική και ηθική μας υποχρέωση .

Επιγραμματικά να σας αναφέρω ότι κατά την χρονική περίοδο 2018-2019 είχα συναντηθεί με τους ακόλουθους, γι’ αυτό κι αναγράφονται οι ιδιότητες που είχαν τότε: 

 

  • Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας 

 

  • Mustafa Akinci, Ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας 

 

  • Γιώργο Κατρούγκαλο, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

 

  • Νίκο Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

 

  • Mehmet Kemal Bozay, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ 

 

  • Άντρο Κυπριανού, Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ καθώς και όλους τους ηγέτες των κομμάτων .  

 

  • Ανδρέα Μαυρογιάννη, διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.  

 

  • Ozdil Nami , πρώην διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.  

 

  • Johannes Han, Επίτροπο ΕΕ για την Διεύρυνση και Πολιτική Γειτονίας 

 

  • Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο ΕΕ για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων

 

  • Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο ΕΕ για Μετανάστευση, Εσωτερικές υποθέσεις και  Ιθαγένεια 

 

  • Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

  • David McAllister, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

 

  • Elisabeth Spehar, ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο  

 

  • Alain Lamassoure, Επιφανή Γάλλο πολιτικό, πρώην Υπουργό και τέως Ευρωβουλευτή 

 

  • Stephen Lillie, Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο 

 

  • Franz Josef Kremp, Πρέσβη της Γερμανία στην Κύπρο 

 

  • René Troccaz, τέως Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο 

 

  • Samuel Beever, Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο 

 

  • Kjartan Bjornsson, Επικεφαλής της Μονάδας για την Κύπρο (Cyprus Settlement Support Unit) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

 

  • Clara Martinez Alberola, αρμόδια στο γραφείο του κ. Γιούνκερ για θέματα πολιτικής στρατηγικής και για ζητήματα της Κύπρου.  

 

  • Ιωάννη Κασουλίδη, πρώην Υπουργό Εξωτερικών 

 

  • Γεώργιο Σεργίδη, Δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

  • κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τέως Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και νυν Ευρωβουλευτή .  

 

Share this post