Κύπρος: Επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι 12 Μαΐου

Κύπρος: Επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι 12 Μαΐου

Μόνο δύο τα κρούσματα σήμερα.  Συνολικός αριθμός  θετικών κρουσμάτων 907

 

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,659 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 2 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
Αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:
*Από σύνολο 120 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκε κρούσμα,
*Από σύνολο 247 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
*Από σύνολο 352 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, προέκυψε 1 κρούσμα,
*Από 48 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, βρέθηκε 1 κρούσμα,
*Από 676 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
*Από 63 διαγνώσεις από λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα, και
*Από 153 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε επαναπατρισθέντες, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 907.

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης δήλωσε:

“Τα στοιχεία που ανακοινώνουμε και σήμερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ο χαμηλός δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία και ο μειωμένος αριθμός των νέων κρουσμάτων, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε και μάς γεμίζουν αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η δεύτερη βδομάδα από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ολοκληρώνεται χωρίς να προκύψουν δραστικές ανατροπές, γεγονός που μας ικανοποιεί. Φυσικά τίποτα δεν έχει κριθεί και η προσπάθεια συνεχίζεται”.

Ο δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4,467 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 300,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,680 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.
Επίσης,  δήλωσε και τα εξής: “σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρείς ασθενείς, στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Καθώς η κοινωνία ανοίγει είναι προτιμότερο στις καθημερινές μας δραστηριότητες να περιοριζόμαστε σε ένα αρχικά, στενό κύκλο επαφών και να αποφεύγουμε τις επαφές με πολύ κόσμο και ιδιαίτερα με άγνωστο κόσμο. Επίσης, να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες.
Καθώς η χρήση της μάσκας αυξάνεται, να θυμόμαστε ότι αυτή πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η λανθασμένη χρήση της μάσκας είναι επικίνδυνη. Η μάσκα πρέπει να παραμένει καθαρή και να καλύπτει πάντα τη μύτη και το στόμα. Η σύσταση για χρήση της παραμένει ισχυρή, ειδικά σε χώρους με ψηλό συγχρονισμό. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε τέτοιους χώρους με πολύ κόσμο, η τήρηση των αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών ή γενικότερα η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας είναι απολύτως απαραίτητη.

 

*Σήμερα δόθηκαν στην δημοσιότητα τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τις 12 Μαΐου. Διαβάστε αναλυτικά πιο κάτω

Τα επιδημιολογικά δεδομένα … by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post