Λωρίδα της Γάζας: Η εφιαλτική ζωή των αμάχων Παλαιστινίων

Λωρίδα της Γάζας: Η εφιαλτική ζωή των αμάχων Παλαιστινίων

Σκληρή ζωή.

Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν γλαφυρά τις συνθήκες διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της ολοκληρωτικής ισραηλινής πολιορκίας.

Δεν υπάρχουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε καύσιμα.

Από το περασμένο Σάββατο που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η ζωή των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

«Δεν υπάρχει ρεύμα. Παίρνουμε νερό από μια εξωτερική βρύση. Για να έχουμε φαγητό, υπάρχουν μερικά καταστήματα ανοιχτά. Αγοράζουμε ό,τι μπορούμε”, λέει ο κάτοικος της Γάζας Μοχάμεντ Κουνταϊρ.

Όντως ορισμένα καταστήματα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, αλλά η διακοπή της ηλεκτροδότησης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Τα αποθέματα καυσίμων εξαντλούνται και προτεραιότητα δίνεται στα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα.

Ένα απλό καρβέλι ψωμί αποτελεί πλέον πολυτέλεια. 

«Υπάρχουν ουρές παντού. Έχουμε πάει σε όλους τους φούρνους και πρέπει να περάσουμε τρεις ώρες για να αγοράσουμε ένα καρβέλι ψωμί. Έχουμε στείλει και τα παιδιά σε διάφορα άλλα μέρη για να δουν αν μπορέσουν να πάρουν ψωμί. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πράγματα να αγοράσουν», λέει ο Αμπού Σαΐντ, ενώ ετοιμάζεται να φύγει από ένα κατάστημα στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να έχει προμηθετεί ψωμί.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν έχουν καταστρέψει μόνο υποδομές που συνδέονται με τη Χαμάς. 

Πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαλώντας απόγνωση

Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης Χασάν Ζιντάν, ξεσπά: «Τι τους κάναμε; Δείτε τα κατεστραμμένα σπίτια. Κανείς δεν μας έχει ειδοποιήσει. Είμαστε πολίτες. Τι τους κάναμε; Κάθε φορά που χτίζουμε κάτι, το καταστρέφουν. Τι τους κάναμε; Θέλουμε να είμαστε όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, να έχουμε ελευθερία κινήσεων και να μην έχουμε πόλεμο κάθε χρόνο».

Χιλιάδες είναι έως τώρα οι νεκροί και τραυματίες στη Γάζα από τις ισραηλινές επιδρομές.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η πλήρης πολιορκία της περιοχή είναι μια συλλογική τιμωρία που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για εισβολή

Στόχους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρεί πως συνδέονται με την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στην Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπά συνεχώς το Ισραήλ. Πυρά έπεσαν σήμερα  στο λιμάνι της πόλης, με τουλάχιστον ένα πλοίο να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ έχει αναπτύξει 300.000 στρατιώτες στα σύνορά του, δίνοντας την εικόνα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Γάζα. Όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δεν υπάρχει κοινότητα πέριξ του μεθοριακού φράχτη χωρίς στρατιωτική παρουσία. 

Παράλληλα, το Ισραήλ διανέμει όπλα σε κατοίκους κιμπούτζ στα σύνορα τόσο με την Λωρίδα της Γάζας όσο και με τον Λίβανο.

Πηγή: gr.euronews.com

Share this post