Μαζική συγκέντρωση μελών της ΕΔΕΚ ζήτησε , με ένα στόμα και μια φωνή, Δημοκρατικό Συνέδριο.

Μαζική συγκέντρωση μελών της ΕΔΕΚ ζήτησε , με ένα στόμα και μια φωνή, Δημοκρατικό Συνέδριο.

Άρχισε η συλλογή υπογραφών.-Γ. Ομήρου : Στόχος η επανίδρυση του σοσιαλιστικού δημοκρατικού μας κινήματος.-Κ. Ευσταθίου: Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την ΕΔΕΚ. 

Του Α. Βικέτου

Περίπου 350 μέλη της ΕΔΕΚ όρθια , ταγουδώντας τον “Λεύτερο” του δολοφονημένου από την ΕΟΚΑ Β’ αγωνιστή και ποιητή Δώρου Λοΐζου και χτυπώντας ρυθμικά τα χέρα τους , έγραψαν το φινάλε της σημερινής μαζικής συγκέντρωσης , στην Λευκωσία. Η συγκέντρωση ήταν η αφετηρία για την συλλογή , σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος,  υπογραφών, με στόχο να αποδεχθεί   η υπό τον πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο ηγεσία την σύγκληση ενός  “Δημοκρατικού  Συνεδρίου που θα αποκαταστήσει την νομιμότητα και την τάξη στην ΕΔΕΚ”. 

Στην συγκέντρωση, την οποία οράνωσε η  ομάδα   “Η Πρωτοβουλία για ένα Δημοκρατικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ”,  έδωσαν το παρών τους ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα. Για έκτακτούς οικογενειακούς λόγους δεν παραβρέθηκε ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους , ενώ διαβάστηκε δήλωση του πρώην προέδρου του Κινήματος και της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος έκανε έκκληση προς όλους να εργαστούν για την επανίδρυση του σοσιαλιστικού δημοκρατικού μας κινήματος με οδηγό τις ιδρυτικές του ρίζες, τις παρακαταθήκες του Βάσου Λυσσαρίδη και τις σύγχρονες αρχές και αξίες της σοσιαλδημοκρατίας”.

Στην συγκέντρωση δόθηκε για υπογραφή σχετική δήλωση για την διοργάνωση Δημοκρατικού Συνεδρίου

 

Οι παρόντες πήραν το πιο πάνω έντυπο για να το δώσουν προς υπογραφή σε άλλα μέλη της ΕΔΕΚ. 

Την συγκέντρωση άνοιξε ο τέως Γραμματέας της Κ. Ε. , Μιχάλης Τεράπεης, ο οποίος κατάγγειλε τις “ανορθόδοξες μεθόδους” , τις οποίες μετέρχεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος για να έχει, όπως τόνισε , “υπό τον έλεγχο του το Κόμμα”. 

Βασικός ομιλητής ήταν ο Γιαννής Πιερίδης, πρώην μέλος του Π.Γ., ο οποίος τόνισε : ” Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ με ένα κοινό στόχο, να ξαναφέρουμε το κόμμα σε δημοκρατική λειτουργία. Πολύ θα το θέλαμε να μη χρειαζόταν ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Να είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιούμε συγκεντρώσεις για να καταγγείλουμε τα χάλια στα οποία  έχουν φέρει ένα ιστορικό, τιμημένο κόμμα”.

 

Στέλνοντας μήνυμα στον Μαρίνο Σιζόπουλο , ο Γιαννής Πιερίδης (φωτο επάνω)  επεσήμανε:  Η απάντηση μας είναι καθαρή και βροντερή. Όχι κύριε Σιζόπουλε, η ΕΔΕΚ που υπηρετήσαμε, η ΕΔΕΚ που ονειρευτήκαμε δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με σένα και τις πρακτικές σου. Ούτε στην ένδοξη ιστορία, ούτε στην ιδεολογία ούτε στις δημοκρατικές παραδόσεις αυτού του κόμματος ταιριάζουν οι νοθείες, οι επιβολές και οι αυταρχισμοί που έχουν καθιερωθεί σαν μόνιμη πρακτική σας.

Απαιτούμε, λοιπόν, ένα συνέδριο δημοκρατικό με όλα τα μέλη παρόντα και ελεύθερα να εκφραστούν και όχι συνέδριο για αναγόρευση προέδρου από μια παρέα 90 φίλων, συγγενών, υπαλλήλων και συνεταίρων”. ( Το πλήρες κείμενο της ομιλίας στο τέλος). 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου , ο οποίος τόνισε : “Η ΕΔΕΚ είναι ΕΔΩ. Το κόμμα μας δεν το χαρίζουμε σε κανένα. Όσοι θέλουν να δημιουργήσουν άλλο κόμμα, ας το κάνουν. Εμείς δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από ένα δημοκρατικό συνέδριο”.  Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι χαιρετισμοί των Δημήτρη Παπαδάκη και Γιώργου Βαρνάβα

Κωστής Ευσταθίου

Δ. Παπαδάκης

Γ. Βαρνάβα

Τέλος , διαβάστηκε δήλωση του πρώην προέδρου της ΕΔΕΚ και της Βουλής , Γιαννάκη Ομήρου

  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

“Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας για ένα Δημοκρατικό Συνέδριο» που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του πολιτικού ήθους στη λειτουργία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με βαρύτατες ευθύνες της σημερινής ηγεσίας, η ΕΔΕΚ έχει διολισθήσει, διά λόγων και έργων, σε θλιβερό κατήφορο και μετατράπηκε σε μνημείο απολυταρχίας και αυταρχισμού, απαξιωμένου από την Κοινωνία.

Επείγει η αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών και η πιστή τήρηση του Καταστατικού.

Επείγει η αποκατάσταση της ενότητας, της συναγωνιστικής αλληλεγγύης και ο τερματισμός της σκοταδιστικής πρακτικής των διώξεων και των διαγραφών στελεχών και μελών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο σοσιαλιστικό δημοκρατικό μας κίνημα.

Σας καλώ να εργαστείτε με συνείδηση του χρέους, για μια ΕΔΕΚ αντάξια της ιστορίας και των αγώνων της για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Με στόχο την επανίδρυση του σοσιαλιστικού δημοκρατικού μας κινήματος με οδηγό τις ιδρυτικές του ρίζες, τις παρακαταθήκες του Βάσου Λυσσαρίδη και τις σύγχρονες αρχές και αξίες της σοσιαλδημοκρατίας”.

Όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο επιδοκιμάστηκαν με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. 

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιαννή Πιερίδη

«Καθαρές διαδικασίες για μια ΕΔΕΚ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ!». by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΦΩΤΟ: Αριστείδης Βικέτος

Share this post