Κύπριοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για ανοικοδόμηση του Ιράκ

Κύπριοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για ανοικοδόμηση του Ιράκ

Το κόστος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα ξεπεράσει τα 88 δισ. εκ . δολάρια.

Κυπριακό επιχειρηματικό ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, όσον αφορά την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Το πλάνο ανοικοδόμησης του Ιράκ έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που έγινε την περασμένη βδομάδα , και  στην οποία πήρε μέρος  και η Κύπρος, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” της Κύπρου στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου έγινε ενεργοποίηση του μνημονίου συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ιράκ και Κύπρου και υπεγράφησαν διάφορα διμερή μνημόνια συμφωνίας. Μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΞ του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, αναγνωρίστηκε πως πρέπει να γίνει επίσπευση της διεθνούς διάσκεψης για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη στο Ιράκ, όπως είχε δηλωθεί τον Απρίλιο του 2019 στην Τετραμερή του Αμμάν.
Τον Απρίλιο στο Αμμάν της Ιορδανίας είχε πραγματοποιηθεί η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιορδανίας και του Ιράκ. Στο φόρουμ της Τετραμερούς του Αμμάν είχαν συμμετάσχει 90 επιχειρηματίες από την Ιορδανία, κυπριακές επιχειρήσεις και ελληνικές.
Οι κυπριακές εταιρίες είναι έτοιμες
Στη συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη και Αλί Αλχακίμ κατέστη σαφές πως η Βαγδάτη φιλοδοξεί να επιτύχει οικονομική συνεργασία με τις εταιρείες επενδύσεων της Κύπρου, ωστόσο τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να είναι η μη ύπαρξη κυβέρνησης στη χώρα. Ωστόσο, η Κύπρος μοιάζει να είναι έτοιμη, και μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ιράκ – οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο–, οι Κύπριοι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν με ποιο εντατικούς ρυθμούς στους σχεδιασμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» επιχειρηματίες του τομέα των κατασκευών από την Κύπρο επισκέφτηκαν το Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2019 για να διερευνήσουν το περιθώριο συνεργασιών.


Όπως τονίστηκε στην «Κ» από επιχειρηματικούς κύκλους που σχετίζονται με το πρότζεκτ της ανοικοδόμησης εξαιτίας του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος στη χώρα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και συγκροτημένες κινήσεις πάντοτε σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις και των δύο κρατών. Υποστηρίζεται δε πως η Κύπρος θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη από τη δραστηριοποίηση κυπριακών εταιριών στο έργο ανοικοδόμησης της χώρας αν αυτό προχωρήσει όπως σχεδιάζεται.

*Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας , το κόστος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα ξεπεράσει τα 88 δισ. εκ . δολάρια.

 

Share this post