Μια happy κυβέρνηση, κι ένα χάπι για το λαό

Μια happy κυβέρνηση, κι ένα χάπι για το λαό

Του Ανδρέα Πιμπίσιη*

«Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας, είμαι αποφασισμένος να ενώσω, είμαι επικεντρωμένος στην επόμενη μέρα… Είμαι πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας… Είμαι αποφασισμένος να σχηματίσω μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους», έγραφε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε μήνυμά του παραμονές του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. 

Και αφού οι 127 χιλιάδες ψήφοι που έλαβε στις 5 Φεβρουαρίου έγιναν μα εβδομάδα μετά 204 χιλιάδες και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδείχθηκε 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλησε να απευθυνθεί στον κυπριακό λαό με ένα δεύτερο, ευχαριστήριο μήνυμα στο οποίο δήλωνε: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. Σας διαβεβαιώ ότι είμαι πανέτοιμος να εργασθώ για να κτίσουμε μαζί ένα μέλλον με ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Σχεδόν 70 ημέρες αφ’ ότου ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωνε πανέτοιμος για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, αλλά και πανέτοιμος για αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας, είναι πλέον καιρός να αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που επέλεξε να φορτωθεί στους ώμους του. Να αντιληφθεί πως οι εκλογές έχουν τελειώσει εδώ και δύο μήνες, δεν είναι υποψήφιος και ούτε οι συνεργάτες του μέλη ενός επιτελείου. Πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του είναι υπουργοί μέλη της κυβέρνησης. 

Είναι καιρός να τερματιστούν οι προεκλογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις στα προβλήματα του τόπου. Μπροστά του ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες δεν έχουν κάποια ζητήματα για να ανταλλάξουν ευφάνταστες ιδέες.  Μπροστά τους έχουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τα οποία χρίζουν άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης. Παράλληλα είναι ίσως καιρός να σταματήσει αυτή η, προεκλογικού στιλ, προσέγγιση περί επανεξέτασης του ρόλου κάποιων επιτρόπων πριν ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον τους. Πρέπει να αποφασίσει οριστικά εάν θα πληρώσει ή όχι τις συγκεκριμένες θέσεις. Δεν είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να διορίσει Επίτροπους, εάν δεν βρίσκει άτομα για τις θέσεις αυτές. Είναι όμως υποχρεωμένος να μιλήσει ξεκάθαρα για το τι σκοπεύει να κάνει. Τακτικές που ήταν ωφέλιμες προεκλογικά δεν έχουν καμιά αξία μετεκλογικά. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου έπαψε να είναι υποψήφιος. Και από την 1η Μαρτίου 2023 είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. / Πηγή:philenews.com (21.4.2023)

Share this post