Κ. Κούσιος: Περιορισμένη η δυνατότητα κυρώσεων κατά Τουρκίας

Κ. Κούσιος: Περιορισμένη η δυνατότητα κυρώσεων κατά Τουρκίας

Ανησυχία για την προσπάθεια στρατιωτικοποίησης των κατεχομένων, εκφράζει η Κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αφού επεσήμανε ότι η Τουρκία ελέγχει πλήρως τα κατεχόμενα και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Άγκυρα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, διπλωματικά και νομικά, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις έκνομες τουρκικές ενέργειες.
Μιλώντας στο ΡΙΚ τόνισε ότι η αιχμή του δόρατος για τη Λευκωσία είναι η επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για κυρώσεις στο υψηλότερο επιθυμητό επίπεδο.
Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, ο κύριος Κούσιος είπε ότι προχωρούν βάσει του αρχικού πλάνου, χωρίς να έχει αλλάξει οτιδήποτε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι εντός Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την ημέρα του Ολοκαυτώματος. Ανέφερε ότι κατά την παρουσία του στη γείτονα χώρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ.
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας , Σάββας Αγγελίδης , έκαμε λόγο για υβριδικό πόλεμο*, ο οποίος επιχειρείται από την Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλίμα πανικού.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ πρόσθεσε πως η Εθνική Φρουρά αξιολογεί τις τουρκικές κινήσεις και γίνονται ενέργειες σε επιχειρησιακό επίπεδο προς αντιμετώπισή τους.
Ο Σάββας Αγγελίδης χαιρέτισε, επίσης, την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι θα αξιοποιηθεί καταλλήλως.

*Υβριδικός πόλεμος:  στρατιωτική στρατηγική, η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου.
Περιλαμβάνει τον εκφοβισμό πολιτών, την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, την χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Share this post