Η θέση για κυριαρχική ισότητα « διατηρείται σκόπιμα ασαφής», λέει Τ/κ καθηγητής

Η θέση για κυριαρχική ισότητα « διατηρείται σκόπιμα ασαφής», λέει Τ/κ καθηγητής

Ο Τουρκοκύπριος καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, Ahmet Sözen , υποστηρίζει  ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης  «πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο της αναγνώρισης» της «ΤΔΒΚ» και να εμπλακεί πολύ εντατικά σε έναν διάλογο με την τ/κ πλευρά. «Θα πρέπει», σημειώνει, «να δούμε άμεσα κάτι ουσιαστικό από τον νέο ηγέτη της ε/κ πλευράς ή μέσω της ΕΕ για την ενίσχυση της ανάπτυξης των Τ/Κ, όπως η ουσιαστική ένταξη της τ/κ πλευράς σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια και το απευθείας εμπόριο με την ΕΕ».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Ahmet Sözen εκφράζει  την άποψη ότι , αν γίνουν οι πιο πάνω κινήσεις και αν η  ελληνοκυπριακή πλευρά «πάρει μαζί   και την Τουρκία, μέσω της ενσωμάτωσής της στις διεργασίες της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή μέσω της συνεργασίας, αντί της απομόνωσης ενός τόσο μεγάλου παράγοντα της περιοχής, τότε ο κ. Τατάρ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί, καθώς τέτοια βήματα θα θεωρηθούν ότι αντιμετωπίζουν τους Τ/Κ ως ισότιμο εταίρο συνεργασίας».

Στην ερώτηση,  τι εννοεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν λέει ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, ο Sözen διατυπώνει την γνώμη ότι « διατηρείται σκόπιμα ασαφής αυτή η τοποθέτηση για να δοθεί περιθώριο ελιγμών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».  Διευκρινίζει ότι  κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτή η θέση σημαίνει δύο πράγματα:

«1. Δύο κράτη, 2.  Η τ/κ κοινότητα θα έχει ισότιμο καθεστώς με την ε/κ κοινότητα – ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, και ως εκ τούτου, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο πνεύμα των διαπραγματεύσεων, καθώς και στο τελικό αποτέλεσμα (δηλαδή, την τελική διευθέτηση του Κυπριακού). Σε περίπτωση που η τελική συμφωνία είναι μια ομοσπονδία, τότε οι Τ/Κ θα πρέπει να είναι πολιτικά ίσοι με τους Ε/Κ (όχι απαραίτητα αριθμητικά ίσοι) και τα δύο συνιστώντα κράτη θα πρέπει να έχουν ίσο καθεστώς. Επομένως, σε περίπτωση αδιαλλαξίας της ε/κ ηγεσίας οι Τούρκοι πολιτικοί μπορούν να «απειλήσουν» με το (1) και σε περίπτωση συνεργασίας, τότε η πολιτική γραμμή της τ/κ πλευράς μπορεί εύκολα να μετατοπιστεί στο (2)

Για τον νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ο Sözen λέει ότι είναι ίσως ένας «από τους κορυφαίους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών μεταξύ των 45 προηγούμενων με τα υψηλότερα διαπιστευτήρια».

 

 

 

Share this post