Κοινή Έδρα για τον Πατριάρχη και τον Πάπα στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού

Κοινή Έδρα για τον Πατριάρχη και τον Πάπα στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Πάπα σε προσευχή υπέρ της Ειρήνης στο Κολοσσαίο

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με την Α. Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο παρέστησαν την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού, κατά την τελετή ιδρύσεως της έδρας Οικολογίας και Περιβάλλοντος, που φέρει το όνομα του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στο κατάμεστο από Καρδιναλίους, κληρικούς, ακαδημαϊκούς, μέλη του Διπλωματικού Σώματος και φοιτητές αμφιθέατρο μίλησαν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Εξοχ. κυρία Audrey Azoulay, ο Σεβ. Καρδινάλιος Angelo De Donatis, Καγκελλάριος του Πανεπιστημίου, ο Εντιμ. κ. Vincenzo Buonomo, Πρύτανης και στο τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας.
Η έδρα αυτή της UNESCO, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση των θεμάτων της προστασίας του περιβάλλοντος, αυτού του δώρου του Θεού προς την ανθρωπότητα.
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Πατριάρχης εκφώνησε την  ομιλία Του  στα αγγλικά. Ανάμεσα σε άλλα επισήμανε: 

*Το ακαδημαϊκό πλαίσιο αυτής της έδρας περιλαμβάνει θεολογικές και φιλοσοφικές διαστάσεις, καθώς και νομικές και κοινωνικοοικονομικές πτυχές, προκειμένου να εκπαιδεύσει και να διαμορφώσει τους μαθητές πώς να ανταποκρίνονται στην οικολογική κρίση με συνεργατικό και ευσυνείδητο τρόπο.

*Φυσικά, αυτή η έδρα δεν εμφανίστηκε απότομα ή απροσδόκητα. Αναδύθηκε και αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα πολλών πρωτοποριακών και πρωταρχικών εργασιών από την πλευρά των δύο Εκκλησιών μας, οι οποίες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό τη δέσμευσή τους να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη ζωτική σημασία της προστασίας του υπέροχου σύμπαντος του Θεού, όχι μόνο ως απάντηση σε πολιτικές ή οικονομικές ανησυχίες , αλλά κυρίως ως απάντηση στη θεϊκή εντολή να φροντίζουμε για το δώρο της δημιουργίας, «να υπηρετούμε και να διατηρούμε τη γη», όπως διέταξε ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα στο Βιβλίο της Γένεσης (κεφάλαιο 2, στίχος 15).

 

*Αλλά σήμερα, θέτουμε σε κίνηση ένα πρωτοποριακό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο θα προάγει τη συζήτηση και τη συνεργασία, παράγοντας παράλληλα πληροφορίες και εκπαίδευση. Το 1989, όταν ήταν η πρώτη περιβαλλοντική εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι άνθρωποι μόλις είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

*Ωστόσο, σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, δυστυχώς, πολιτικοί και εταιρείες εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι ή ανθεκτικοί στο να ακολουθήσουν πολιτικές και πρακτικές για να σταματήσουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που χρειαζόμαστε πανεπιστήμια και σχολεία για να σπείρουμε τους απαραίτητους σπόρους για να κινητοποιήσουμε την κατάλληλη ανταπόκριση και τον απαραίτητο μετασχηματισμό. Η εκπαίδευση, σε όλα της τα επίπεδα, είναι ένα ισχυρό όχημα για την αντιμετώπιση της έλλειψης προόδου στις κοινότητές μας και ακόμη και στις Εκκλησίες μας σε όλο τον κόσμο.

*Αυτή είναι η γνώση και το ήθος που πρέπει να προωθήσουμε. Και η νέα έδρα Θεολογίας σε αυτό το πολύτιμο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την παραγωγή στοχαστών, ασκούμενων και ηγετών, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι και συντονισμένοι με την παρουσία του Θεού σε κάθε λεπτομέρεια και σωματίδιο της δημιουργίας Του.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κοινή Έδρα Οικολογίας Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Πάπα Φραγκίσκου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Πάπας Φραγκίσκος: Η καταστροφή στην  γη απειλεί την ίδια τη ζωή

Σύμφωνα με το vaticannews ο Πάπας αναφέρθηκε στην αρχική αποστολή του «Universitas», «όπου φοιτητές και καθηγητές συγκεντρώνονται για να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν δημιουργικά νέους τρόπους». «Η προσπάθεια διαμόρφωσης οικολογικής συνείδησης και ανάπτυξης έρευνας για την προστασία του κοινού σπιτιού περνάει από τα Πανεπιστήμια», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Συνεχίζοντας σε αυτό το σημείο, ο Πάπας υπογράμμισε: «Η ακαδημαϊκή δραστηριότητα καλείται να προωθήσει μια ολοκληρωμένη οικολογική μετατροπή προκειμένου να διατηρηθεί η λαμπρότητα της φύσης, πρώτα απ ‘όλα με την αναδόμηση της απαραίτητης ενότητας μεταξύ των φυσικών και των κοινωνικών επιστημών με αυτό που προσφέρει η θεολογική, φιλοσοφικός και ηθικός προβληματισμός, έτσι ώστε να εμπνέει νομικά πρότυπα και υγιές οικονομικό όραμα ».

Μελέτες Οικολογίας και Περιβάλλοντος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), για την «ενεργό προσοχή» του σε αυτήν την πρωτοβουλία Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Είναι ένας δρόμος, είπε, που θα λειτουργήσει μαζί με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με μια «ανοιχτή προοπτική» ικανή να «καλωσορίσει την προσοχή των Χριστιανικών Εκκλησιών, των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, αυτών που ψάχνουν και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν είναι -πιστοί ». Ο κύκλος των σπουδών, τόνισε ο Πάπας, πρέπει επομένως να αποτελέσει σημείο συνάντησης εμπειριών και σκέψεων, συνδυάζοντάς τα με τη μέθοδο της επιστημονικής έρευνας. «Το Πανεπιστήμιο δεν δείχνει μόνο ότι είναι έκφραση της ενότητας της γνώσης αλλά και το αποθετήριο μιας επιταγής που δεν έχει θρησκευτικά, ιδεολογικά ή πολιτιστικά όρια». Οι προσδοκίες για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του 2030 υποχωρούν Προειδοποιώντας ότι οι προσδοκίες για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του 2030 υποχωρούν, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε “δεν υπάρχει οικολογία χωρίς επαρκή ανθρωπολογία. Χωρίς πραγματική ολοκληρωμένη οικολογία, θα έχουμε μια νέα ανισορροπία, η οποία όχι μόνο δεν θα επιλύσει προβλήματα, αλλά θα προσθέσει νέα ένα. “

Ως εκ τούτου, “η ιδέα ενός ειδικού κύκλου σπουδών”, υπογράμμισε ο Πάπας, “εξυπηρετεί να μετατρέψει ακόμη και μεταξύ των πιστών το απλό ενδιαφέρον για το περιβάλλον σε μια αποστολή που πραγματοποιείται από εκπαιδευμένους ανθρώπους, καρπό μιας επαρκούς εκπαιδευτικής εμπειρίας. μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι σε εκείνους που, εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αποκλείονται, εγκαταλείπονται και ξεχνιούνται ». Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό είναι ένα έργο στο οποίο οι Εκκλησίες, κατά κλήση. και κάθε άτομο καλής θέλησης, καλείται να κάνει την απαραίτητη συνεισφορά, να γίνει η φωνή των άφωνων, να ξεπεράσει τα κομματικά συμφέροντα και όχι απλώς να παραπονεθεί ».

ΦΩΤΟ: vaticannews

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πάπας, μαζί με τον Πατριάρχη και τον Διευθυντή της UNESCO, υπέγραψαν από κοινού τη Σύμβαση της UNESCO για τον νέο κύκλο σπουδών στο «Πανεπιστήμιο του Πάπα» για την Οικολογία και το Περιβάλλον.

 

Το απόγευμα, οι Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης  Ηγέτες συμμετείχαν στην τελική εκδήλωση της ετήσιας συνάντησης που διοργανώθηκε και φέτος από την κοινότητα του Sant’ Egidio στον ιστορικό χώρο του Κολοσσαίου.

ΦΩΤΟ:  orthodoxtimes.com

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Ιερών Ορθοδόξων Εκκλησιών Μόσχας, Σερβίας και Ρουμανίας, καθώς επίσης άλλες Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες. Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην κατοικία του Πρέσβη του Λιβάνου στην Ιταλία Μίρα Νταχίρ.

  • Mε πληροφορίες από το Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

     Στο τέλος της εκδήλωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Πάπα και αναχώρησαν μαζί.

*Το βίντεο της αναχώρησης Πατριάρχη και Πάπα είναι του Νίκου Τζωίτη.

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας 

ΦΩΤΟ:  orthodoxtimes.com

Εξάλλου,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με  τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας κ. Justin Welby, με τον οποίο είχαν εγκάρδια συνομιλία. 

 

 

Share this post