Ιδού τα μονομερή μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους

Ιδού τα μονομερή μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους

Εξαγγέλθηκαν το καλοκαίρι και ανακοινώθηκαν ,  λίγο πριν ἐρθει η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ María Angela Holguín Cuéllar. 

Μετά από κυοφορία, η οποία είχε αρχίσει από τον περασμένο Ιούνιο, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε  σήμερα δέσμη 14 μέτρων, που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση των μέτρων έγινε τις παραμονές της έλευσης στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, κυρίας María Angela Holguín Cuéllar. 

Τα μέτρα έχουν διαμορφωθεί μονομερώς κατόπιν αξιολόγησης όλων των δεδομένων και θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της εσωτερικής νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. 

Συγκεκριμένα, τα 14 μέτρα της δέσμης είναι:

 1. Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, έναρξη εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.
 2. Καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους.
 3. Πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.
 4. Κάλυψη έκτακτων και επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών .
 5. Διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων.
 6. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.
 7. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας, όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 8. Δικαίωμα απόκτησης Κάρτας Πολιτισμού Νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
 9. Ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης.
 10. Διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο.
 11. Μέτρα ταχείας διέλευσης για μαθητές στο σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας.
 12. Πρόσληψη λειτουργών με γνώση της Τουρκικής γλώσσας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας.
 13. Διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά.
 14. Περαιτέρω διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας τονίζει:”Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.  

 

 

Share this post