Κόκκινα τριαντάφυλλα και εναγκαλισμοί στην τελετή λήξης των μαθημάτων των σχολείων των Φυλακών

Κόκκινα τριαντάφυλλα και εναγκαλισμοί στην τελετή λήξης των μαθημάτων των σχολείων των Φυλακών

Στην ομιλία της η διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους επανέλαβε ορισμένα γνωστά  θέματα, ενώ αγνόησε την τιμητική ακρόαση και την προσφορά του Πάπα Φραγκίσκου. –

Η σημερινή (06. 07. 2022) τελετή λήξης των μαθημάτων των σχολείων των Φυλακών συνεπέπεσε με την συνεχιζόμενη  ποινική ανάκριση, που διατάχτηκε από τον γενικό εισαγγελέα σε σχέση με τους ισχυρισμούς,  που διατυπώνονται στην καταγγελία της Διευθύντριας Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και της Ανώτερης Λειτουργού  Φυλακών , Αθηνάς Δημητρίου  κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας.

Η τελετή , με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως», έγινε στην υπερπλήρη , αλλά άριστα κλιματιζόμενη αίθουσα Θεάτρου των Φυλακών. Μεταξύ άλλων την τελετή παρακολούθησαν η πρόεδρος της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος στις προεδρικές του 2023, Αβέρωφ Νεοφύτου ,  ο πρώτος λειτουργός του  Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Σωφρονιστικής Πολιτικής του ΥΔΔΤ, Άριστος Τσιάρτας, ο οποίος εκπροσώπησε την υπουργό Στέφη Δράκου, γιατί βρισκόταν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και άλλοι.

Απουσίαζε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ή εκπρόσωπος του. Από την Υποδιεύθυνση Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης του Αρχηγείου Αστυνομίας μας ανέφεραν ότι ο Αρχηγός δεν είχε προσκληθεί.

Η τελετή άνοιξε με εκτενή ομιλία ( το πλήρες κείμενο στο τέλος) της Διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, η οποία έκανε απολογισμό του έργου της , αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

Ωστόσο, η κυρία Αριστοτέλους δεν βρήκε να πει μια λέξη και να εκφράσει ευγνωμοσύνη προς τον Πάπα Φραγκίσκο , ο οποίος,  στις 3. 12. 2021 κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, την δέχτηκε σε ακρόαση στην Αποστολική Νουντσιατούρα. Η κ. Αριστοτέλους είχε προσφέρει  στον Πάπα χειροτέχνημα των κρατουμένων, που κατασκεύασαν ειδικά γι’ αυτόν.

Σημειώνεται ότι: Α)  ο Πάπας Φραγκίσκος  αποδέχτηκε να πάρει στην Ρώμη 10  κρατούμενους,  που καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία,

Β) η επίσημη ιστοσελίδα της Αγίας Έδρας «Vatican news» πρόβαλε διεθνώς την ακρόαση και φιλοξένησε συνέντευξη της κυρίας Αριστοτέλους, με τίτλο: «Κυπριακές Φυλακές:  Αξιοπρέπεια και Ανθρωπιά».  

Εξάλλου, η κ. Αριστοτέλους , προφανώς επειδή έχει αρχίσει η ποινική ανάκριση, δεν έκανε αναφορά στην υπονόμευση , όπως υποστηρίζει , του έργου της, ούτε έδωσε απάντηση στο ερώτημα, το οποίο τέθηκε δημόσια, πως συμβαίνει από το 2019  να μην μπορεί να λειτουργήσει το  σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων,  που τοποθετήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές; Η ίδια θεωρεί ότι δεν έχει την ελάχιστη ευθύνη;

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου

“Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης χαιρετίζω την σημερινή τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών. Συγχαίρω τη Διεύθυνση των Φυλακών, τους δασκάλους και τους μαθητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τον κύκλο της φετινής σχολικής χρονιάς.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας. Η συμμετοχή σας στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η εκπαίδευση σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος. Στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, ώστε να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η σύνδεση τους τόσο με τον κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό ιστό. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ομαλή επανένταξη μετά την αποφυλάκιση και μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και επιστροφής στις φυλακές.

Για τους λόγους αυτούς, βασικός στόχος μας, είναι να αναβαθμίζονται συνεχώς τα προγράμματα του Σχολείου Φυλακών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής.

Αποτελεί προτεραιότητά μας η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η συνεχής επιμόρφωση των κρατουμένων. Οι πολλές και αξιόλογες δράσεις που έχουν αναληφθεί στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων, σ ένα σύνθετο πολυπολιτισμικό σωφρονιστικό περιβάλλον, συμβαδίζουν απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους, ως προς τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η μαζική συμμετοχή των κρατουμένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ριζική αλλαγή της εικόνας και των πρακτικών των φυλακών τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία. Αποδεικνύουν ότι για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσει η φυλακή ως τόπος αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Ο κ. Άριστος Τσιάρτας  διαβάζει τον χαιρετισμό της  υπουργού Στέφης Δράκου

Υπενθυμίζω ότι από το 2015 εφαρμόστηκε το Εσπερινό Σχολείο, ενώ από το 2016 το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και μετέπειτα την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση για σπουδές σε Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σημειώνω επίσης με ενδιαφέρον

– την λειτουργία προγραμμάτων που προφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών πιστοποιήσεων για συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις , οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας,

– την συμμετοχή στα επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας

– την χωρίς διακοπή του Σχολείου των φυλακών και για την καλοκαιρινή περίοδο

– την αναγνώριση τέλος της λειτουργίας, της οργάνωσης και των προγραμμάτων του Σχολείου των Φυλακών , ως μια από τις βέλτιστες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την χρήση τους ως πρότυπο για εφαρμογή σε άλλες χώρες.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πρωτοποριακό Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβούλίου. καθώς και στην υπογραφή του Mνημονίου Συναντίληψης για την υλοποίηση του υπό αναφορά Σχεδίου και της Εργασιακής Αποκατάστασης αποφυλακισμένων, μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού πολλές επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒ έδειξαν ενδιαφέρον προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας αποφυλακισθέντων όλων των ειδικοτήτων.

Αγαπητοί Εκπαιδευτές,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εδώ παρουσία σας και την συμβολή σας στις προσπάθειες εκπαίδευσης των μαθητών-κρατουμένων. Με την καθοδήγηση και τη συνεργασία όλων σας, έχετε συμβάλει ώστε να γίνει πραγματικότητα τόσο των επιδιώξεων των μαθητών -κρατουμένων για μόρφωση και το όνειρο των μαθητών-κρατουμένων όσο και της Πολιτείας για μόρφωση και εξειδίκευση και απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κάθε ένα από εσάς προσωπικά που εθελοντικά ενταχθήκατε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Τμήματος Φυλακών και να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλατε για την επιμόρφωση σας. Εύχομαι καλή συνέχεια στην πορεία σας προς τη μόρφωση και την επαγγελματική και κοινωνική σας επανένταξη.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Διευθύντρια των Φυλακών , τη Διευθυντική ομάδα καθώς και όλο το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, για την τεράστια συμβολή τους στην οργάνωση και επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου της φετινής σχολικής χρονιάς. Η συμβολή σας είναι καθοριστική στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών, αφού με συνέπεια, και αφοσίωση συμβάλλετε καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου σωφρονιστικού περιβάλλοντος που εκπέμπει το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερή δυνατή επιστροφή στην κοινωνία.

Από την πλευρά μας ως Πολιτεία, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αναβάθμιση του σωφρονιστικού ας συστήματος, ώστε να καταστήσουμε τις φυλακές ένα χώρο ασφάλειας, αναμόρφωσης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας ευχαριστώ”. 

Ακολούθησε η παρουσίαση εκ μέρους των κρατουμένων δρώμνου με αφήγηση, τραγούδι και χορό.

Οι κρατούμενοι έδειξαν για ακόμη μια φορά το ταλέντο τους. Αν το δρώμενο είχε μικρότερη διάρκεια , θα ήταν πολύ καλύτερα. Τα μηνύματά του θα περνούσαν και πάλι στο κοινό, που βρέθηκε στην τελετή ή σε όσους δουν το βίντεο. 

“Από το Σκοτάδι στο Φως” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Στο τέλος της τελετής η διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους,  και η Ανώτερη Λειτουργός   Φυλακών , Αθηνά Δημητρίου, ανέβηκαν στην σκηνή, όπου δέχθηκαν την αγάπη των κρατουμένων και  έγινε η απονομή των πτυχίων. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 2021-2022 / CYPRUS PRISONS ACTIVITIES 2021 – 2022


 

 

 

Share this post