Ήρθε η ώρα της εξόδου για τον Λακκοτρύπη

Ήρθε η ώρα της εξόδου για τον Λακκοτρύπη

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου παρουσιάζεται ως το πρόσωπο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι η διάδοχος του στο Υπουργείο Ενέργειας

Η σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης που δημιούργησε η υγειονομική κρίση θα κλείσει μια εκκρεμότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο που χρονολογείται από το τελευταίο λίφτινγκ του Υπουργικού Συμβουλίου και που διαρκώς έπαιρνε αναβολή. Πρόκειται για την αποχώρηση του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Λακκοτρύπη, ενός εκ των τριών μακροβιότερων Υπουργών της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Αποχώρηση που χρονολογείται, αρχικά υπό μορφή πληροφοριών, από τα τέλη του περασμένου φθινόπωρου. Παρά την έντονη φημολογία που υπήρχε, τότε, ο Υπουργός Ενέργειας δεν μετακινήθηκε από το πόστο του. Ωστόσο, το παρασκήνιο ήταν και συνεχίζει να είναι πλούσιο για τους λόγους, που ο ίδιος παρέμεινε στο πόστο του, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διεύρυνε τις αλλαγές και προς το Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με αποψινό ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου οι λόγοι που τρέναραν την αποχώρηση Λακκοτρύπη από την κυβέρνηση έχουν εκλείψει και ως εκ τούτου ο Υπουργός Ενέργειας είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει, το βήμα εξόδου από την κυβέρνηση και επαγγελματική επιστροφή του στον ιδιωτικό τομέα. Οι ίδιες πληροφορίες  επιμένουν πως οι διεργασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο με το Προεδρικό να έχει καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Λακκοτρύπη.

Μετά το Ισραήλ
Η τελευταία αποστολή του Γιώργου Λακκοτρύπη ως υπουργού Ενέργειας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το ταξίδι του Νίκου Αναστασιάδη, την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ. Μετά την επιστροφή στη Λευκωσία, λένε οι πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», θα ανακοινωθεί η αποχώρηση του κ. Λακκοτρύπη από την κυβέρνηση. Διαδικασία που φαίνεται να έχει συζητηθεί εντός της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναζητεί την διάδοχο κατάσταση στο Υπουργείο Ενέργειας. Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις πριν το ταξίδι Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Μοναδική «παραφωνία» στις επικείμενες εξελίξεις, από χρονικής απόψεως, ήταν κάποιες πληροφορίες που διέρρευσαν το προηγούμενο διάστημα που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας μετακίνησης των αλλαγών για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί, περισσότερο, η ομαλότητα αλλαγής φρουράς αλλά και ενδεχόμενων εξελίξεων στα ενεργειακά της Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, ένας από τους λόγους που το προηγούμενο διάστημα συνέτειναν στην παραμονή Λακκοτρύπη στον υπουργικό θώκο.
Το προφίλ του διαδόχου
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και με ορατή, τότε, την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ τον περασμένο Απρίλιο, στο παρασκήνιο ακουγόντουσαν διάφορά ονόματα ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Λακκοτρύπη. Ένα από αυτά ήταν και είναι της υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου, η οποία εισήλθε στο κυβερνητικό σχήμα την 1η Μαρτίου 2018.

 

Το προφίλ της κ. Πηλείδου αλλά και το έργο που έχει παράξει, αυτά τα δυο χρόνια στον ναυτιλιακό τομέα, ταιριάζουν με τα στάνταρ του Προεδρικού στην αναζήτηση και εντοπισμό νέου Υπουργού Ενέργειας, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως η υφυπουργός Ναυτιλίας είναι μια, αν όχι το μοναδικό, εκ των φαβορί για Υπουργός Ενέργειας. Για το πρόσωπο της κ. Πηλείδου η μόνη ένσταση που λέγεται ότι υπάρχει είναι το έργο της στο υφυπουργείο που κρίνεται πετυχημένο. Στο πνεύμα αυτό, άλλες πληροφορίες εντός του κυβερνητικού σχήματος διατείνονται πως η αναζήτηση νέου Υπουργού Ενέργειας δεν έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα με τον νέο Υπουργό Ενέργειας στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί προβληματισμός για ευρύτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά την κυβερνητική στέγη των ενεργειακών της Δημοκρατίας. Σκέψεις που δεν είναι καινούργιες και έχουν να κάνουν με πρακτικές δυσκολίες που έχουν παρατηρηθεί κατά διαστήματα στην διαχείριση άλλων θεμάτων που υπάγονται στις αρμοδιότητες του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Το παρασκήνιο αποχώρησης
Η αποχώρηση Λακκοτρύπη από την κυβέρνηση είναι ένα θέμα που, παρασκηνιακά, υπάρχει τουλάχιστον εδώ κι έξι μήνες. Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ήλθε να διαψεύσει την έντονη φημολογία που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες πως η ιστορία με το χαλούμι είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Προεδρικού για τον ίδιο. Κάτι που φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιρρίπτοντας εξ ολοκλήρου τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και αργότερα στον ίδιο τον κ. Λακκοτρύπη ανακοινώνοντάς του ότι δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Την περίοδο του ανασχηματισμού αλλά και μετά υπήρξαν πληροφορίες που εμφάνιζαν τον Υπουργό Ενέργειας να έχει αποφασίσει την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα. Διαθέσεις, πως όπως λεγόταν, είχε μεταφέρει στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, τότε, κρίθηκε αναγκαία η παρουσία του κ. Λακκοτρύπη στο Υπουργείο Ενέργειας, ένεκα της προγραμματιζόμενης επανέναρξης των εργασιών εντός της ΑΟΖ, από τις εταιρείες ENI και TOTAL τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Υπουργός Ενέργειας λένε οι πληροφορίες συμφώνησε να παραμείνει στο πόστο του, μέχρι να ξεκινήσουν εργασίες οι εταιρείες και να παραδώσει στο διάδοχό του, σε ομαλές συνθήκες. Ωστόσο, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, πρώτα στην έλευση του γεωτρύπανου που οδήγησε σε νέα αναβολή, καθώς και η πανδημία στη συνέχεια ουσιαστικά έβαλαν στον πάγο την αποχώρηση Λακκοτρύπη.

Share this post