Η Τουρκία εξέδωσε 9 εντάλματα σύλληψης για τον παίκτη του ΝΒΑ Enes Kanter

Η Τουρκία εξέδωσε 9 εντάλματα σύλληψης για τον παίκτη του ΝΒΑ Enes Kanter

Είναι σφοδρός επικριτής  του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο έκανε και προπάθεια απαγωγής του

Το καθεστώς Ερντογάν έχει στοχοποιήσει τον παίκτη  της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ, Portes Trail Blazers, Enes Kanter,   ο οποίος  αντιμετωπίζει εννέα εντάλματα σύλληψης, που εκδόθηκαν από τις τουρκικές αρχές “στο πλαίσιο εκστρατείας εκφοβισμού για να καταπνίξουν τη διαφωνία, να καταστείλουν τις φωνές της αντιπολίτευσης και να καταστείλουν την ελευθερία της έκφρασης”. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της 12ης Ιουλίου 2021, τα οποία έλαβε η Nordic Monitor, οι Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη του Kanter για συκοφαντική δυσφήμιση και τρομοκρατία, τις δύο πιο καταχρηστικές ποινικές κατηγορίες ,που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ισλαμιστή Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τιμωρήσει επικριτές, αντιπάλους και αντιφρονούντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.   

Σύμφωνα με τον Abdullah Bozkur η  τουρκική κυβέρνηση “προσπάθησε επίσης να απαγάγει τον Kanter το 2017 ,ενώ βρισκόταν σε περιοδεία καλής θέλησης στην Ινδονησία και έπρεπε να φύγει από τη χώρα για την ασφάλειά του. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε για λίγο από τη ρουμανική αστυνομία κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά από παρέμβαση του ΝΒΑ και των κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ”.

 Ο Abdullah Bozkur   επικαλείται στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ),  τον Ιανουάριο του 2020, από 30.524 κρατούμενους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία σε 47 κράτη μέλη του ΣτΕ, 29.827 βρίσκονταν στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, το 98%  όλων  των κρατουμένων για τρομοκρατία σε όλη την Ευρώπη κατοικούν στην Τουρκία. 

*Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά στον σύνδεσμό

Turkey issued 9 arrest warrants for NBA player Kanter, a fierce critic of the Erdoğan regime – Nordic Monitor

 

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post