Με κενά και χωρίς την “ταμπακέρα” στην δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη

Με κενά και χωρίς την “ταμπακέρα” στην δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη

Δεν συμπεριλαμβάνονται  πολλά πράγματα, όπως η προνομιακή παραχώρηση δανείων και θέματα που σχετίζονται με τα διαβατήρια. Η Βουλή αποφάσισε με 47 ψήφους υπέρ. Κατά ο Ζ. Κουλίας, αποχή από την ΕΔΕΚ 

Χωρίς τα ονόματα όσων ενδεχομένως τους δόθηκαν χαριστικά δάνεια ή τους διαγράφηκαν η Ολομέλεια της Βουλής , με  47 ψήφους υπέρ και μια εναντίον , αποφάσισε για δεύτερη φορά να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ). Η λίστα θα αναρτηθεί αύριο στην ιστοσελίδα της Βουλής ως μέρος των πρακτικών της Ολομέλειας. . Εναντίον ψήφισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ η ΕΔΕΚ δε συμμετείχε στη διαδικασία.

Αντίγραφα της λίστας ετοιμάστηκαν για να δοθούν στους βουλευτές, ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου,  εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος , και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης , Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσαν ότι δεν θέλουν να πάρουν αντίγραφο της λίστας και ότι θα την δουν  από την ιστοσελίδα της Βουλής.

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, η Ολομέλεια , με την απόφασή της η οποία λαμβάνεται δυνάμει των διατάξεων του Άρθρου 78 του Συντάγματος και αποτελεί τη νόμιμη βάση δημοσιοποίησης της Λίστας, υιοθετεί τις εισηγήσεις της αρμόδιας ad hoc επιτροπής και εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Βουλής να ενεργήσει ανάλογα, ευθύς ως η  απόφαση ψηφισθεί από την Ολομέλεια του Σώματος.

Διευκρινίζεται ταυτόχρονα ότι η λίστα θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια, όπως αυτή είχε υποβληθεί από την τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη,  και παραδοθεί στον τέως πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη,  τον Απρίλιο του 2019 και συναφώς χωρίς να έχει προηγηθεί, αρμοδίως, οποιαδήποτε παρέμβαση για διόρθωση ή αφαίρεση στοιχείων, τα οποία και καταγράφονται στη λίστα αυτούσια, με βάση τα δεδομένα του 2019 ή/και προηγούμενων ετών και τα οποία ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην αληθή οικονομική εικόνα για κάθε περιλαμβανόμενο σε αυτή πρόσωπο.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Η ανάγκη διαφάνειας, πάταξης της διαφθοράς και αποκατάστασης του κύρους του Κοινοβουλίου προβλήθηκε από τους υποστηρικτές τη δημοσιοποίησης της λίστας, ενώ στον αντίποδα προβλήθηκαν επιχειρήματα για μη ορθότητα και προσπάθεια συγκάλυψης των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής μέσω της λίστας, αλλά και για το παράνομο της δημοσίευσής της.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, αρκέστηκε να πει ότι η τοποθέτησή του κόμματος θα εκφραστεί δια της ψήφου του και ότι η λίστα θα κριθεί από την κοινωνία.

Ο Γγ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αφού ανέφερε ότι δεν έγινε σοβαρή επεξεργασία των στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα με τη λίστα, τα χαρακτήρισε αντιφατικά και λανθασμένα και σημείωσε ότι αδικούνται άτομα. Ωστόσο, είπε, με τη δημοσιοποίηση της λίστας θα φύγει αυτή η «βαριά σκιά» από τη Βουλή, για να πάει, ωστόσο, σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποσείσουν. Είπε, επίσης,  ότι στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα πολλά πράγματα όπως η προνομιακή παραχώρηση δανείων και θέματα που σχετίζονται με τα διαβατήρια.

 

Ανέφερε παράλληλα ότι παρά τα όσα έλεγαν ο Γενικός Εισαγγελέας και η Επίτροπος Προστασίας προσωπικών δεδομένων «εμείς οι τολμηροί», όπως είπε,  “συμπεριφερόμαστε με απαράδεκτο και ανεύθυνο τρόπο και δεν μας ενδιαφέρει να αδικηθούν κάποιοι”. Ανέφερε  ότι θα δοθούν χιλιάδες ονόματα στη δημοσιότητα,  που αφορούν κόσμο που διερωτάται κανείς γιατί είναι στη λίστα.Υπάρχει πρόσθεσε κίνδυνος αποπροσανατολισμού για τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε δεν μπορεί από μόνο του να υπερασπιστεί την αξιοπιστία και υπευθυνότητα της Βουλής, για αυτό θα ψηφίσει υπέρ της δημοσιοποίησης κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Γ στηλίτευσε τη διαφθορά, όπως είπε, της παρούσας Κυβέρνησης, επικαλούμενος έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στην Κύπρο, αλλά και τη δήλωση της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως η οποία είπε ότι 10% των μελλοντικών υπό εξέταση υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μπορεί να αφορά την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι η λίστα Γιωρκάτζη αποτελούσε μια μαύρη σκιά πάνω από την αξιοπιστία της Βουλής και το κύρους του σώματος και σήμερα αυτή η σκιά παραμερίζεται. Όπως είναι τα πράγματα, ανέφερε, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, αφού θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες που ακούει η Βουλή όσον αφορά συγκάλυψη ονομάτων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “θα αδικηθούν άτομα από τη δημοσιοποίηση και εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την ορθότητα των στοιχείων, γιατί περιλήφθηκαν και εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, αλλά και πρόσωπα που δεν ήταν πολιτικά εκτεθειμένα κατά την επίδικη περίοδο”. Παράλληλα,  είπε,  ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά, κατά πόσο ήταν αμέλεια η πολιτική σκοπιμότητα, αλλιώς μένει εκτεθειμένη.

Αναφέροντας ότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, διερωτήθηκε παράλληλα που πήγε ο κατάλογος των διαγραφέντων δανείων και γιατί έφυγαν τα ονόματα με τα κόκκινα δάνεια βουλευτών και μας έμεινε η λίστα Γιωρκάτζη  και αν η λίστα κατασκευάστηκε από τράπεζες για να προστατεύσουν αυτούς που ευνόησαν και είπε ότι η λίστα δεν απαντά στο ερώτημα αν κάποιος έχει ευνοηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται όσοι φανταστείτε, από κοινοτικούς συμβούλους μέχρι τα πάντα και ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα με βάση το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής τους κάρτας, όπως ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν στη λίστα, ενδεχομένως, άτομα, τα οποία έτυχαν προνομιακής διαγραφής των δανείων τους, που είναι αυτούς κατά κύριο λόγο που πρέπει να γνωρίζουμε.

Χρειάζεται όπως είπε να γίνει μία πλήρης διερεύνηση «για να ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε και τι συμβαίνει διότι ακούμε πολλά και διάφορα». Ανέφερε ότι με βάση πληροφορία που έχει στη λίστα υπήρχε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο,  “το οποίο του διαγράφηκε το 65% του δανείου και του κεφαλαίου, όχι μόνο των υπερχρεώσεων, στο οποίο εγγυητής ήταν άλλο πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο και δεν βρίσκονται στη λίστα.

Η ΕΔΕΚ, είπε, ζήτησε να γίνει πρώτα μία ποινική έρευνα γι’ αυτούς που έχουν ετοιμάσει τη συγκεκριμένη λίστα, στη βάση ποιας λογικής την έκαναν και ποιας σκοπιμότητας. Διερωτήθηκε αν το έκαναν για να παραπλανήσουν ή για να συγκαλύψουν και γιατί η Βουλή δεν παίρνει την απόφαση να δώσει την ευθύνη στη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε ποινική έρευνα.

«Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και όχι απλά και μόνο να την δημοσιοποιήσουμε. Να την δημοσιοποιήσουμε δεν έχω πρόβλημα», σημείωσε. Είπε, επίσης, ότι θα έπρεπε να είχε γίνει επικαιροποίηση αυτής της λίστας και να γίνει και συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για διαγραφή ακριβώς από τη λίστα ατόμων τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα.

Ο πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι,  αν και δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι αξιόπιστη αυτή η λίστα, θα έπρεπε από την ώρα που έγινε γνωστή, να δοθεί στη δημοσιότητα. Η μη δημοσιοποίηση, είπε, κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και άφησε τους βουλευτές εκτεθειμένους, ενώ εύκολα η κοινωνία πείστηκε ότι είχαν κάτι να κρύψουν.

Επίσης , δήλωσε  ότι η Ad Hoc Επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων θα πρέπει να διορίσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να κάνει τη δική της έρευνα και μελέτη για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της. Δεν μπορούμε, όπως είπε, να είμαστε και κρινόμενοι και κριτές.

Ανέφερε ακόμα ότι εκκρεμεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και κατονομάζει πρόσωπα. Αυτή η λίστα είπε, θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και ο ίδιος ετοιμάζει σχέδιο απόφασης ώστε να δημοσιοποιηθεί. Ζήτησε επίσης ο Γενικός Ελεγκτής να δημοσιοποιήσει τον έλεγχο που έκανε για τον Συνεργατισμό.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίικης, είπε ότι σήμερα η Βουλή κάνει ένα μεγάλο βήμα υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή η λίστα δεν είναι λίστα εγκληματικών ανθρώπων,  αλλά ανθρώπων που υπέστησαν την ταλαιπωρία να έχουν μια ατυχή σχέση με τον τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι τράπεζες είναι αθώες, αλλά αυτές είναι που δημιούργησαν το πρόβλημα με την ασυδοσία τους και τους ελλείπεις εποπτικούς ελέγχους που γίνονταν, αλλά και με την ολιγωρία των βουλευτών”.

Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλες λίστες του 2013 και του 2015 και να γίνει πλήρης διερεύνηση και το πως δόθηκαν πώς εξυπηρετήθηκαν και πώς διαγράφηκαν κάποια δάνεια.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας,  είπε ότι το Κίνημα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της απόφασης της Ολομέλειας για δημοσιοποίηση αυτούσιας της Λίστα Γιωρκάτζη.

Πρόσθεσε ότι μετά από διεξοδική μελέτη των γνωματεύσεων και των νομικών συμβουλών που κατατέθηκαν στην Ad hoc Επιτροπή οι ανησυχίες τους έχουν καθησυχαστεί και ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε η εν λόγω Λίστα να δημοσιοποιηθεί αυτούσια, προκειμένου αφενός να υπηρετηθεί η δικαιολογημένη απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια και λογοδοσία, και αφετέρου να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Όπως επανειλημμένα έχω τονίζει στην Ad hoc Επιτροπή η θέση της Αλληλεγγύης είναι η συνέχιση της έρευνας για να εντοπιστούν οι διεφθαρμένοι που χρησιμοποίησαν τη δεσπόζουσα πολιτική τους θέση και ιδιότητα για να διαγράψουν χρέη προς τις τράπεζες. Θέλουμε και τις λίστες των διεφθαρμένων διαγραφών δανείων», είπε.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης, είπε ότι οι τρεις βουλευτές είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν για τη λίστα και ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή της δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, αφού άφησαν το χρόνο να εκθέτει τη Βουλή και τους Βουλευτές.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο βουλευτής, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι το κόμμα από την πρώτη μέρα έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας για λόγους διαφάνειας και για να δοθεί το δικαίωμα στον κόσμο να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα. Πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται στη λίστα. Ωστόσο,  εξέφρασε βεβαιότητα ότι “η λίστα μόνο αθώα δεν είναι και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς που περιλαμβάνονται έχει λερωμένη τη φωλιά του”.
Τέλος,  ζήτησε να κατατεθούν και οι υπόλοιπες λίστες όπως τα panama papers, οι λίστες με διαγραφές δανείων και οι λίστες με τις πολιτογραφήσεις, ώστε το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων», Άννα Θεολόγου. τάχθηκε υπέρ της δημοσίευσης της λίστας.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ,  Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι με τη δημοσιοποίηση της λίστας,  την οποία χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια, η Βουλή μπαίνει σε σημαντικές περιπέτειες.

Αν σήμερα, πρόσθεσε, “έχω ΜΕΔ αυτό οφείλεται στις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις πρακτικές αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία, ενώ για την υπέρμετρη εύνοια προς τις τράπεζες εκτός από το κράτος ευθύνες έχει κι η Βουλή με τις νομοθεσίες που θέσπισε”.  Επίσης, είπε  ότι σύμφωνα με την παραδοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η λίστα Γιωρκάτζη, “είναι παράνομη, αφού η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, δεν είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”. Η δημοσιοποίησή της , πρόσθεσε, ” είναι μια μαύρη μέρα για την Βουλή των Αντιπροσώπων”. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι ο ίδιος αναφέρεται στη λίστα,  αφού υπήρξε συνοφειλέτης σε δάνειο που ανήκε σε στενό του συγγενικό πρόσωπο το 2015 και δεν εξυπηρετήθηκε. Ωστόσο,  ανέφερε, το δάνειο εξοφλήθηκε σήμερα πλήρως με πώληση ακινήτων και μετρητά.

Παράλληλα ανέφερε ότι “εν γνώσει της η Βουλή παραβιάζει τον νόμο περί πιστωτικών ιδρυμάτων με την δημοσιοποίηση της λίστας και τα σχετικά άρθρα προβλέπουν ποινές μέχρι 5 χρόνια φυλακή και ένα εκατομμύριο πρόστιμο”. Πρόσθεσε ότι “η Βουλή παραβιάζει το νόμο και βρίσκεται στο απυρόβλητο λόγω της ασυλίας των βουλευτών”. Τέλος , διερωτήθηκε πώς πατάσσεται η διαφθορά και η διαπλοκή με το να παραβιάζεται ο νόμος.

 

Share this post