Η “αλληλεγγύη” του κ. Μάας

Η “αλληλεγγύη” του κ. Μάας

Του Α Χ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάϊκο Μάας , στην χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του έμεινε  ιχθύος αφωνότερος , όταν άκουσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση» , να επιρρίπτει την ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο «στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση» και να απειλεί πως «η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να μη θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο , να μην ρισκάρει με ασκήσεις, αυτή τη φορά δε θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο κ. Μάας, ο οποίος στην Αθήνα μας «χόρτασε» από αλληλεγγύη,  «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», την απαρνήθηκε και έτσι στην Άγκυρα μπροστά στον Τσαβούσογλου έχασε κυριολεκτικά την φωνή του. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ έβαλε για μια ακόμη φορά  τα συμφέροντα της Γερμανίας υπεράνω αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανονικά ο κ. Μάας ενώπιον των δημοσιογράφων όφειλε, αν ήταν συνεπής, να υποδείξει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι:

*Δεν υπάρχει «ελληνοκυπριακή διοίκηση» , ούτε «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ΜΟΝΟΝ Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα ίδια δικαιώματα, που έχουν οι άλλες χώρες-μέλη.

* Η Κυπριακή Δημοκρατία  ως νησί έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

* Η Τουρκία αρνείται συστηματικά   τον απευθείας διάλογο , που έχει προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία,  και αν δεν βρεθεί λύση στο πλαίσιο αυτό, να γίνει προσφυγή ενώπιον ενός δικαστηριακού σώματος, το οποίο  θα δώσει οριστική λύση στην οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων των υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS».

*Την ένταση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δεν την προκαλούν η Ελλάδα και η –κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ- «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Με αυτά  τα σταράτα λόγια έπρεπε να απαντήσει ο κ. Μάας στον Τσαβούσογλου, αλλά δεν το έπραξε.

Η στάση αυτή του Γερμανού ΥΠΕΞ εξηγεί και το γιατί αντιτάχθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο σχέδιο δήλωσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Άραγε, πως θα δικαιολογήσει ο κ. Μάας σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τα σοβαρά ατοπήματά  του κατά την συνέντευξη στην Άγκυρα;

Ο κ. Μάας , του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε. , αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, γιατί ήταν εμφανής η  φιλοτουρκική στάση του. Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για  πολιτική της κυβέρνησης του , η οποία-φευ- έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.

Προσωπικά , δεν εμπιστεύομαι την Γερμανία . Δεν την θεωρώ αξιόπιστο μεσολαβητή. Με την εκτίμηση μου αυτή συμφώνησε την περασμένη βδομάδα και διπλωμάτης , ο οποίος έχει άριστη γνώση της κατάστασης.

Επίσης, δεν εμπιστεύομαι την Γερμανία , διότι από την εποχή του Κάϊζερ μέχρι σήμερα ακολουθεί την ίδια στάση απέναντι στον Ελληνισμό. Τότε βοήθησε πρώτα την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ για να διώξουν από τα πατρογονικά εδάφη τους Έλληνες της Μ. Ασίας. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , με την Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, λεηλάτησε την χώρα, έκαψε χωριά , εκτέλεσε χιλιάδες πατριώτες και άλλους τους έσυρε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις μέρες μας η Γερμανία με τα μνημόνια υπήρξε ανάλγητη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Share this post