Λακκοτρύπης: Το πρώτο φυσικό αέριο μεταξύ 2024-2025

Λακκοτρύπης: Το πρώτο φυσικό αέριο μεταξύ 2024-2025

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους αδειούχους του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,  Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία υπό τις περιστάσεις, η οποία θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει εμπορικά έσοδα, τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δις δολαρίων στα 18 χρόνια ζωής του κοιτάσματος  με τη μέση τιμή των 70 δολαρίων στο πετρέλαιο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση  του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις αυτές σε αυτό το στάδιο αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής.

 
“Είχαμε εξετάσει τρία σενάρια, των 60, 70 και 80 δολαρίων. Πολύ σοβαρά έσοδα. Θα προχωρήσει η Κύπρος να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου και θα έχει και το αναθεωρημένο συμβόλαιο πολύ αυστηρές ρήτρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Και έχουν μπει και συγκεκριμένα ορόσημα τα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να σεβαστούν αλλιώς θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο συμβόλαιο.
Η προσπάθειά μας ήταν να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του Αφροδίτη, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αφού παράξει το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου, να της παρασχεθεί σε είδος, μέσω κάποιου αγωγού ενδεχομένως που να έρχεται στην Κύπρο. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα.
Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι το 2024-2025», ανέφερε ο υπουργός.


Ερωτηθείς, αν με το σενάριο των 70 δολαρίων το βαρέλι θα είναι κυμαινόμενα τα έσοδα, ή αν έχει κλειδώσει στα 70 ο μέσος όρος, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα είναι κυμαινόμενα και θα εξαρτώνται από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Απλά επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι αυτή η τιμή, πρέπει σε κάποια ανάλυση να βγουν κάποια σενάρια. Έχουμε εξετάσει ένα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων, ένα μεσαίο σενάριο, το επικρατέστερο, των 70 δολαρίων, και ένα ψηλό σενάριο των 80. Οι αριθμοί στους οποίους αναφέρομαι είναι αυτοί του μεσαίου σεναρίου που είναι ενδεχομένως και το επικρατέστερο.
Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό, οι όποιες θεωρητικές απώλειες προκύψουν, οι οποίες είναι και περιορισμένες – και λέω θεωρητικές γιατί χωρίς να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία δεν θα υπάρξει έργο – στη διάρκεια των 18 ετών θα υπερκαλυφθούν θεωρούμε από την οικονομική δραστηριότητα που θα προκύψει από τις δαπάνες”.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει αριθμός σε ό,τι αφορά την ποσότητα του κοιτάσματος “Καλυψώ”, είπε ότι «ενδεχομένως να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα έως ότου προχωρήσουμε σε αδειοδότηση και γεώτρηση στο τεμάχιο 7. Έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 για τον λόγο ότι φαίνεται το κοίτασμα “Καλυψώ” να εκτείνεται εντός του τεμαχίου αυτού. Και για να έχουμε πληρέστερη εικόνα, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν γεωτρήσεις και στο τεμάχιο 7».
Για το κατά πόσο  το κοίτασμα “Καλυψώ” είναι εμπορεύσιμο ως έχει, ο κ. Γ. Λακκοτρύπης απάντησε :«το αν ένα κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο το έχει απαντήσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon στις ανακοινώσεις που έγιναν για το ¨Γλαύκος¨. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ανάπτυξής του και από τις αγορές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες. Έτσι δεν μπορεί κάποιος να πει αν είναι εμπορεύσιμο ή όχι μέχρι να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης το οποίο βεβαίως θα περιλαμβάνει και την αγορά. Πρέπει να σας πω ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε αφού μας παρουσιάσει η εταιρεία μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς προτίθεται να προχωρήσει στην εμπορική του εκμετάλλευση».

Share this post