Κυρ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Γνωρίζω όλα όσα πρέπει να γνωρίζω»

Κυρ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Γνωρίζω όλα όσα πρέπει να γνωρίζω»

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Α.Σ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. 

« Έχουμε απόλυτο συντονισμό και δεν υπάρχουν στεγανά στην πληροφόρηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας. Και πιστεύω ότι γνωρίζω όλα όσα πρέπει να γνωρίζω. Και ο Κύπριος Πρόεδρος γνωρίζει όλα αυτά, τα οποία πρέπει να γνωρίζει», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας  σε ερώτηση της ιστοσελίδας ageliaforos.com, μετά τις σημερινές συνομιλίες του, στην Λευκωσία ,  με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο ageliaforos.com ρώτησε τον πρωθυπουργό , κατά πόσο-πέρα από τις δηλώσεις περί συντονισμού και άριστων σχέσεων Αθηνών -Λευκωσίας-«μπορεί  να διαβεβαιώσει ότι γνωρίζει επί της ουσίας των θέσεων για το Κυπριακό, ενόψει διαπραγματεύσεων,  τι ακριβώς θέλει η Λευκωσία ή αν γνωρίζει μόνο τι δεν θέλει η Λευκωσία».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:  «Και το λέω αυτό, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, το τόνισε ο Νίκος, να σταματήσουμε διάφορους, οι οποίοι επιμένουν, ευτυχώς είναι πολύ λίγοι, με μεθοδικό τρόπο να σπείρουν διάφορα ζιζάνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι».

Στην αρχική του δήλωση ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων και  του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών».  

«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε. 

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς», σημείωσε.   

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε ένα βαθμό σχετίζονται και με αυτά τα οποία συζήτησε , στο Βίλνιους.  «Επιδιώξαμε και εγώ και ο Πρόεδρος Ερντογάν την εκ νέου έναρξη μιας περιόδου καλών σχέσεων, τη σταδιακή προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας, στη διατήρηση αυτού του κλίματος ηρεμίας και στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη προς το τέλος του έτους», δήλωσε.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια, που προσέφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναδάσωσης της Ρόδου.

Προηγουμένως , ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι «Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών, που επλήγησαν στη Ρόδο».

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για «το εν λόγω θέμα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους πολίτες όσο και από κυπριακές επιχειρήσεις, που θέλουν να εμπλακούν στην προσπάθεια. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» την  συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είπε ότι  στο επίκεντρο ήταν η  έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό.

 Υπογράμμισε ότι οι σχέσεις και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινές και σημείωσε: «Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη  Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Άγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων».  

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χωριστές συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε καταρχάς την αμέριστη συμπαράσταση του Κυπριακού λαού στη δοκιμασία που βιώνει ο ελληνικός λαός ενάντια στην πύρινη λαίλαπα και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία πλήρους συντονισμού των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου του ΟΗΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και υπό το φως της προοπτικής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει συμπληρωματικό ρόλο, ενισχυτικό των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σημειώνοντας την εποικοδομητική συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία, όπως ανέφερε, συζητήθηκε το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών, με συγκεκριμένα ορόσημα την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Οκτώβριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ύπαρξης κινητικότητας με συγκεκριμένα παραδοτέα και επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή θετική ατζέντα έναντι της Τουρκίας είναι σταδιακή και ανατρέψιμη.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για στήριξη και περαιτέρω προώθηση των στόχων των δύο κρατών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα Πρωθυπουργό για νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής για σημαντικά ζητήματα καθώς και για όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς της κ. Δημητρίου στην ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των φαινομένων της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της στοχοποίησης πολιτικών προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που αποθαρρύνει και αποτρέπει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους από την ενεργό ανάμειξή τους στην πολιτική ζωή.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δώρισε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε στον πρωθυπουργό την  προσδοκία ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο στον δύσκολο αγώνα για απελευθέρωση. Σημείωσε ότι η απάντηση ήταν ότι «δεν υπήρχε δυνατότητα να ήταν διαφορετική η στάση της Ελλάδος». 

Στην επίσκεψη στην Κύπρο  τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, Πρέσβυς κ. Άννα – Μαρία Μπούρα,  ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Σύμβουλός Εθνικής Ασφάλειας κ. Θάνος Ντόκος και άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

*Το Δελτίο Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας για την συνέντευξη

ΦΩΤΟ: @PrimeministerGR

 

Λευκωσία-Αθήνα: Εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post