«Κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Σχόλιο στην τοποθέτηση του Ν. Αναστασιάδη για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών
Του Αριστείδη Χ. Βικέτου
Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Στην νεοελληνική γλώσσα σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερο να σιωπά κάποιος από το να ομιλεί.
Αυτό δεν το έπραξε ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Η σημερινή γραπτή του δήλωση Ο Αναστασιάδης κάνει λόγο για “χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του” – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της προσεχούς (12.2. 2023) είναι θλιβερή.
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι ειλικρινής , όταν δηλώνει : «Συνειδητά επιλέγω να μην εκφράσω τη δική μου θέση υπέρ ή εναντίον των δύο υποψηφίων». Όμως, ο στόχος του είναι σαφέστατος: Εκλογή Ν. Χριστοδουλίδη. Δεν το είπε ανοικτά, αλλά αυτό το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Τί άλλο σημαίνουν και εναντίον ποιου στρέφονται τα λόγια του για μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α., διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία, την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού; Σαφώς και είναι τοποθέτηση κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Ο απερχόμενος πρόεδρος επικαλείται τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο αποκαλεί «πολιτικό του πατέρα». Ωστόσο, η θητεία Αναστασιάδη απέδειξε περίτρανα ότι, αν ήταν στην ζωή ο Γλαύκος Κληρίδης , ο απερχόμενος πρόεδρος θα έπρεπε να παραδεχθεί: « ου ουκ ειμί ικανός κύψας λύσαι τον ιμάντα των υποδημάτων αυτού (εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το λουρί των υποδημάτων του)». Είναι απαράδεκτο ο Ν. Αναστασιάδης για λόγους σκοπιμοτήτων να επικαλείται τον Γλαύκο Κληρίδη.
Η αξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη είναι στο ναδίρ. Επαίρεται για τα επιτεύγματά του, αλλά λησμονεί ότι αυτός οδήγησε το 2013 την Κύπρο στο Μνημόνιο και στο «κούρεμα» των καταθέσεων του λαού για να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα. Επέλεξε την εύκολη οδό να τα φορτώσει όλα στην διακυβέρνηση Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ. Ο «Η κρίση χρειάζεται άξιο ηγέτη», έλεγε το προεκλογικό σύνθημα του 2013. Αλλά, «ο άξιος ηγέτης» έκανε σοβαρά λάθη: εγγυήθηκε στους καταθέτες, λίγο πριν από την κατάρρευση, πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα μείνουν ανέγγιχτοι, πράγμα βέβαια που δεν έγινε. Παρά τις υποσχέσεις του το 2017, οι «κουρεμένοι» της «Λαϊκής Τράπεζας» δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή.
Επί των ημερών του Ν. Αναστασιάδη η Κύπρος διασύρθηκε διεθνώς με το Πρόγραμμα Επενδύσεων και την χορήγηση των «χρυσών», όπως αποκλήθηκαν διαβατηρίων.
Είναι άραγε τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος διόρισε Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα δύο μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου , οι οποίοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους για πολλά ακόμη χρόνια, όταν ο κ. Αναστασιάδης θα είναι πρώην πρόεδρος;
Επίσης, στην δήλωση κάνει λόγο για «χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου». Αυτό μπορεί να ηχεί ωραία , αλλά, αν κάνει ο κ. Αναστασιάδης ένα «νηφάλιο προβληματισμό», τότε μπορεί να διαπιστώσει και το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ας μην επιρρίπτει, λοιπόν, κατηγορίες σε άλλους, τους οποίους μάλιστα δεν τολμά να κατονομάσει. Θα μπορούσαν να λεχθούν και πολλά άλλα για τα “επιτεύγματα” της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.
Έχω την άποψη ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενδιαφέρεται ΜΟΝΟΝ για το μέλλον του, όταν φύγει από το προεδρικό μέγαρο. Τρέμει στην σκέψη σύστασης Εξεταστικών ή Ερευνητικών Επιτροπών , στις οποίες μπορεί να κληθεί να λογοδοτήσει.
«Τοις φρονίμοις ολίγα», κύριε πρόεδρε.