Μακρόν: Η Γαλλία θα στηρίξει την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Μακρόν: Η Γαλλία θα στηρίξει την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, υπογράμμισαν οι ηγέτες των δύο χωρών , Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση (6.11.2017) το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό , οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση σε θέματα ενέργειας και άμυνας,τα ευρωτουρκικά και περιφερειακά ζητήματα.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Κύπρου και υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία και τον πολιτισμό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις για συνεργασία.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και επεσήμανε ότι η Γαλλία στηρίζει πλήρως την παρουσία της γαλλικής εταιρείας στην Κύπρο.
Για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» και αυτό, τόνισε, «οφείλεται στον πρόεδρο Αναστασιάδη».


Διαβεβαίωσε πως, « όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα τις στηρίξει». Η Γαλλία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και , «εάν της ζητηθεί, θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολυεπίπεδη συνεργασία τους.
Συμφωνήθηκε, είπε, όπως εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο διάλογος, με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της γαλλο-κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας, που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016.
Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που «η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση στο Μαρί και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο».
Επίσης , αναφέρθηκε αναφέρθηκε και στην επόμενη Σύνοδο των επτά Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο κ. Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου και ξεναγήθηκε στην πτέρυγα των κυπριακών αρχαιοτήτων. Στην κυπριακή συλλογή εκτίθενται αντικείμενα, μεταξύ άλλων, της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού.
Εκτίθεται, επίσης, το γιγάντιο πιθάρι της Αμαθούντας, το οποίο χρονολογείται γύρω στον έκτο αιώνα προ Χριστού. Είναι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και θεωρείται από τους αρχαιολόγους ως μοναδικό στον κόσμο, λόγω του τρόπου κατασκευής και του μεγέθους του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Share this post