Μαζική και ειρηνική η πορεία της πλατφόρμας “Ως Δαμέ!”.

Μαζική και ειρηνική η πορεία της πλατφόρμας “Ως Δαμέ!”.

Μαζικότατη, καθόλα ειρηνική και με παλμό ήταν η σημερινή κινητοποίηση της πλατφόρμας «Ως Δαμαί», σε συνέχεια της εκδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, η οποία στιγματίστηκε από επεισόδια και χρήση βίας, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν  πολίτες από οργανωμένα σύνολα και ομάδες, που ανήκουν στην πλατφόρμα, αλλά και κόσμος που απλά ήθελε να διαδηλώσει την αγανάκτησή του. Οι συμμετέχοντες με πανό και συνθήματα συγκεντρώθηκαν γύρω στις 4 το απόγευμα στο πάρκο στο άνοιγμα Κολοκάσι και πορεύτηκαν προς το κτίριο της Βουλής, κάνοντας μικρή στάση εκεί, στην πλαϊνή πλευρά και συνέχισαν προς το Μουσείο και το άγαλμα Μάρκου Δράκου, επιστρέφοντας στο σημείο της εκκίνησης.

Εκεί η πορεία διαλύθηκε με τους οργανωτές να κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για ειρηνική διάλυση, με αποστάσεις, τάξη και ασφάλεια.

Καθ` όλη τη διάρκεια της πορείας δεν υπήρξαν έκτροπα, με τους συμμετέχοντες να κρατούν αποστάσεις και να φορούν τις μάσκες τους. Γίνονταν συνεχείς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα για τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν διάφορα συνθήματα όπως «κάτω η διαπλοκή», «κάτω η διαφθορά», «κάτω στη αστυνομική βία», «παραιτηθείτε», κάποιοι καταφέρονται και εναντίον των κομμάτων, υπέρ της δημόσιας υγείας και κατά της αστυνομικής βίας. Άλλοι έριχναν φυλλάδια με συνθήματα όπως «ο εχθρός είναι οι τράπεζες», ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο». Υπήρχαν πανό με συνθήματα και στην τουρκική γλώσσα.
Τον ρυθμό έδιναν τύμπανα, ενώ σε κάποια στιγμή ακούστηκε και το τραγούδι Ακορντεόν του Μάνου Λοϊζου. Αστυνομικοί βρίσκονταν παρατεταγμένοι καθ` όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιβλέποντας χωρίς να παρεμβαίνουν. Το όχημα εκτόξευσης νερού “Αίαντας” ήταν, σύμφωνα, με πληροφορίες έξω από την Αρχιεπισκοπή. Ο τερματισμός στο άνοιγμα Κολοκάσι συνοδεύτηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα.

 

Στην κορυφή της πορεία βρίσκονταν διάφορες οργανώσεις, που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, στο μέσο περίπου χιλιάδες πολίτες και στο πίσω μέρος της πορείας η Θύρα 9. Την εκδήλωση κάλυψαν και ξένα ΜΜΕ .

 

 

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην  πορεία της πλατφόρμας “Ως Δαμέ!”, σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή, που ευχαριστεί τον κόσμο όχι μόνο για τη συμμετοχή του, αλλά και για το γεγονός ότι διατήρησε τον απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, όπως είχε εξαγγελθεί.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κόσμος “έδωσε την απάντηση στην Αστυνομία, που επιχείρησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο με διαρροές για δήθεν ταραχοποιά στοιχεία που θα έκαναν επεισόδια”.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες “που συμπορεύτηκαν μαζί μας, σεβόμενα το πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης, τα προτάγματα και τα συνθήματα της ενάντια στη διαφθορά και ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας με όρους καταστολής και υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας και όχι των αστυνομικών και στρατιωτικών εξοπλισμών”.

Ευχαριστούν επίσης τους Τουρκοκυπρίους “που μας συμπαραστάθηκαν με πληθώρα μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της βδομάδας και τους/ις διαδηλωτές/διαδηλώτριες που με πολλά πανό και που αναγράφονταν και στην τουρκική γλώσσα, διατράνωσαν τη λαϊκή επιθυμία για την επανένωση της Κύπρου”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post