Κοινή δήλωση των υποψηφίων, πλην Χριστοδουλίδη, για το “Πόθεν Έσχες”

Κοινή δήλωση των υποψηφίων, πλην Χριστοδουλίδη, για το “Πόθεν Έσχες”

 

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές , Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γεώργιος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστοδουλος  Πρωτοπαπάς υπέγραψαν κοινή δήλωση-δέσμευση  να προωθήσουν την υλοποίηση της πρότασης ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ-ΣΥΡΙΜΗ για το «Από πού τα βρήκες;» («Πόθεν Έσχες;») ΟΛΩΝ των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), με αφετηρία εφαρμογής του νέου συστήματος την 1 Ιανουαρίου 2023. Στην κοινή δήλωση δεν υπάρχει η υπογραφή του υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε και δημοσιοποιήθηκε, πριν από περίπου 2 χρόνια, από δύο έγκριτους, έμπειρους και ανεξάρτητους εγκεκριμένους λογιστές, σε συνεργασία με τον Νομπελίστα Οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, κάτω από τον τίτλο «Λευκή Βίβλος:  Οι Καταστάσεις Περιουσίας των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και το Συναφές Πόθεν Έσχες στην Κύπρο» (https://www.pothen-esches-cyprus.com), αλλά έκτοτε έμεινε αναξιοποίητη.

Όπως είναι γνωστό, η ουσία του «πόθεν έσχες;» είναι το γεφύρωμα της αύξησης (ή της μείωσης), μέσα σε κάθε ημερολογιακό έτος, της ανά το παγκόσμιο καθαρής περιουσίας του ΠΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας του/της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του/της, με τα εισοδήματα των προσώπων αυτών και τα έξοδα διαβίωσής τους μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η διαχείριση του συστήματος αυτού θα είναι στα χέρια μιας πραγματικά ανεξάρτητης επιτροπής, που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του συστήματος.

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ / ΔΕΣΜΕΥΣΗ

ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κκ.

                                                              Αβέρωφ Νεοφύτου

                                                 Ανδρέα Μαυρογιάννη

                                                 Αχιλλέα Δημητριάδη

                                                 Γεωργίου Κολοκασίδη

                                                 Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

                                                 Μάριου Ηλιάδη

                                                 Χριστόδουλου Πρωτοπαπά

 

ΕΠΕΙΔΗ:

 

  1. Θεωρούμε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ότι είναι στόχος ύψιστης εθνικής σημασίας.

 

  1. Αξιολογούμε την παρατιθέμενη στην ιστοσελίδα https://www.pothen-esches-cyprus.com, πρόταση του Νομπελίστα Οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη και δύο έγκριτων, έμπειρων και ανεξάρτητων εγκεκριμένων λογιστών, του Χρήστου Π. Παναγιωτίδη και του Νίκου Γ. Συρίμη, επί του θέματος του «πόθεν έσχες» ως ολοκληρωμένη, ορθή και τεκμηριωμένη.

 

  1. Είμαστε άνθρωποι των πράξεων (και όχι των κενών περιεχομένου αόριστων λόγων).

 

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι, εάν εκλεγούμε, θα προωθήσουμε άμεσα την υλοποίηση της πρότασης ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ-ΣΥΡΙΜΗ, με αφετηρία εφαρμογής την 1 Ιανουαρίου 2023.

 

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος «από πού τα βρήκες;» (πόθεν έσχες;), που κάθε χρόνο θα προσδιορίζει και θα ποσοτικοποιεί ΟΛΕΣ τις πηγές των εισοδημάτων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών, Αξιωματούχων του Δημοσίου).

 

Όποιος αρνείται τη διαφάνεια δεν έχει θέση στον πολιτικό χώρο της Κύπρου.

 

Καλούμε όλους τους υποψήφιους να υιοθετήσουν, άμεσα και χωρίς περιστροφές, τη θέση μας επί του «Πόθεν Έσχες».

 

Η Κύπρος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

 Αβέρωφ Νεοφύτου

Ανδρέας Μαυρογιάννης                                       

Αχιλλέας Δημητριάδης

Γεώργιος Κολοκασίδης

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Μάριος Ηλιάδης

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς

Share this post