Ιωάννης Μάζης: Η Ελλάδα έκανε λάθη στην κρίση με την Τουρκία

Ιωάννης Μάζης: Η Ελλάδα έκανε λάθη στην κρίση με την Τουρκία

Γ. Φίλης: “Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες”

Ως λάθος της Αθήνας χαρακτηρίζει την απόφαση για τμηματική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι στον Alpha, ανέφερε ότι πρώτα η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρούσε με οριοθέτηση με την Κύπρο ούτως ώστε να διασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων προτού μπει στη λογική να διαπραγματευτεί την τμηματική συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο. Εστίασε μάλιστα σε συγκεκριμένη πτυχή της συμφωνίας η οποία προνοεί ότι θα πρέπει να ληφθεί η άδεια του Καϊρου προτού η Ελλάδα υπογράψει μελλοντικές συμφωνίες. Χαρακτήρισε επίσης βλακώδη τη θεωρία «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται», κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη υποκρισία καθώς όπως είπε η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει θεσμικό ρόλο για να στηρίζει, να σχεδιάζει και να συναποφασίζει με την Κύπρο.

Οι δύο γαμπροί

Αναφερόμενος στους άξονες που δημιουργούνται στην περιοχή, μίλησε για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη στάση του έναντι στον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ εκβιαζόμενο αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης της τράπεζας Halkbank η οποία ήταν οργανισμός που μέσω των γαμπρών του Τούρκου και Αμερικανού Προέδρου εκατέρωθεν, παραβίασε το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Ο δεύτερος άξονας είπε είναι η Γαλλία και το Ισραήλ. Η δε Γαλλία είπε επιθυμεί να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και το Ισραήλ από την άλλη ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι λογικές των αδελφών μουσουλμάνων στην περιοχή μέσω της Τουρκίας.

 

 

“Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες”
Ηκρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τονίζει ο διεθνολόγος και καθηγητής γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης.

Μιλώντας από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha, ο κ.  Φίλης εξήγησε πως η Τουρκία έχει σκοπό να τα παίξει όλα για όλα, για δυο κυρίως λόγους: 

Ο Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος και προσπαθεί να τιμήσει αυτά που λέει γιατί θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο εσωτερικό της κοινής γνώμης
Η οικονομική εικόνα της Τουρκίας είναι τέτοια που θέλει να αποσπάσει την προσοχή από το εσωτερικό δημιουργώντας τη μία κρίση μετά την άλλη
“Είναι ξεκάθαρο.. ότι αυτή η κρίση πρόκειται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Είναι μια κρίση την οποία θα αντιμετωπίσει ο ελληνισμός για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα επίπεδα κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσής ανάλογα με τις περιστάσεις και της συγκυρίες της κάθε στιγμής” επεσήμανε ο κος Φίλης.

Η Ελλάδα πριν έρθει σε διάλογο με την Τουρκία να προβεί κάνει νομικά βήματα.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να θέσουν τις κόκκινες τους γραμμές, ούτως ώστε η Τουρκία να καταλάβει πως δεν μπορεί να τα ζητάει όλα δικά της, δηλώνει ο κος Φίλης.

“Αυτή τη στιγμή ο ελληνισμός και όχι μόνο η Ελλάδα, για να μπορέσει να μπει σε ένα διάλογο με την Τουρκία.. η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να περάσει την κύρωση της συμφωνίας της Ιταλίας και της Αιγύπτου και το αμέσως επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να προχωρήσουν σε άμεση διαπραγμάτευση και οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και αφού γίνουν αυτά θα πάμε σε διαπραγμάτευση με τους Τούρκους. Αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα σε νομικό επίπεδο έτσι ώστε να καταλάβει πως και η Ελλάδα έχει κόκκινες γραμμές και δεν μπορεί να ζητάει όλα δικά της” είπε τέλος. 

Share this post