Η Τουρκία ως Τρίτος Πόλος στη Νέα Διεθνή Τάξη

Η Τουρκία ως Τρίτος Πόλος στη Νέα Διεθνή Τάξη

Το νέο βιβλίο των Ζήνωνα Τζιάρρα και Νίκου Μούδουρου, με τίτλο : “Η Τουρκία ως Τρίτος Πόλος στη Νέα Διεθνή Τάξη: O Ισλαμικός Ευρασιανισμός, το Νέο Οικονομικό Μοντέλο και η Στρατηγική της Ανατροπής”, θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα   από τις Εκδόσεις Παπαζήση και τη σειρά ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,  που διευθύνει ο Καθηγητής Χαράλαμπος Τσαρδανίδης. 
Το βιβλίο θα χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο σε μαθήματα τουρκικής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. (Από την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα Φεβρουαρίου αναμένεται και στα κυπριακά βιβλιοπωλεία). Το βιβλίο αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα : Κεμαλισμούς, εθνικισμούς, ισλαμισμούς, ευρασιανισμούς, οικονομικά μοντέλα, διεθνείς τάξεις, Κεμάλ, Μεντερές, Οζάλ, Ερμπακάν, Τζεμ, Ντεμιρέλ, Νταβούτογλου, Ερντογάν, στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής, Ουκρανικό, Συριακό, Ελληνοτουρκικά, και άλλα πολλά.
Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται συνοπτικά: 
“Οι τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις διατηρούν πάντοτε ζωντανή την ανάγκη ανάλυσης και κατανόησης της Τουρκίας. Ιδιαίτερα σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο όπως αυτό της Ανατολικής Μεσογείου όπου τα ανοικτά ζητήματα και οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν και υπαρξιακό χαρακτήρα. Ακόμα μεγαλύτερη φαίνεται να καθίσταται αυτή η ανάγκη σε μια συγκυρία όπου το διεθνές σύστημα επιδέχεται ραγδαίες και ριζοσπαστικές αλλαγές παράγοντας, ταυτοχρόνως, εντονότερα και βιαιότερα γεγονότα. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενο δρώντα μέσα σε αυτό το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον. Για κάποιους συνεχίζει να παραμένει μια χώρα που δύσκολα μπορεί να αποκωδικοποιηθεί. Εντούτοις, σε αυτό το βιβλίο οι συγγραφείς προσπαθούν να δείξουν όχι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, αλλά ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας και, ως εκ τούτου, η ανάλυσή της δεν επιδέχεται απλουστευτικές προσεγγίσεις. Η βασική υπόθεση εργασίας του βιβλίου είναι πως η Τουρκία του ΑΚΡ διεκδικεί έναν νέο διεθνή ρόλο ο οποίος θα είναι ισχυρότερος, πιο επιδραστικός, πιο αυτόνομος και ανταγωνιστικός της δυτικο-κεντρικής Διεθνούς Φιλελεύθερης Τάξης. Σταδιακά, η Τουρκία δεν ταυτίζεται πλήρως με κανένα από τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης –δηλαδή τη Δύση και την Ασία/Ευρασία. Αυτή η δυναμική σε συνδυασμό με την επιδίωξη των δικών της στόχων, την καθιστά έναν επίδοξο «Τρίτο Πόλο» (ΤΠ) στην υπό διαμόρφωση διεθνή τάξη. Η έννοια του ΤΠ που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς, αφενός αντικατοπτρίζει τον οραματισμό των σημερινών τουρκικών ελίτ για την ταυτότητα και τη διεθνή θέση της χώρας τους. Αφετέρου αποτυπώνει τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας σε διεθνές επίπεδο. Η ανάλυση γίνεται με τη βοήθεια ενός Νεοκλασικού Ρεαλιστικού θεωρητικού πλαισίου που λαμβάνει υπόψη το διεθνές σύστημα, την ιδεολογία και την πολιτική οικονομία, αλλά και μέσα από τις περιπτωσιολογίες του Ουκρανικού, του Συριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων”.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Συνοπτικός πίνακας περιεχομένων:
Πρόλογος Χαράλαμπου Τσαρδανίδη
Πρόλογος Συγγραφέων
1. Εισαγωγή: Τουρκική Εξωτερική Πολιτική και Διεθνής Τάξη
2. Η Τουρκία ως “Κράτος Εξαίρεση”
3. Το Πλαίσιο Ανάλυσης και η Νέα Διεθνής Τάξη
4. Τα Ιδεολογικά και Πολιτικά Θεμέλια του Τρίτου Πόλου
5. Η Πολιτική Οικονομία του Τρίτου Πόλου
6. Χαρακτηριστικά και Εκφάνσεις του Τρίτου Πόλου
7. Συμπεράσματα: Η Στρατηγική της Ανατροπής και οι Περιορισμοί του Τρίτου Πόλου
Βιβλιογραφία
************************************************
Ο Ζήνωνας Τζιάρρας είναι λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστημίο του Warwick, του Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική υπό το Κόμμα Διακαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ο Ζήνωνας είναι κάτοχος πτυχιακού τίτλου στις Μεσογειακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ελλάδα και μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων ειδίκευσης, μεταπτυχιακού επιπέδου, στη Διεθνή Ασφάλεια, στο Πανεπιστήμιο του Δελχί στην Ινδία, κύκλο ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ηγεσία και Επίλυση Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Κοτς, της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατέχει πιστοποιητικό Διαχείρισης Συγκρούσεων & Διαμεσολάβησης (Northern Ireland Open College Network). Εργάστηκε επί σειρά ετών σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου με ερευνητικό αντικείμενο την τουρκική εξωτερική πολιτική. Είναι συν-ιδρυτής της πλατφόρμας Geopolitical Cyprus και μέλος της συντακτικής επιτροπής της επιθεώρησης New Middle Eastern Studies. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τουρκική εξωτερική πολιτική, τη σύγχρονη τουρκική πολιτική, τη διεθνή πολιτική και ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, και το πολιτικό Ισλάμ.

Ο λέκτορας  Νίκος Μούδουρος ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές από τη Σχολή Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS, University of London). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Ισλάμ, πολιτική και οικονομία στην Τουρκία. Από την αστική τάξη του κεμαλισμού στο κεφάλαιο του Ισλάμ» στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας: Από την κεμαλική κυριαρχία στον ισλαμικό νεοφιλελευθερισμό» (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012), συν-συγγραφέας του βιβλίου «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδεολογικές Όψεις Εξωτερικής Πολιτικής», μαζί με τον Ζήνωνα Τζιάρρα (Τουρίκη, Αθήνα 2016), και συν-επιμελητής του τόμου «Η νέα τουρκική ηγεμονία. Διαστάσεις του πολιτικού Ισλάμ» με τον Μιχάλη Μιχαήλ (Παπαζήση, Αθήνα 2014). Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως Journal of Muslims in Europe (2019), Eastern Mediterranean Geopolitical Review (2018), Nations and Nationalism (2018), The Cyprus Review (2017), Southeast European and Black Sea Studies (2016), Journal of Balkan and Near Eastern Studies (2014), Journal of Globalizations (2014), Journal of Mediterranean Studies (2014). Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους όπως: Cyprus and the Roadmap for Peace: A Critical Interrogation of the Conflict (Edward Elgar Publishing: United Kingdom 2018),  Politics of Culture in Turkey, Greece and Cyprus: Performing the Left since the sixties (London & New York: Routledge 2017), Contemporary Social and Political Aspects of the Cyprus Problem (Cambridge Scholar Publishing, United Kingdom 2016). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το επίκεντρο της μεταδιδακτορικής του έρευνας ήταν ο μετασχηματισμός των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής κοινότητας την περίοδο μετά το 1974. Σήμερα είναι λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.        Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην σύγχρονη ιστορία του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, πολιτική οικονομία της Τουρκίας, σύγχρονη πολιτική σκέψη στην Τουρκία, καθώς και η εξέλιξη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα. 

Share this post