Μ. Δρουσιώτης: «Μεσολάβησα για την απόσπαση Χριστοδουλίδη από το ΥΠΕΞ στο Προεδρικό»

Μ. Δρουσιώτης: «Μεσολάβησα για την απόσπαση Χριστοδουλίδη από το ΥΠΕΞ στο Προεδρικό»

Στο βιβλίο του ” Έγκλημα στο Κραν Μοντανά” (εκδόσεις αλφάδι) , που κυκλοφόρησε παραμονές των Χριστουγέννων ο Μακάριος Δρουσιώτης , πρώην σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη,  διατείνεται: “Ήμουν ο άνθρωπος που είχε μεσολαβήσει για την απόσπαση του Νίκου Χριστοδουλίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Προεδρικό στην θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου, τον Σεπτέμβριο του 2013, με κίνητρο να ενισχύσουμε την ομάδα στήριξης του Προέδρου” (σελ.46) . Επίσης , για τον νυν υπουργό Εξωτερικών γράφει στην συνέχεια: “Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας μαζί του -το οποίο τελικά δεν ήταν αμοιβαίο- του εμπιστεύτηκα ένα αντίγραφο του βιβλίου (σ.σ: “Η εισβολή και οι Μεγάλες Δυνάμεις -Η realpolitik των ΗΠΑ και το διπλό παιχνίδι της ΕΣΣΔ”) , πριν αυτό εκδοθεί , για να το διαβάσει και να μου κάνει σχόλια. Χωρίς να συνεννοηθεί μαζί μου , συζήτησε το περιεχόμενο του με τον Αναστασιάδη και με την ρωσική πρεσβεία…Ο Χριστοδουλίδης διαπραγματεύτηκε με την ρωσική πρεσβεία τους όρους της αποχώρησης μου (σ.σ: από το Προεδρικό) , χωρίς ποτέ να συζητήσει μαζί μου ή να με ενημερώσει”.

 

Από όσα γράφει ο Μ. Δρουσιώτης στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ του βιβλίου, με τίτλο ” Μυστικές επαφές με την Τουρκία” ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε αναθέσει ένα πολύ ευαίσθητο ρόλο για παρασκηνιακές επαφές με την Τουρκία  για το Κυπριακό, πριν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη , Ντερβίς Έρογλου, σε συνδυασμό με το ενεργειακό. Σύμφωνα με τον Δρουσιώτη αυτός προετοίμασε τις μυστικές συναντήσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη  -κατ΄εντολή πάντα του Ν. Αναστασιάδη- με τον Feridun Sinirlioğlu (Φεριντούν Σινιρλίογλου) , εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν.   

(σ.σ: Ο Σινιρλίογλου είναι σημαίνον στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας και τα τελευταία χρόνια κατέχει την θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη .

Νέα αιχμηρή επιστολή Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ: Στις διερευνητικές επαφές δεν συζητάμε μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Έχει ενεργό  εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά και ασχολείται ιδιαιτέρως με το Κυπριακό κι όχι μόνο σε ρόλο διεκπεραιωτή. Διετέλεσε  υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές. Αν και ήταν επίλεκτο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας επί μετακεμαλικού καθεστώτος, κατάφερε και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους γνώστες των θεμάτων, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας). 

Το πιο σημαντικό , που αναφέρει ο Μ. Δρουσιώτης στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ του νέου βιβλίου του , με τίτλο ” Μυστικές επαφές με την Τουρκία”, είναι ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναθέσει σε αυτόν την επικοινωνία μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας με υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής εταιρείας Çalık Holding , η οποία  είχε λάβει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον αγωγό φυσικού αερίου από Λεβιάθαν. ( σ.σ: Το κοίτασμα στην ΑΟΖ του Ισραήλ  ανακαλύφθηκε το 2010 και περιέχει πόρους 605 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ξεκίνησε η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν) 

Çalık Holding'e haciz! - Tele1

 

 

Ο Δρουσιώτης συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της εταιρείας Ahmet Çalık (Αχμέτ Τσιαλίκ) , ο οποίος, όπως γράφει , “είχε στενές σχέσεις με τον Ερντογάν”.  Ύστερα από διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, “συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 26 Ιανουαρίου 2014, κατά την εκεί επίσκεψη του Αναστασιάδη για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο…Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην σουΐτα του Προέδρου στο ξενοδοχείο Χίλτον”. 

Ahmet Çalık

Ο Ahmet Çalık

*Διαβάστε πιο κάτω τις σελίδες 31-47 από το βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη

Μυστικές επαφές με την Τουρκία by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post