Με εισβολή κατά του Αυτόνομου Κουρδιστάν και φραστική επίθεση απάντησε η Τουρκία στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Με εισβολή κατά του Αυτόνομου Κουρδιστάν και φραστική επίθεση απάντησε η Τουρκία στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε  “τρίτους” ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, καθώς  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

“Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις — οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς — πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία “δεν θα δεχτεί μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της”

Η Τουρκία “δεν χρειάζεται μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια πρώτη αντίδρασή του στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν τη ιστορία”, έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. “Δεν θα δεχτούμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας”, πρόσθεσε.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονίας» στην ομιλία του που αναμένεται με την 106η επέτειο της Αρμένικης Γενοκτονίας υπήρξε άμεση.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την προχθεαινή  τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάϊντεν με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η Τουρκία εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των συμμάχων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν κουρδικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησε η τουρκική επίθεση και εισβολή στην περιοχή Μετίνα του Αυτόνομου Κουρδιστάν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας.

Την πληροφορία ότι η Τουρκία ξεκίνησε χερσαία εισβολή στο βόρειο Ιράκ μεταδίδουν το απόγευμα του Σαββάτου φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η Τουρκία επιτίθεται σε σημαντικές βάσεις του ΡΚΚ.

Κουρδικά μέσα αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του ΡΚΚ αντεπιτίθενται στον Τουρκικο στρατό. Επίσης ισχυρίζονται ότι υπάρχουν απώλειες στις τάξεις των τουρκικών δυνάμεων.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι αντάρτης μετρούν ήδη μεγάλες απώλειες. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η νέα κίνηση της Τουρκίας έρχεται να συμβάλλει στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής.

Μετωπική επίθεση και εισβολή

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πλήττουν από τον αέρα τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα, οι τουρκικές δυνάμεις κινήθηκαν και από ξηρά κατά των στόχων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Η περιοχή Μετίνα είναι σημαντική για την κουρδική πλευρά, καθώς φιλοξενεί εγκαταστάσεις του ΡΚΚ και στο παρελθόν βρέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής πλευράς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της τουρκικής πλευράς θέλουν τους Κούρδους να μετρούν από χθες το βράδυ δεκάδες απώλειες στα περίχωρα της περιοχής Μετίνα. Αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από κουρδικές και ανεξάρτητες πηγές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μια νεότερη πληροφορία που βρήκε το φως της δημοσιότητας το πρωί του Σαββάτου, η Τουρκία εκτός από την Μετίνα επιτίθεται και στις περιοχές Ζάπ και Αβάσιν στο βόρειο Ιράκ.

Η πρόσφατη πανωλεθρία και τα επόμενα βήματα της Άγκυρας

Πριν από σύντομο χρονικό διάστημα, η Τουρκία επιχείρησε να εισβάλλει και στην περιοχή Γκάρε του βόρειου Ιράκ για να απελευθερώσει μια ομάδα Τούρκων ομήρων που κρατούσε για πολλά χρόνια το ΡΚΚ. Η όλη επιχείρησε μετεξελίχθηκε σε μια μεγάλη πανωλεθρία για την τουρκική πλευρά, με τους Τούρκους ομήρους να χάνουν την ζωή τους στο τέλος της επιχείρησης.

Την ώρα που στο Ιράκ η Τουρκία επιτίθεται στους Κούρδους σύμμαχους των ΗΠΑ, στην Άγκυρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση ζητούν από την αμερικανική πλευρά την αναθεώρηση της απόφασης για την Αρμένικη Γενοκτονία. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα τις επόμενες ημέρες ή ώρες ενδέχεται να έρθουν νέα βήματα-αντίποινα της τουρκικής πλευράς

Τουρκία: H αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων ανοίγει “βαθιά πληγή”, δεν έχει νομική βάση

Η Τουρκία καταδίκασε  την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λέγοντας ότι η δήλωση αυτή δεν έχει νομική βάση και θα “ανοίξει μια βαθιά” πληγή στους διμερείς δεσμούς.

“Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, η οποία διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που θα υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας”, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι απορρίπτει και καταγγέλλει τη δήλωση “με τον εντονότερο δυνατό τρόπο”.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν τους, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

“Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν μόνο τις κατηγορίες εκείνων των οποίων μοναδική ατζέντα είναι η εχθρότητα προς τη χώρα μας”, δήλωσε ο Καλίν σε μήνυμά του στο Twitter. “Συμβουλεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το παρελθόν και το παρόν (της χώρας του)”.

Η Τουρκία “απορρίπτει κατηγορηματικά” την αναγνώριση ως γενοκτονία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν των σφαγών των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter. “Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό”.

Η αντίδραση της Αρμενίας

«Είναι μια σημαντική μέρα για όλους τους Αρμένιους. Μετά τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2019, ο Πρόεδρος Μπάιντεν τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι ΗΠΑ απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευσή τους για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καθολικών αξιών» η πρώτη αντίδραση του Αρμένιου Πρωθυπουρού Νικόλαος Πασινιάν στην νέα κίνηση των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων στον ΟΗΕ το 1975, ενώ οι ΗΠΑ γίνονται η 33η χώρα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκανδαλώδης η απόφαση Μπάιντεν»

Έντονη είναι η πρώτη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ, στην ιστορική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Απόφαση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ» γράφει η Σαμπάχ για την απόφαση Μπάιντεν ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, δημοσιεύοντας τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων.

«Ο Μπάιντεν αποκαλεί «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915» σχολιάζει η Χουριέτ, μεταδίδοντας το κείμενο της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία.

 

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γενοκτονία των Αρμενίων» τα γεγονότα του 1915» αναφερει η Γενι Σαφάκ, προβάλλοντας και την έντονη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απορρίπτει τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Σκανδαλώδης δήλωση περί «γενοκτονίας»από τον Μπάιντεν» γράφει η Γενί Ακίτ, που επιτίθεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ υπενθυμίζοντας τη στάση που είχαν κρατήσει στο παρελθόν οι προκάτοχοί του.

Το τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, αναλύει το CNN Turk, υποστηρίζοντας πως αποτελεί «όπλο» στα χέρια της αρμένικης διασποράς στη Αμερική και όχι μόνο.

Σε μία απίστευτη κίνηση κυνικότητας, ο κυβερνητικός σύντροφος του Τούρκου Προέδρου και ηγέτης των γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όχι μόνο δεν απορρίπτει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Λέει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε εύλογες αιτίες για να κάνει κάτι τέτοιο!

“Περίεργη ” δήλωση Μπαχτσελί

Σε μία σειρά από αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτελί  αφού πρώτα συμβουλεύει όσους υποστηρίζουν τα περί γενοκτονίας να διαβάσουν και τα “σκονισμένα σε κάποιο ράφι τουρκικά αρχεία” γράφει:

“Οι φρικαλεότητες των συμμοριών των Αρμενίων τη δεκαετία του 1910 και οι επιθέσεις τους χωρίς διάκριση, εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της Ανατολίας, δεν αποτελεί δημοκρατική διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά μια ύπουλη και βάναυση τρομοκρατική επιχείρηση. Το τουρκικό έθνος δεν λύγισε σε μία τέτοια επιχείρηση”.

Στη συνέχεια με χαρακτηριστική ψυχρότητα γράφει:

“Τα γεγονότα του 1915 είναι το φυσικό αντανακλαστικό, μια σωστή απόφαση, ένα ισορροπημένο βήμα μιας αυτοκρατορίας που έφαγε ένα στιλέτο στην πλάτη. Επιπλέον, η απέλαση [πορείες θανάτου] ήταν υποχρεωτική επιλογή εθνικής ασφάλειας εκείνη την εποχή. Εκείνοι που εντοπίζουν τη γενοκτονία εδώ είναι κύκλοι με εχθρότητα που δεν θα βρουν απήχηση ποτέ στο τουρκικό έθνος”.

Σε άλλη ανάρτησή του επιτίθεται στον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο γενοκτονία το 1981 και φυσικά διατρανώνει το τουρκικό παρελθόν: “”Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. H δήλωση του Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική ανοησία και ανηθικότητα. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος”.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr/ capital gr’/ AΠΕ-ΜΠΕ /”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Κύπρου

Share this post