Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2021, τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κυρία Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία  για τις διχοτομικές αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Τέτοιες απαράδεκτες αξιώσεις, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ούτε και από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα.  

Ο κ. Παπαμελετίου υπογράμμισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τόνισε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, που να διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε η σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας και του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Η κα Δημητρίου σημείωσε ειδικότερα τις προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, τόσο στο διμερές πλαίσιο, περιλαμβανομένων τακτικότερων ανταλλαγών σε επίπεδο αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, όσο και στο πλαίσιο των τριμερών μηχανισμών κοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με χώρες της περιοχής και πέραν αυτής.

Share this post