Με τον Αναστάσιμο Κανόνα η Εξόδιος Ακολουθία του Βάσου Λυσσαρίδη

Με τον Αναστάσιμο Κανόνα η Εξόδιος Ακολουθία του Βάσου Λυσσαρίδη

Την Τετάρτη, 5 Μαΐου (11.πμ) στον Ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.- Σήμερα τελέστηκε τρισάγιο.

ΟΛΒΙΟΣ ο ιδρυτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, όχι μόνο γιατί έζησε ένα αιώνα , αλλά και για ένα ακόμη πιο σοβαρό λόγο: Στην  Εξόδιο  Ακολουθία του  Βάσου, του γιατρού  και πολιτικού , ο οποίος έτρεφε  βαθύ  σεβασμό προς την Ορθοδοξία , στις 5 Μαΐου ( Τετάρτη της Διακαινησίμου), θα ψαλεί το “Χριστός Ανέστη” και ο Κανόνας της Αναστάσεως και όχι η συνήθης νεκρώσιμη Ακολουθία.

ΣΗΜΕΡΑ , στο ναΰδριο των 13 μαρτύρων μοναχών της Καντάρας, στον Πεδιαίο ποταμό , ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του βετεράνου πολιτικού. Παραβρέθηκαν λίγα πρόσωπα του στενού κύκλου του μακαριστού. 

Στο σπίτι στον Πεδιαίο ποταμό, όπου έζησαν ο Βάσος και η Βαρβάρα Λυσσαρίδη , υπάρχουν στο χολ φωτογραφίες των δύο , ένα αναμμένο καντήλι και άνθη. 

Όλα τα άλλα  στο σπίτι, όπου αρκετοί πίνακες του Β. Λυσσαρίδη,  στην θέση τους ως οι ένοικοι να είναι ακόμη εκεί.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανακοίνωσε αναφορικά  με την κηδεία του Επίτιμου Προέδρου του Κινήματος και πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρα Βάσου Λυσσαρίδη ότι, μετά από σοβαρή μελέτη του πρωτοκόλλου και των μέτρων της πανδημίας και συνυπολογίζοντας το πλήθος του κόσμου που θα μαζευτεί στον προαύλιο χώρο, κρίθηκε απαραίτητη η αλλαγή του χώρου τέλεσης της Εξοδίου Ακολουθίας. 

Ως εκ τούτου,  όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, αποφασίστηκε η κηδεία να τελεστεί την Τετάρτη 5 Μαΐου η ώρα 11.00 π.μ. στον Ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο (και όχι στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί η Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή (28 μέχρι 30 Απριλίου) κατά τις ώρες 10.00 το πρωί με 1.00 το μεσημέρι και 3.00 με 5.00 το απόγευμα στο ίδρυμα Λυσσαρίδη, ανοίχθηκε βιβλίο συλλυπητηρίων για το κοινό, για τον κόσμο της ΕΔΕΚ. Για εκπροσώπους κρατών και την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους αξιωματούχους το βιβλίο συλλυπητήριων θα ανοίξει την Τρίτη 4 Μαΐου από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι και από τις 3 μέχρι τις 6 το απόγευμα στο ίδρυμα Λυσσαρίδη.

Συλλυπητήρια και διαδικτυακές εισφορές γίνονται επίσης διαδικτυακά σε αυτόν τον σύνδεσμο.

*Το ΡΙΚ ανακοίνωσε  ότι θα μεταδώσει ζωντανά από το ΡΙΚ 1 την κηδεία.  

Share this post