Κυπριακή Δημοκρατία 61 ετών

Κυπριακή Δημοκρατία 61 ετών

Κάθε χρόνο η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί  ως η επέτειος ημέρα της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος ανακηρύχθηκε  ως ανεξάρτητο κράτος  τον Αύγουστο του 1960 με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 και ύστερα από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.

 

Στις 16 Αυγούστου 1960, η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείπει την κυριαρχία της στο νησί, και εγκαθιδρύεται επισήμως η Κυπριακή Δημοκρατία σε τελετή , που έγινε στο οίκημα της σημερινής Βουλής 

Από τις 16 Αυγούστου του 1960, η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυματίζει ψηλά στον ουρανό, ως σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημαία επιλέχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό ο οποίος προϋπέθετε: Πρώτον, στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος και Δεύτερον, να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα Ελλάδας και Τουρκίας.

Το σχέδιο που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου, Ισμέτ Γκιουνέι.

Το σχήμα της Κύπρου, με πορτοκαλί χρώμα, παραπέμπει στο χαλκό – ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου – και με άσπρο φόντο, συμβολίζεται η ειρήνη και η ελευθερία.

Ωστόσο , δεν κατέστει δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε Ύμνο της Κυπριακής Δημοκρατίας , με αποτέλεσμα αυτή να χρησιμοποιεί τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, ενώ οι Τουρκοκύπριοι υιοθέτησαν αυτόν της Τουρκίας.

“Σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες μας, πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού”, ανέφερε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε: «61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Περήφανοι για τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες μας, πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού».

Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού 

“Η Κύπρος μας γιορτάζει σήμερα τα 61 χρόνια της από την ημέρα της ανεξαρτησίας της, τα 61 χρόνια μετά την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία. Αποτίουμε με την ευκαιρία αυτή φόρο τιμής προς τους αγωνιστές του έπους του 1955-59, εκείνους που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963-64, αλλά και όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Και εμείς από την πλευρά μας, σήμερα υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας που παραμένει ακόμη σημαδεμένη από την τουρκική εισβολή και από κάθε βήμα, ζητούμε και επιδιώκουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Της Κύπρου μας που αξιώθηκε μέσα από μια σωστά προσανατολισμένη και μεθοδευμένη ρεαλιστική πολιτική του αείμνηστου ηγέτη μας Γλαύκου Κληρίδη, να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προχωράμε χτίζοντας το μέλλον με ριζικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό των πολιτειακών δομών και θεσμών για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ευέλικτο ευρωπαϊκό κράτος, φιλικό και προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες.

Για να καταστεί η Κύπρος μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα με ρόλο και λόγο στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά που πάντα θα προτάσσει την προσπάθεια για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα μέσα στο γενικότερο πλέγμα διαπεριφερειακών και γεωστρατηγικών διεθνών σχέσεων και ισορροπιών.

Ο υπέρτατος στόχος ωστόσο παραμένει αταλάντευτος: Η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών της Κύπρου. Μια λύση που θα επανενώσει στην πράξη τον τόπο μέσα από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Έχουμε χρέος, αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και παραμένοντας συνεπείς σε αρχές, να συνεχίσουμε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, μέχρι να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος που θα οδηγεί στη λύση και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας.

Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας σε μια επανενωμένη, ελεύθερη κοινή πατρίδα απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμούς”.

 

Διακήρυξη ΑΚΕΛ 

“Το ΑΚΕΛ τιμά την 61η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με κάλεσμα προς όλο τον λαό μας -Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους- για ανυποχώρητο αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Τιμούμε την Κυπριακή Δημοκρατία κρατώντας ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία της πατρίδας και του αγώνα μας. Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες της σύγχρονης ιστορίας του λαού μας που υπερασπίστηκαν την Ελευθερία και τη Δημοκρατία απέναντι στην αποικιοκρατία, στο σοβινισμό, το πραξικόπημα και την εισβολή.

Το ΑΚΕΛ είχε διαφωνήσει με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959 με τις γνωστές δεσμεύσεις που επιβλήθηκαν στον λαό μας. Την ίδια ώρα όμως, κάλεσε σε ενότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να λειτουργήσει το κοινό μας κράτος και μαζί να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας. Οι ξένοι διαμελιστικοί σχεδιασμοί και τα ιδεολογήματα της «Ένωσις» και «Διχοτόμησης» αντίστοιχα όμως, υπέσκαψαν την Κυπριακή Δημοκρατία και τελικά οδήγησαν στην τραγωδία του 1974. Εντούτοις, η Κυπριακή Δημοκρατία παρότι υπονομεύθηκε έσωθεν και έξωθεν παρέμεινε όρθια, ασπίδα και όπλο του κυπριακού λαού στον αγώνα του για επιβίωση και δικαίωση.

Η 61η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας βρίσκει την πατρίδα και τον λαό μας με το εφιαλτικό ενδεχόμενο της οριστικής διχοτόμησης πιο ορατό από ποτέ και την κατοχική δύναμη σε πρωτοφανή επιθετικότητα. Το ΑΚΕΛ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί ούτε το διχοτομικό-κατοχικό στάτους κβο, ούτε τη λύση δύο κρατών με όποιο προκάλυμμα και αν προωθηθεί. Οι αξιώσεις του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ αλλά και οι διάφορες συνομοσπονδιακές ιδέες που προωθούνται αυτή την περίοδο συνιστούν πρόκληση για το λαό μας. Τυχόν επικράτηση τέτοιων σεναρίων θα συνιστούν την απαρχή ενός κύκλου μόνιμης αστάθειας και έντασης στο νησί μας. Tην ίδια ώρα, η παράταση της στασιμότητας και του διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό οδηγεί από άλλη οδό στο ίδιο εφιαλτικό αποτέλεσμα.

Μόνο η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο μπορεί να εγγυηθεί μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλους του Κύπριους. Η λύση αυτή είναι η μόνη που μπορεί να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απαλλάξει το νησί από τα κατοχικά στρατεύματα και τα εγγυητικά/επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Η λύση αυτή θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αφού την μετεξελίσσει από ενιαίο κράτος σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση αυτή επανενώνει τη χώρα και τον λαό μας και αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Για αυτό το ΑΚΕΛ επιμένει τόσο έντονα ότι πρέπει να επαναρχίσουν συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά.

Η πορεία που πραγματοποιεί το ΑΚΕΛ την ερχόμενη Κυριακή, 3 Οκτωβρίου είναι κάλεσμα αγώνα για τη λύση, για την επανένωση. Για την Κύπρο!”.

Διακήρυξη του Δημοκρατικού Κόμματος 

“Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυπριακού λαού και την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας του κυπριακού Ελληνισμού αλλά και εγγύηση για την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων και των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου.

Με την ευκαιρία της 61ης επετείου της ανεξαρτησίας που γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου, το Δημοκρατικό Κόμμα:

  • Διακηρύττει την θεμελιώδη θέση του για υπεράσπιση, ενίσχυση και διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την όποια λύση οδηγεί στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Διακηρύττει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να απαιτεί διεκδικητικότητα στη διαχείριση του Κυπριακού, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε., επιχειρούν αλλαγή της βάσης συνομιλιών και προωθούν την απαράδεκτη λύση των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας δύο κρατών.

Στη βάση αυτών των θέσεων, το Δημοκρατικό Κόμμα,

– τιμά τη μνήμη των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, αγώνας που δεν μπόρεσε να επιτύχει το ευκταίο της ένωσης, αλλά είχε ως αποτέλεσμα το μεγάλο επίτευγμα της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– τιμά τη μνήμη των πολεμιστών κατά της τουρκοανταρσίας, που υπερασπίστηκαν τη νεοσύστατη τότε Κυπριακή Δημοκρατία.

– τιμά τη μνήμη αυτών που αντιστάθηκαν κατά της κατάλυσης της Δημοκρατίας, στο πραξικόπημα και τη μνήμη αυτών που έδωσαν τον άνισο και προδομένο αγώνα κατά των εισβολέων το 1974″.

 

Η ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

“Η σημερινή  61η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλει την απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πιο ισχυρού όπλου που διαθέτουμε για επίτευξη μίας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Δυστυχώς η επέτειος της Ανεξαρτησίας δεν βρίσκει την πατρίδα μας λεύτερη όπως την ήθελαν οι ήρωές της. Η τουρκική αδιαλλαξία συνεχίζεται εκβιάζοντας για λύση δύο κρατών ώστε μέσα από την ρατσιστική ΔΔΟ η Τουρκία να πετύχει είτε την απόσχιση και νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο, είτε μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το κράτος με απώτερο στόχο την πλήρη ενσωμάτωση του νησιού στην τουρκική επικράτεια.

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ, ως το κόμμα που αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία του κυπριακού λαού συνεχίζει να είναι το ανάχωμα στα διχοτομικά σχέδια όσων επιθυμούν μία τουρκικών προδιαγραφών λύση. Συνεχίζει τον αγώνα του για τη διαφύλαξη και προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εδραίωση σοσιαλιστικών αρχών και για την εφαρμογή ίσων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες”.

ΔΗΠΑ: Κυπριακή Δημοκρατία, η πιο σημαντική και πολύτιμη κατάκτηση του λαού μας

“Τιμούμε σήμερα, τα εξηκοστά-πρώτα γενέθλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μας, της πιο σημαντικής και πιο πολύτιμης κατάκτησης του λαού μας, στην μακραίωνη ιστορία του. Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα τιμής και δόξας για όλους τους ήρωες μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και εκφράζουμε την αέναη και βαθιά ευγνωμοσύνη μας, μπροστά στο μεγαλείο της περήφανης θυσίας τους. Δυστυχώς, για τεσσαρακοστή-έβδομη χρονιά, γιορτάζουμε την ανεξαρτησία μας, έχοντας τη μισή μας πατρίδα υπό παράνομη τουρκική κατοχή.
Χιλιάδες συμπατριώτες μας, εξακολουθούν να είναι πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο ενώ η τύχη εκατοντάδων άλλων, εξακολουθεί να αγνοείται από το 1974. Απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, κλιμακώνουν πλέον τις προκλήσεις τους, εμμένοντας σε απαράδεκτες μορφές λύσεις του Κυπριακού. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, απαντούμε ότι οι χαλεποί καιροί, επιτάσσουν ομόνοια, εθνική συνεννόηση και συστράτευση. Επιτάσσουν κοινούς αγώνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λύση που θα ανατρέπει την κατοχή, θα απελευθερώνει και θα επανενώνει πραγματικά, τον τόπο μας. Μια λύση, που θα εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία για ολόκληρο το λαό μας. Όσο μεγάλες και αν είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και όσο δύσκολες κι αν κάποτε μας φαίνονται, δεν θα πρέπει λιποψυχούμε. Δεν θα πρέπει να χάνουμε την πίστη και το θάρρος μας. Οφείλουμε να προχωρούμε μπροστά, αντλώντας δύναμη από το δίκαιο και την ιστορία μας.
Το χρέος προς την πατρίδα, δεν εξαντλείται μόνο σε αγώνες που ανήκουν στο παρελθόν και δεν δεσμεύει μόνο τις παλαιότερες γενεές. Δεσμεύει και τις σημερινές. Δεσμεύει όλους εμάς, την καθεμιά και τον καθένα από μάς ξεχωριστά, στους δικούς του, μικρούς ή μεγάλους αγώνες που δίνει καθημερινά, από το δικό του μετερίζι. Οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας, ότι η Κύπρος, είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Όσα λάθη, όσα προβλήματα, όσες δυσκολίες και αν η μοίρα μπορεί να μας επιφυλάσσει, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να υπερκεράσει την αγάπη μας προς τον τόπο και το λαό μας, γιατί απλά στο τέλος, η Κύπρος, είμαστε όλοι εμείς, μαζί.
Χρόνια πολλά Κύπρος μας!
Χρόνια πολλά σε όλους!”.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

“Συμπληρώνονται φέτος 61 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί.

Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της, σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί”.

ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ : Εφημερίδα “Πολίτης”

Share this post