«Η θέση της Γυναίκας στην Εκκλησία»

«Η θέση της Γυναίκας στην Εκκλησία»

 

Στην  θέση της Γυναίκας στην Εκκλησία είναι αφιερωμένο το νέο, 38ο τεύχος, του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία»* της  Ιερά Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Το αφιέρωμα και προσεγγίζει το ζήτημα της παρουσίας και της συμμετοχής των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας. Ένα θέμα διαχρονικό αλλά και επίκαιρο, με ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο της Εκκλησίας με τη σύγχρονη κοινωνία.

Τα κείμενα του αφιερώματος εξετάζουν πτυχές του θέματος, μέσα από μια θεολογική κυρίως προσέγγιση. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος στο πρώτο κείμενο με τιτλο «Διακονία Γυναικών και Ανδρών στην Εκκλησία κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη», αναφέρεται στη παρουσία των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας μέσα από έξι παραδείγματα συσχέτισης της παρουσίας και συμβολής ανδρών και γυναικών από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.

Ακολουθεί το κείμενο του Δρος Γεωργίου Κάκκουρα για γυναίκες αγίες. Γίνεται αναφορά μέσα από αγιολογικές και ιστορικές πηγές σε δύο  Κυπρίες Αγίες, συγκεκριμένα στην αγία Μαρία τη μητέρα του ευαγγελιστή Μάρκου και στην αγία Ειρήνη τη θυγατέρα του αγίου Σπυρίδωνος. Στο επόμενο κείμενο με τίτλο «Η Γυναίκα στη Δημόσια Λατρεία του Θεού», ο καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου αναφέρεται στην παρουσία των γυναικών στη δημόσια λατρεία όσον αφορά κυρίως στη συμμετοχή τους στη ψαλμωδία αλλά και με αναφορά στο θέμα της χειροτονίας των γυναικών. Το ζήτημα του θεσμού των διακονισσών και τους σχετικούς προβληματισμούς εξετάζει στο κείμενο που ακολουθεί η Ομότιμη Καθηγήτρια Δημητρα Κούκουρα.

Το τελευταίο κείμενο του αφιερώματος με τίτλο «Ανδροκεντρισμού Αναίρεση» του καθηγητή Σταύρου Φωτίου, αποτελεί μια σύντομη αναφορά στην ισότητα και τις σχέσεις των δύο φύλων στο πλαίσιο του έρωτα και της ελευθερίας. Στο δεύτερο μέρος του τεύχους παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα της λειτουργικής ζωής, του κοινωνικού έργου και των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως. Το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί το έργο “Οσία Μαρία Αιγυπτία” του αγιογράφου Γεωργίου Κορδή. ( Η φωτογραφία επάνω είναι από την εικονογράφιση του ιδίου της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ)

* Διαβάστε το τεύχος στον σύνδεσμο

Η θέση της Γυναίκας στην Εκκλησία by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

 

Share this post