Η παράγραφος της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε, που αγνοήθηκε από τους εταίρους

Η παράγραφος της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε, που αγνοήθηκε από τους εταίρους

Τί είπε ο Γκουτέρες στον ΥΠΕΞ , Κωνσταντίνο Κόμπο, αναφορικά με  την πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε

Πηγή στην έδρα της Ε.Ε. αποκάλυψε στην «Καθημερινή » Κύπρου ότι η Λευκωσία είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο τον διορισμό ενός εκπροσώπου της Ε.Ε. από τον περασμένο Ιούνιο, πριν λάβει αποφάσεις ο γ.γ. του ΟΗΕ για διορισμό δικού του απεσταλμένου, προκειμένου να δρομολογήσει συνθήκες επανέναρξης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παύλου Ξανθούλη, η κυπριακή κυβέρνηση ετοίμασε και σχετική παράγραφο την οποία κοινοποίησε σε κάποια κράτη-μέλη, ζητώντας όπως περιληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Η «Κ» εξασφάλισε την εν λόγω παράγραφο της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αναφέρει:

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ε.Σ. (σ.σ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) υπογραμμίζει ότι είναι πλήρως δεσμευμένο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α. (σ.σ Συμβουλίου Ασφαλείας), καθώς και του δικαίου της Ε.Ε., αξιών και αρχών, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού, ως πρώτο βήμα, ενός εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Όπως συνάγεται αβίαστα από την εν λόγω παράγραφο που ετοίμασε και προώθησε η Λευκωσία σε Ευρωπαίους εταίρους της, στόχος της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ήταν, υποστηρίζει η “Καθημερινή”, ” η Ε.Ε. να αποφάσιζε και να ανακοίνωνε από τον περασμένο Ιούνιο τον «διορισμό, ως πρώτο βήμα, ενός εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη εκλήφθηκε από την Ε.Ε. ότι αφενός θα προκαταλάμβανε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον διορισμό δικού του εκπροσώπου για το Κυπριακό. Και αφετέρου (και κυρίως), ότι θα δημιουργούσε την εντύπωση αυτονόμησης των ενεργειών της Ε.Ε. για τη διευθέτηση του Κυπριακού, κάτι που δεν ήθελαν καν να διανοηθούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

“Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της Λευκωσίας δεν απέδωσε, επιβεβαιώνοντας αυτό που κατά κόρον έχει δημοσιευθεί και επισημανθεί. Ότι, η Ε.Ε., ούτε δική της πρωτοβουλία επιθυμεί να αναλάβει στο Κυπριακό, αλλά ούτε και ενεργότερο ρόλο, σε σχέση με αυτόν που διαδραμάτιζε στο παρελθόν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το αφήγημα της Λευκωσίας και του προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ωστόσο φαίνεται πλέον να έχει προσαρμοστεί και να έχει περιορίσει τις επιδιώξεις του, διαδικαστικά τουλάχιστον, στο επίπεδο που είναι διατεθειμένη να εμπλακεί η Ε.Ε. στο Κυπριακό.

Επί της ουσίας πάντως, οι επιδιώξεις γύρω από τον βαθμό εμπλοκής και το ρόλο της Ε.Ε., δεν έχουν καν συζητηθεί. Σε όλα αυτά άλλωστε, λόγο δεν έχει μόνο η Λευκωσία. Αλλά και η Άγκυρα”, καταλήγει το δημοσίευμα. 

*Σχετικά διαβάστε και στον σύνδεσμο

Συμπεράσματα Ε.Σ. : Ουδεμία νύξη στον διορισμό πολιτικής προσωπικότητας της Ε.Ε. για το Κυπριακό – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

ΥΠΕΞ-Γ.Γ. ΟΗΕ

Την πρόθεσή του να επανεμπλακεί στο Κυπριακό, με σκοπό την επίλυσή του στη διάρκεια της θητείας του, εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνός Κόμπος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε τη διάθεση για να επανεμπλακεί ο ίδιος στο Κυπριακό με τον διορισμό απεσταλμένου υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Τουρκίας. «Εκκρεμούσε μια επικοινωνία του γ.γ. με τον πρόεδρο Ερντογάν, από την οποία μού ανέφερε ότι θα ζητούσε συγκεκριμένες απαντήσεις. Από αυτό εδώ συγκρατώ ότι ο γ.γ. είναι πεπεισμένος για τις προθέσεις της πλευράς μας και γι’ αυτό αναμένει απαντήσεις από την άλλη πλευρά και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία για να δει και ο ίδιος τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος.

Γιατί δεν διορίζεται απεσταλμένος

Στο ερώτημα γιατί ο γ.γ. γεν δεν διορίζει ακόμα απεσταλμένο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι τον απασχολούν δύο ζητήματα. Το κυριότερο είναι οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Το δεύτερο είναι το κακό προηγούμενο με τη διαφωνία που υπήρξε στο παρελθόν για τους όρους εντολής του απεσταλμένου».

Πώς βλέπει ο Γκουτέρες την πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. και πώς βλέπει αυτό το σενάριο ο κ. Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν τη βλέπει ανταγωνιστικά και αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα. «Αν δεν υπήρχε η κινητικότητα σε επίπεδο Ε.Ε., τι άλλο έχει αλλάξει για να ασχοληθεί ξανά ο γενικός γραμματές; Τίποτα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας σε επίπεδο Ε.Ε. έχει δημιουργήσει κινητικότητα και έχει επιδράσει στο πώς ο γ.γ. τοποθετήθηκε σε αυτή τη φάση», συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα «εάν μας ρώτησε τι παραπάνω θέλουμε από την Ε.Ε. και ζητάμε ενεργότερη εμπλοκή», ο κ. Κόμπος απάντησε ως εξής:

«Μάλιστα. Ερωτηθήκαμε ειδικότερα από την κ. Ντικάρλο να αναλύσουμε σε λεπτομέρεια πώς είναι διαφορετική αυτή η προσέγγιση από τον ρόλο που είχε στο παρελθόν η Ε.Ε. Επεξηγήθηκε το σκεπτικό και η θέση ότι δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά τα δύο».

Εξάλλου για το αν έχουμε νεότερα για τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, σημείωσε ότι παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. «Εμείς θέλουμε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Διαδικαστικά απαιτείται απεσταλμένος, και στο παρελθόν διοριζόταν διά της οδού του ΟΗΕ. Αν αυτό συνοδευτεί με διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, ακόμη καλύτερα», τόνισε ο κ. Κόμπος.

Share this post