Μερικές μέρες πριν την κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή νέα μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Μερικές μέρες πριν την κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή νέα μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε καίριες ερωτήσεις ενόψει τις κατάθεσης στην Ερευνητική Επιρτοπή για το Επενδυτικό Πρόγραμμα και της κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις

 Σειράς νέων μέτρων για πάταξη της διαφθοράς εξάγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της  Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη. Παρόντες επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, και ο αναπληρωτής του , Παναγιώτης Σεντώνας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης  απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα (αναλυτικά οι ερωταπαντήσεις στο τέλος)  , όπως οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου , το βιβλίο του πρώην συνεργάτη του Μακάριου Δρουσιώτη, την εμπλοκή του οικογενειακού δικηγορικού του γραφείου και γραφείων νυν και πρώην υπουργών στις κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις , επικαλούμενος την κατάθεση του, στις 2 Φεβρουαρίου,  ενώπιον της Ερευνητικής Επιρτοπής για το Επενδυτικό Πρόγραμμα και της κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις

Σε εισαγωγική τοποθέτηση ο πρόεδρος  Αναστασιάδης δήλωσε ότι  ήταν επιθυμία του να καταστήσει συνεργούς στην όλη προσπάθεια τις πολιτικές δυνάμεις, τους εμπλεκόμενους θεσμούς, αλλά και ένα σημαντικό αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν σαν κύριο στόχο τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πάταξη της διαφθοράς.

«Προς τούτο», διευκρίνισε, «προήδρευσα τριών συσκέψεων στις 6, 9 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2020, ενώ εν συνεχεία η Προεδρία, κατόπιν προτροπής της, έγινε και δέκτης μεγάλου αριθμού εισηγήσεων, από άλλα οργανωμένα σύνολα ή και απλούς πολίτες, γεγονός που με την σωρεία των άλλων κρισίμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (πανδημία, οικονομία, Κυπριακό), συνέβαλε στο να καθυστερήσει η προγραμματισμένη εξαγγελία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα νέα μέτρα βασίζονται στο τρίπτυχο κράτος δικαίου, διαφάνεια και λογοδοσία. «Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του νομοθετικού, πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις που χωρίζονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: Πρώτον: Πρόληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Δεύτερον: Νομοθετικά μέτρα. Τρίτον: Εποπτεία και αξιολόγηση κινδύνων».

«Το πρόβλημα αποτελεσματικής καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι έργο μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά απαιτεί: 
(α) Ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία του Νομοθετικού Σώματος, των πολιτικών δυνάμεων, θεσμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επαγγελματικών φορέων και ευρύτερα της Κοινωνίας των Πολιτών.
(β) Ισχυρό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. 
(γ) Ο αλληλοσεβασμός και ιδιαίτερα ο σεβασμός στους θεσμούς κατά την ενάσκηση εξουσιών εντός των συνταγματικών θεσμών, με αυστηρή προσήλωση κάθε αξιωματούχου, Προέδρου ή ανεξάρτητων, στην αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αξιοπιστία.
(δ) Διαφάνεια ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων ερευνών, ώστε να αποφεύγεται διασυρμός θεσμών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, δημοσίων προσώπων, ή οντοτήτων και προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι ανεξαίρετα όταν αναφέρονται ή ύστερα από έρευνες προβαίνουν σε πόρισμα.
(ε) Τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Λέγοντας αυτό δεν εννοώ ότι υπερβαίνεται των όσων θα πρέπει καθηκόντως να πράττετε, να μας κρίνετε να μας επικρίνετε, αλλά η εκτροπή από τον κώδικα πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να διογκώνεται ή και να υποβαθμίζεται εκεί και όπου υπάρχει διαφθορά».  (ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης)

*Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση

“Αγαπητές φίλες και φίλοι,

 Στις 30 Οκτωβρίου είχα δηλώσει πως τις επόμενες των ημερών  θα προέβαινα στην εξαγγελία μιας σειράς νέων μέτρων για πάταξη της διαφθοράς.

 Η σχετική καθυστέρηση δεν οφείλεται παρά στην επιθυμία μου να καταστήσω συνεργούς στην όλη προσπάθεια τις πολιτικές δυνάμεις, τους εμπλεκόμενους θεσμούς αλλά και ένα σημαντικό αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν σαν κύριο στόχο την διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πάταξη της διαφθοράς.

 

Προς τούτο, προήδρευσα τριών συσκέψεων στις 06, 09 Νοεμβρίου και  02 Δεκεμβρίου 2020, ενώ εν συνεχεία η Προεδρία, κατόπιν προτροπής της, έγινε και δέκτης μεγάλου αριθμού εισηγήσεων, από άλλα οργανωμένα σύνολα ή και απλούς πολίτες, γεγονός που με την σωρεία των άλλων κρισίμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (πανδημία, οικονομία, Κυπριακό), συνέβαλε στο να καθυστερήσει η προγραμματισμένη εξαγγελία.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σ’ όλους όσοι συνέβαλαν με τις εισηγήσεις τους στη διαμόρφωση του ολοκληρωμένου πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς που σήμερα παρουσιάζουμε.

Φίλες και Φίλοι,

 Τα νέα μέτρα που θα παρουσιάσουν εν συνέχεια η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βασίζονται στο τρίπτυχο κράτος δικαίου, διαφάνεια και λογοδοσία.

 

Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του νομοθετικού, πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις που χωρίζονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες:

 

Πρώτον:        Πρόληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

 

Δεύτερον:     Νομοθετικά μέτρα.

 

Τρίτον:          Εποπτεία και αξιολόγηση κινδύνων.

 

 Φίλες και Φίλοι,

 

Προτού λάβει τον λόγο η Υπουργός Δικαιοσύνης, θέλω να τονίσω πως το πρόβλημα αποτελεσματικής καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι έργο μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά απαιτεί:

 

(α)  Ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία του Νομοθετικού Σώματος, των πολιτικών δυνάμεων, θεσμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επαγγελματικών φορέων και ευρύτερα της Κοινωνίας των πολιτών.

 

(β) Iσχυρό και Αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. 

 

(γ) Ο αλληλοσεβασμός και ιδιαίτερα ο σεβασμός στους θεσμούς κατά την ενάσκηση εξουσιών εντός των συνταγματικών θεσμίων, με αυστηρή προσήλωση κάθε αξιωματούχου, Προέδρου ή ανεξάρτητων, στην αντικειμενικότητα,  αμεροληψία και αξιοπιστία.

 

(δ) Διαφάνεια ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων ερευνών, ώστε να αποφεύγεται διασυρμός  θεσμών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, δημοσίων προσώπων, ή οντοτήτων και προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι ανεξαίρετα όταν αναφέρονται ή ύστερα από έρευνες προβαίνουν σε πόρισμα.

 

(ε)  Τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Λέγοντας αυτό δεν εννοώ ότι υπερβαίνεται των όσων θα πρέπει καθηκόντως να πράττετε, να μας κρίνετε να μας επικρίνετε, αλλά η εκτροπή από τον κώδικα πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να διογκώνεται ή και να υποβαθμίζεται εκεί και όπου υπάρχει διαφθορά.

 

Φίλες και Φίλοι,

 Θέλω να πιστεύω πως με τη συνεργασία και αποφασιστικότητα όλων, θα γίνει κατορθωτό ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να υιοθετηθούν το συντομότερο ώστε, ενισχύοντας, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρόληψης, προστασίας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

 Σας ευχαριστώ”.

 

*Παρακολουθείστε το βίντεο . Οι ερωτήσεις προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη από ageliaforos.com (Α. Βικέτος) περίπου στο 50:26

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ,Έμιλυ Γιολίτη

Υπουργός Δικαιοσύνης&Δημοσίας Τάξεως μέτρα κατά διαφθοράς by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Παρουσίαση Σχεδιασμού για πάταξη της διαφθοράς από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα

Τα μέτρα κατά της διαφθοράς by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

 

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις προέδρου -υπουργού

Απαντήσεις σε Ερωτήσεις Δημοσιογράφων by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post