Κρίσιμη μέρα για τη νέα της ηγεσία της Ε.Ε.

Κρίσιμη μέρα για τη νέα της ηγεσία της Ε.Ε.

Επαναλαμβάνονται γύρω στο μεσημέρι οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ανάδειξη νέας ηγεσίας στους πέντε νευραλγικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των κρατών – μελών πλησίασαν σε συμφωνία για διορισμό του Ολλανδού σοσιαλιστή, Φρανς Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παραμένει εκ των επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.
Όσον αφορά τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προόριζε για αντικαταστάτη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, γίνεται από χθες λόγος για ανάδειξή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο αναλυτικά η εικόνα , πριν την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, είναι:

Μέρκελ: Δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν από τους υποψηφίους

Οι συζητήσεις έγιναν ακόμη πιο δύσκολες, όταν επεκτάθηκαν και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις, δηλαδή προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και έμμεσα προέδρου της Ευρωβουλής. Στη διάρκεια των συζητήσεων διαφάνηκε ότι θα μπορούσε να ανατεθεί η προεδρία της Κομισιόν στον κ. Τίμερμανς, ενώ ο κ. Βέμπερ θα μπορούσε να υποστηριχθεί για την προεδρία της Ευρωβουλής από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδας (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι).
Για πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τραπέζι έπεσαν οι υποψηφιότητες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και της Βουλγάρας επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Για επικεφαλής εξωτερικής διπλωματίας τα ονόματα που ακούστηκαν χωρίς να επιβεβαιωθούν ήταν της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και εναλλακτικά του Σαρλ Μισέλ, ενώ για την ΕΚΤ το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ.
Ωστόσο, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για κανέναν από τους υποψήφιους δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν αύριο. Μίλησε για πολύπλοκες συζητήσεις, ωστόσο θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνία αύριο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση , είπε  “είμαστε μεν κοντά , αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί δύο γυναίκες και δύο άνδρες με ισχυρές προσωπικότητες να ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα υποψηφίων που υποστηρίζει σε αυτό το στάδιο.
“Το βασικό για εμένα είναι οι άνθρωποι στις πλέον ευαίσθητες θέσεις να μοιράζονται το σχέδιό μας και να είναι όσο το δυνατόν οι πλέον χαρισματικοί, δημιουργικοί και ικανοί”, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
“Είναι σημαντικό για μένα να υπάρξει ισορροπία των φύλων, και να ορίσουμε δύο άνδρες και δύο γυναίκες”, τόνισε σε δημοσιογράφους ο Μακρόν έπειτα από το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Όπως έγινε γνωστό πάντως, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προέκυψε διαφωνία ανάμεσά τους για το ποιοί θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ιταλία και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης μπλοκάρουν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.
«Με τον Τίμερμανς ως πρόεδρο της Κομισιόν προτείνουν ξανά την ίδια μέθοδο του κορυφαίου υποψήφιου, την οποία όμως εγκαταλείψαμε, διότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Τώρα προτείνεται το ίδιο ξανά και κυρίως προτείνεται αυτό το όνομα στο πλαίσιο ενός κλειστού πακέτου που αποφασίστηκε κάπου αλλού. Η Ιταλία δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.
Οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του Φανς Τίμερμανς σχετίζονται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίτροπος έχει κινήσει διαδικασίες για παραβίαση του κράτους δικαίου εναντίον χωρών όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία.

*Με πληροφορίες από DW- Euronews

Share this post