Μαρία Άνχελα Ολγκίν: Θα κάνω το καλύτερο δυνατό

Μαρία Άνχελα Ολγκίν: Θα κάνω το καλύτερο δυνατό

Τατάρ : “Η πραγματική ειρήνη στην Κύπρο ήρθε στις 20 Ιουλίου 1974”

Τις πρώτες χωριστές συναντήσεις της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ είχε σήμερα (30.1.2024)  η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία συνεργατών τους,  κράτησε περίπου μία ώρα.  Ακολούθως οι δύο είχαν τετ-α-τετ 25 λεπτών. 

Η κυρία Ολγκίν δήλωσε «ενθουσιασμένη». Έρχεται, όπως είπε, από μία χώρα, η οποία για 50 χρόνια ζούσε μία σκληρή διένεξη και η ίδια ήταν μέρος εκείνης της ομάδας που τελικά έφτασε σε μια συμφωνία ειρήνης και νομίζω, όπως σημείωσε, πως μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και στην Κύπρο. «Είμαι ευχαριστημένη για όλες τις προσπάθειες που έγιναν εδώ και δεκαετίες και θα κάνω ότι μπορώ για να σπρώξω τα πράγματα μπροστά», ανέφερε η κα. Ολγκίν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι ξεκινά μια περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό, « στην οποία η Κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να συμβάλουμε καταλυτικά στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η κ. Ολγκίν προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

Ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε  ότι «ύψιστος στόχος είναι η  επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ερσίν Τατάρ

“Η πραγματική ειρήνη στην Κύπρο ήρθε στις 20 Ιουλίου 1974”, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε στις δηλώσεις του ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δέχεται βίαιο εμπάργκο εδώ και 60 χρόνια».

Μετά τη συνάντηση, επανέλαβε τη θέση του πως για να υπάρξει κοινό έδαφος και επιστροφή στις συνομιλίες πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε  ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό είναι μάταιες, προσθέτοντας επίσης ότι δεν αποδέχεται μια τριμερή συνάντηση μεταξύ της κ. Ολγκίν και του κ. Χριστοδουλίδη, καθώς θα θεωρηθεί ότι αποδέχεται τη βάση στη λύση της ΔΔΟ».

Επίσης, σημείωσε: «Φυσικά και η Δημοκρατία της Τουρκίας θέλει μια συμφωνία. Γιατί τελικά η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου. Ζούμε σε μια σημαντική περιοχή και η Τουρκία απέχει από εδώ μόλις 60 χλμ, ενώ η Ελλάδα είναι 1000 χλμ μακριά και η ΕΕ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε.

Το πιο σημαντικό είναι να ακούς, όχι μόνο τους ηγέτες, αλλά και τον λαό και την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Σε δηλώσεις, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη , η οποία διήρκησε δύο ώρες , η κ. Ολγκίν έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συνάντηση» με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ ανέφερε ότι «τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον».

Την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ περίμενε, λίγο μετά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας,   μια αντιπροσωπεία Τ/κ από τον σύνδεσμο Ειρήνη και την επαρχιακή γραμματεία νεολαίας του ΡΤΚ , κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως “Θέλουμε ομοσπονδία”, “Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος”, “Εμείς οι Τ/κ στηρίζουμε ομοσπονδιακή λύση”.

 

Share this post