Κλείνουν από σήμερα , λόγω Κορωνοϊού 4 οδοφράγματα

Κλείνουν από σήμερα , λόγω Κορωνοϊού 4 οδοφράγματα

*Οδός Λήδρας, Αστρομερίτης, Λεύκα και Δερύνεια με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

*Αρνητικό είναι και το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, 

Κλείνουν από σήμερα και για επτά ημέρες τα οδοφράγματα στην Οδό Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας και Δερύνειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συζήτησε περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
«Για αποτελεσματικότερο έλεγχο σε σχέση με τις πύλες εισόδου αναστέλλεται προσωρινά για περίοδο επτά ημερών, η λειτουργία των σημείων διέλευσης στην Οδό Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας και Δερύνειας», είπε ο κ. Ιωάννου.
Ανέφερε ότι για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα Έθνη και οι Βρετανικές Βάσεις. Τόνισε ότι το μέτρο λαμβάνεται για να προστατευτούν και οι δύο κοινότητες.


Είπε επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η αγορά υπηρεσιών με υπερωριακή απασχόληση από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στα αυτόνομα νοσοκομεία που από αύριο στις 6 το πρωί θα στελεχώσουν τα οδοφράγματα στον Άγιο Δομέτιο, Λήδρα Πάλας και στον Πύργο που θα παραμείνουν ανοιχτά. Σήμερα  στις 9 το πρωί ο υπουργός Υγείας  Κωνσταντίνος Ιωάννου θα επισκεφθεί το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να επιθεωρήσει την εφαρμογή των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. 

 

 

Η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα αξιολογείται καθημερινά και θα λαμβάνονται, αναλόγως, αποφάσεις, πρόσθεσε και τόνισε:  
Οποιαδήποτε άλλη σύνδεση ή αναφορά στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, πέραν των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Μουσταφά Ακκιντζί, δήλωσε πως, εάν χρειαζόταν η λήψη μέτρων στην Κύπρο για το θέμα του κορωνοϊου, θα ήταν σωστό να ληφθούν από κοινού μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα που ωθούν τις κοινότητες σε πανικό.
Είπε επίσης ότι ανέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς, πως στις 3 Φεβρουαρίου, στη συνεδρία της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα υγείας στην οποία συζητήθηκε το θέμα του κορωνοϊού, υπήρξε ομοφωνία για λήψη μέτρων όχι στα σημεία διέλευσης, αλλά στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι πληροφορήθηκε  από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο οδοφραγμάτων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

“Έχουμε την άποψη ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, θα έπρεπε από προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Για αποφυγή των όποιων προβλημάτων θα έπρεπε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ούτε το ένα έκανε η κυβέρνηση, ούτε και το άλλο. Και ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Εξωτερικών, ή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωναν ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα οδοφράγματα αίφνης η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο οδοφραγμάτων.
Εμείς κατανοούμε ότι για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τον κορωναϊό εκεί και όπου απαιτείται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και με τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση προκαλούνται ερωτηματικά και κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτεθειμένοι”.

Η UNFYCIP (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) έχει ενημερωθεί για την απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης ως μέτρο προστασίας ενάντια στην πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού COVID 19, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ. Κάλεσε παράλληλα τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για αντιμετώπιση πιθανών εκτάκτων καταστάσεων που απειλούν τη δημόσια υγεία.
Σημείωσε ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2020, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, στο Λήδρα Πάλας, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας που θα εμποδίσουν την εξάπλωση του COVID 19.
«Καλούμε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για αντιμετώπιση κάθε πιθανής έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και τις δύο πλευρές» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ.

Αρνητικό είναι και το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από ενημέρωση που έτυχε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) το οποίο διενήργησε τις σχετικές εξετάσεις.

«Μόλις έχω ενημερωθεί από ΙΝΓΚ ότι είναι αρνητικό και το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού. Δυστυχώς το ζητούμενο δεν είναι αν θα έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλά πότε. Σήμερα ο Παγκύπριος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναμένει ο κορωνοϊός να φτάσει, αν όχι σε όλες, τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες του κόσμου», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ ο Υπουργός Υγείας.

Τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος επιστρατεύει το κράτος για φιλοξενία ατόμων που πρέπει να μπουν σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.
Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε, εξάλλου, και αυτό έγινε αποδεκτό όπως υποστατικά στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Τρόοδος χρησιμοποιηθούν, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, για να μπουν άτομα σε καραντίνα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος θα μεταφερθούν  τα τρία άτομα που τίθενται σε καραντίνα επειδή ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ιταλία.
Ως χώροι καραντίνας θα χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμες κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος οπόταν θα μεταφερθούν εκεί σαν πρώτο μέτρο, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί για να μπουν σε καραντίνα και άλλα άτομα υποστατικά στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Τρόοδος, η οποία έγινε δεκτή, ο κ. Ιωάννου είπε πως «αυτό δίνει και το μήνυμα προς όλες τις υπόλοιπες κοινότητες όταν ο πρώτος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας διαθέτει καταλύματα στην εξοχική του κατοικία προς χρήση για αυτά τα άτομα τα συμπωματικά για απομόνωση, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση».  Σε ό,τι αφορά στους χώρους απομόνωσης που θα χρησιμοποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη, ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον κατασκηνωτικό χώρο της ΔΕΟΚ καθώς και κάποιες κατοικίες που προσφέρει η ΣΕΚ σε σημεία εκτός κοινοτήτων. «Να διευκρινίσω ότι όσον αφορά στους χώρους απομόνωσης, αυτοί θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ενημέρωση που είχαμε χθες από το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι όπως πλέον το μέτρο προτείνεται είναι ο αυτό-περιορισμός, διότι πλέον μιλούμε για δεκάδες αν όχι για εκατοντάδες άτομα. Για αυτόν τον σκοπό, τα άτομα στα οποία ήδη ζητήσαμε να αυτό-περιοριστούν και εκείνα που μελλοντικά θα προτείνουμε να αυτό-περιορίζονται, θα τους δίνουμε συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες που μας έχουν σταλεί από τον ΠΟΥ σήμερα για τη διαχείριση της διαμονής τους στο σπίτι τους σε σχέση με τους οικείους τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας

Νέα ταξιδιωτική οδηγία από ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια ανάλογων ταξιδιωτικών οδηγιών που έχει ήδη εκδώσει και σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας, επιθυμεί να ενημερώσει τους κύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ότι, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, όπως αποφεύγουν κυρίως να ταξιδεύουν σε περιοχές/χώρες που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και γενικότερα να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα. Μεταξύ των χωρών/περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συμπεριλαμβάνεται η Κίνα (ιδιαίτερα η επαρχία Hubei), η Δημοκρατία της Κορέας (Ν. Κορέα), το Ιράν, η Ιαπωνία και η Ιταλία (βόρεια Ιταλία – περιοχές Λομβαρδίας και Βένετο).
Σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες που αφικνούνται στη Δημοκρατία, προερχόμενοι από τις ανωτέρω χώρες/περιοχές το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει όπως αυτοί ελέγχονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκδήλωση της νόσου να ακολουθείται η ενδεδειγμένη ιατρική διερεύνηση. Για όσους ταξιδιώτες από τις ανωτέρω χώρες/περιοχές δεν εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, το Υπουργείο Υγείας συστήνει όπως αποφύγουν κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτό-εξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στον αριθμό 1420 (24ωρος/ δωρεάν κλήση).
Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν στις ανωτέρω χώρες/περιοχές ή σκοπεύουν να μεταβούν σε αυτές προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις όσον αφορά τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες αρχών της κάθε χώρας και να μεριμνούν για ατομικά μέτρα προστασίας, ως υποδείξεις των αρχών εκάστης χώρας και των διεθνών αρχών Υγείας.
Οι κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδεύσουν για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό ενθαρρύνονται όπως επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων κυπρίων πολιτών ΟΙΚΑΔΕ.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι τηλέφωνα:
Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό:
Οι κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας για παροχή προξενικής αρωγής. Τα στοιχεία επικοινωνίας των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gov.cy και συγκεκριμένα στον πιο κάτω σύνδεσμο:
http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/mfa50_gr/mfa50_gr?OpenDocument
Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ):
+35 7 99660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας*)
Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22801000 (24/7)
Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22651113 (07:30/08:30 – 15:00/16:00, Δευτέρα – Παρασκευή)
* Η τηλεφωνική γραμμή του Λειτουργού Υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών γραφείου και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Για ερωτήσεις που δεν είναι επείγουσας φύσεως, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας μέσω του κεντρικού τηλ +357 22-651000.
Το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει τον έλεγχο για κορωνοϊό σε επιβάτες από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ
Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην κοινότητα και σε χώρες εκτός Κίνας και παρόλο που οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν έχουν προς το παρόν αλλάξει, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας επεκτείνουν τους ελέγχους τους και σε επιβάτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες στις πιο κάτω χώρες:
– Βόρεια Ιταλία: Περιοχές Βένετο-Βενετία, Λομβαρδία-Μιλάνο, Αιμίλια-Ρομάνα-Μπολόνα, Πιεμόντε-Τορίνο
– Δημοκρατία της Κορέας
– Ιράν
– Ιαπωνία
– Σιγκαπούρη
– Χονγκ Κονγκ
Παράλληλα, συμβουλεύονται τα άτομα που ταξίδεψαν προς Κύπρο από τις πιο πάνω περιοχές, να περιορίσουν τις κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτό-εξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420 (δωρεάν κλήσεις).

 

Share this post