Ικανοποίηση Λευκωσίας για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ικανοποίηση Λευκωσίας για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ικανοποίηση διότι μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει μια συνεννόηση και συναντίληψη που ευνοεί την έγκαιρη συγκρότηση των θεσμικών οργάνων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτές οι συναινετικές αποφάσεις τελούν υπό την αίρεση των καθ’ αυτών αποφάσεων που θα ληφθούν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή θεσμική τάξη, στα αρμόδια όργανα. Σε ερώτηση τι αναμένει η κυπριακή Δημοκρατία από τα νέα πρόσωπα που εκλέγονται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε και θέλουμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και ευτυχώς που είμαστε. Έχουμε δει την κατάληξη των διαβουλεύσεων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά το ότι δεν μπόρεσε να είναι παρών ενημερωνόταν σχετικά σε όλη τη διάρκεια ης διαδικασίας από τον κ. Τουσκ αλλά συζήτησε και τα τεκταινόμενα με άλλους ομολόγους του.
Σε αυτές τις συζητήσεις και για αυτές τις επιλογές λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από κριτήρια και παραμέτρους με αποτέλεσμα να είναι μια περίπλοκη, αλλά αναγκαία διαδικασία που στο τέλος να επιβεβαιώνει ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι χώρος σύνθεσης και συνεργασίας που προάγει θεμελιώδεις αξίες και αρχές, αλλά και τις βέλτιστες πολιτικές, πάντα όμως με τη μέγιστη πολιτική συναίνεση.
Ως εκ τούτου πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση διότι υπάρχει καταρχάς μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια συνεννόηση και συναντίληψη που ευνοεί την έγκαιρη συγκρότηση των θεσμικών οργάνων. Βεβαίως, αυτές οι συναινετικές αποφάσεις τελούν υπό την αίρεση των καθ’ αυτών αποφάσεων που θα ληφθούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή θεσμική τάξη στα αρμόδια όργανα.
Συγχαίρουμε τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσβλέποντας στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στο Ευρωκοινοβούλιο και στη σταδιακή λήψη των υπολοίπων αποφάσεων για τη συγκρότηση των υπολοίπων θεσμικών οργάνων».

Απάντηση στον Α. Κυπριανού
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «αναφερόμενος σε σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, είναι σκόπιμο να κοινοποιήσουμε και δημόσια τα σχετικά γεγονότα, τα οποία βεβαίως γνωρίζει ο κ. Κυπριανού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προ αρκετών ημερών είχε προνοήσει για την πλήρη ενημέρωση των πολιτικών ηγετών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο και τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στις 20 Ιουνίου, όπως και για τα διαβήματα που ο ίδιος έκαμε το τελευταίο διάστημα προς τα Η.Ε. και άλλες κατευθύνσεις.
Για τον σκοπό αυτό είχε προταθεί και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Πλην, όμως, η απουσία κάποιου από τους πολιτικούς ηγέτες, οδήγησε σε εναλλακτική λύση που ήταν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις και ενημέρωση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να επισπευτεί η ενημέρωση. Για τον σκοπό αυτό ήδη είχαν καθοριστεί οι σχετικές ημερομηνίες των συναντήσεων, που ξεκινούσαν από προχθές.
Το απροσδόκητο περιστατικό και το ατύχημα που μεσολάβησε απλώς οδηγεί σε αναβολή και νέο προγραμματισμό για τις ίδιες συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα τύχουν βεβαίως ενδελεχούς ενημέρωσης.
Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων γνωρίζουν ότι θα ενημερωθούν πλήρως, το συντομότερο δυνατόν, ξενίζουν οι επικρίσεις που ακούγονται σχετικά με αυτό το θέμα.
Όσον αφορά “τις υπόλοιπες δηλώσεις του κ. Κυπριανού και αφού προβάλλεται συνεχώς ο ίδιος ισχυρισμός, θα ήθελα να παρακαλέσω και πάλι το ΑΚΕΛ να μας αναφέρει έναν όρο ή μια προϋπόθεση από αυτά που θεωρεί ότι έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυσχεραίνοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να μπορεί να κριθεί αντικειμενικά και ο δικός τους ισχυρισμός».
Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, και πού έχουν φτάσει οι παραστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «πέραν και της επιστολής που έχει απευθύνει επί τούτου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη προβεί και προβαίνει σε διαβήματα κυρίως τόσο προς τα ΗΕ όσο και προς την ΕΕ και προς άλλες κατευθύνσεις.
Οι σχεδιασμοί και οι εξαγγελίες που γίνονται από τα κατεχόμενα είναι απολύτως αντίθετα με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μόνο.
Εξάλλου, “τα ΗΕ γνωρίζουν ότι παραβιάζονται κατάφορα και συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη Διάσκεψη των ΗΕ για την Κύπρο και συγκεκριμένα στον σχετικό εδαφικό χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά”, σημείωσε.
Επίσης, όπως έχουμε γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επιστολή του προς τον ΓΓ διευκρινίζει και υπογραμμίζει ότι “η τουρκική πλευρά, αντί να προχωρήσει με ΜΟΕ όπως είναι και η προτροπή του ΓΓ των ΗΕ – και υπάρχει προς τούτο η σχετική γραπτή πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας που παραδόθηκε πρόσφατα στην τουρκοκυπριακή πλευρά – προχώρησε εντάσσοντας αυτή την απειλή για την Αμμόχωστο στο σχέδιο β΄ το οποίο είχε προαναγγείλει και για το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από καιρό απευθύνει στα ΗΕ, και φαίνεται ότι προσπαθεί να το εφαρμόσει. Η Κυπριακή Κυβέρνηση σε όλα εκείνα τα διαβήματα για να αποτρέψει εκείνους τους σχεδιασμούς.”
Προκειμένου να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από την επισήμανση και καταγγελία προς τα ΗΕ, για μια ακόμα φορά, έχει εκφράσει την απόλυτη ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση ζητά από τα ΗΕ να δράσουν εφόσον έχουμε ήδη την πρωτοβουλία που ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει αναλάβει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος .
Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών, η Διπλωματική Υπηρεσία, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στα ΗΕ προβαίνουν σε εκείνα τα διαβήματα για να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα στη διάθεση μας, προσθεσε.
Ερωτηθείς, αν στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα υπάρξει αναφορά για το θέμα της Αμμοχώστου, ο εκπρόσωπος είπε ότι «θα περιμένουμε να δούμε το προσχέδιο όταν αυτό δημοσιευτεί. Στο μεταξύ ο πόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναπρογραμματίσει και μια συνάντηση με την κα Σπέχαρ».

Ο Στ. Στεφάνου

“Για την αποτυχία της Διάσκεψης του Κράν Μοντάνα και για το παρατεταμένο αδιέξοδο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί την ελληνοκυπριακή πλευρά συνυπεύθυνη μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά”,  αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Στέφανος Στεφάνου.
“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας -και ασφαλώς ο κ. Προδρόμου- ποτέ δεν ήγειραν θέμα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αυτόν προφανώς δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν ότι καλύπτει την Τουρκία. Το ΑΚΕΛ όμως οι κυβερνώντες το κατηγορούν με στόχο να το δαιμονοποιήσουν γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα αποκρύψουν τα αρνητικά αποτελέσματα που προκαλούν για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, οι λανθασμένοι χειρισμοί του προέδρου της Δημοκρατίας”, προσθέτι.
Οι κυβερνώντες καλούνται να απαντήσουν επί της ουσίας: Πόσο πειστικός μπορεί να είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις προθέσεις του, όταν τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τη συνοδεύει με όρους και προϋποθέσεις που ακυρώνουν σημαντικές συγκλίσεις, τις οποίες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζητά όπως διαφυλαχθούν; ερώτα ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ
Σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουν οι κυβερνώντες αντί να κάνουν παιγνίδι εσωτερικής κατανάλωσης, υποστηρίζει και προσθέτει:
“Οι κυβερνώντες επιβάλλεται να κατανοήσουν ότι το μέλλον της Κύπρου είναι πάνω από κάθε μικροκομματικό και παραταξιακό όφελος”.

Δήλωση  Στέφανου Στεφάνου,
για την επιστολή του Προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Έχει παρέλθει σχεδόν μια βδομάδα από την αποκάλυψη στην οποία προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών ότι ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εδώ και μέρες ζητήσαμε από την κυβέρνηση επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά καμία αντίδραση από μέρους της.
Οι κυβερνώντες εκμεταλλεύονται το κενό ενημέρωσης για να προβαίνουν σε στοχευμένες και επιλεκτικές διαρροές με στόχο να διαμορφώσουν βολικό επικοινωνιακό κλίμα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που μεταξύ της ουσίας και της επικοινωνίας επιλέγουν την επικοινωνία για εσωτερική κατανάλωση.
Ο Πρόεδρος ζήτησε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πλην όμως ο ΓΓ δεν ανταποκρίνεται. Γιατί άραγε; Είναι μήπως γιατί δεν έχει πειστεί για τις προθέσεις του Προέδρου; Και πώς να πειστεί, όταν ο ΠτΔ στη συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» επιμένει στις περιβόητες ιδέες του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, κοινοβουλευτικό σύστημα κι άλλα που αναιρούν τις σχετικές συγκλίσεις ενώ κατά τα άλλα ζητά να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε;
Το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι πολύ κρίσιμο και μέχρι τώρα ο Πρόεδρος δεν το χειρίστηκε ορθά. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παρατεταμένο αδιέξοδο για να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα. Είναι γι’ αυτό που επιβάλλεται ο Πρόεδρος να απευθυνθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου χωρίς να θέτει κανένα όρο και προϋπόθεση πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλιώς ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να πείσει για τις προθέσεις του.

Δείτε εδώ το βίντεο

Share this post