Μεγάλη ποινή φυλάκισης σε κατηγορούμενο για εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ενήλικης

Μεγάλη ποινή φυλάκισης σε κατηγορούμενο για εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ενήλικης

Πρόκειται για μια από τις αυστηρότερες  ποινές, που επιβλήθηκε από το 2014 για τέτοιας φύσεως αδικήματα

Ποινή φυλάκισης 8 ετών στην κατηγορία της εμπορίας προσώπων, ποινή φυλάκισης 8 ετών στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενήλικης, ποινή φυλάκισης 4 ετών στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ποινή φυλάκισης 2 ετών στην κατηγορία του αποζείν από κέρδη πορνείας, επέβαλε πρόσφατα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε κατηγορούμενο πρόσωπο, το οποίο κρίθηκε ένοχο για  τη διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτων. Οι ποινές φυλάκισης συντρέχουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας “Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποινές, που επιβλήθηκε από το 2014 για τέτοιας φύσεως αδικήματα, με το Δικαστήριο να σημειώνει στην απόφασή του ότι ο κατηγορούμενος, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την παραπονούμενη, χρησιμοποίησε προς όφελός του την ευάλωτη θέση της και την ανάγκη της για χρήματα. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη φύση και τη σοβαρότητα της εγκληματικής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου και με δεδομένη την ανάγκη για αποτροπή, αφού, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει ¨τα αδικήματα εμπορίας προσώπων έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας¨, επέβαλε στον κατηγορούμενο τις ποινές της πολυετούς φυλάκισης ως οι μόνες αρμόζουσες ποινές”.

 Το Δικαστήριο αναφέρει ακόμη στην απόφασή του ότι «η εμπορία προσώπων αποτελεί μια αποτρόπαια μορφή παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχει δυστυχώς λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις και θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η εξασφάλιση τεράστιου κέρδους που διοχετεύεται σε διεθνή δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος αναμφίβολα συνιστά την κινητήρια δύναμη για την εμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση αυτού του φαινομένου, […] με τους δράστες, κατ’ ουσίαν, να εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση του θύματος, είτε αυτή αφορά στην οικονομική του εξαθλίωση είτε το χαμηλό μορφωτικό ή νοητικό του επίπεδο και γενικότερα την απελπισία του».

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κυρία  Μαρίνα Μασούρα, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Share this post