Η ώρα της κάλπης και η δύναμη των ψηφοφόρων

Η ώρα της κάλπης και η δύναμη των ψηφοφόρων

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Σήμερα , Κυριακή 30 Μαΐου, 558.101 ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν τα 56 μέλη της νέας Βουλής.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας  , κυρίως από τα κόμματα ΔΗΣΥ –ΑΚΕΛ –ΔΗΚΟ, αλλά και από την ΕΔΕΚ, που έχουν μακρά κοινοβουλευτική παρουσία, ακούσαμε αλληλοκατηγορίες, είδαμε μια προσπάθεια αυτοδικαίωσης τους και να κάνουν το άσπρο μαύρο προκειμένου να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους και να τους «κρατήσουν στο μαντρί».

Δεν ακούσαμε ένα λόγο αυτοκριτικής για τα λάθη ή τις παραλείψεις τους τόσο μέσα στην Βουλή, όσο και για συμμαχίες, που κατά καιρούς έκαναν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο όχι το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, αλλά την εξουσία και την εξυπηρέτηση δικών τους ανθρώπων από το στενό κομματικό τους κύκλο. Άνθρωποι με αξίες και προσόντα από όλους τους κομματικούς χώρους μπήκαν στο περιθώριο. Η κομματοκρατία, η οποία η οποία διέπετε από δικούς της άγραφους κανόνες , έφθασε στο αποκορύφωμα της.

Ειδικά στην   τελευταία πενταετία, την αποκαλούμενη των «αρίστων», εξέλειπαν οι ηθικές και πολιτικές αξίες και θέριεψε το διαχρονικό φαινόμενο της ημετεροκρατίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Τα παλαιά πολιτικά κόμματα, λόγω των αμαρτιών τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων , έδειχναν ότι «ζούσαν σε άλλο κόσμο». Με κάποιες εξαιρέσεις τα περισσότερα σκάνδαλα δεν ήρθαν στο φως από την Βουλή , αλλά από τα μέσα ενημέρωσης. Η Βουλή αναγκάστηκε να ακολουθήσει , αλλά –κατά κανόνα- χλιαρά, διότι , όπως λέει ο λαός, «ο ένας είχε ράμματα για την γούνα του άλλου».

Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος τόσο πριν, όσο κυρίως κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας , που σε μεγάλο μέρος συνέπεσε με την άτυπη (5+1) της Γενεύης για το Κυπριακό , δεν ακούσαμε ορθό πολιτικό λόγο , ούτε είδαμε δυνατότητα παραγωγής πολιτικής για να μπει φρένο στην διαπλοκή- διαφθορά και να βγει η Κύπρος από τα ζοφερά αδιέξοδα, στα οποία την οδήγησαν λίγο ή πολύ- αυτό δεν έχει τόση σημασία –οι εκάστοτε πρόεδροι από την ίδρυση της , τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου και η Βουλή.

Όλα δείχνουν ότι από τις επόμενες μέρες και αναλόγως του σημερινού αποτελέσματος θα αρχίσει το «πάρε –δώσε» για την προεδρία της Βουλής με τελικό στόχο τις συμμαχίες – έστω και ετερόκλητες –για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Δηλαδή, ασχέτως των όποιων διακηρύξεων , ο στόχος θα είναι και πάλι η νομή της εξουσίας και όχι το καλό της Κύπρου και του λαού της.

Ο ψηφοφόρος κρατά στα χέρια του μια μεγάλη δύναμη. Μπορεί, αν το θελήσει να ανοίξει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Αυτό κατά κύριο λόγο μπορεί να γίνει , εφόσον προσέλθει στην κάλπη αποδεσμευμένος από τον «πατριωτικό κομματισμό». Και κυρίως , να αξιοποιήσει την ψήφο του , πιστεύοντας στην οδυνηρή πραγματικότητα , που βλέπει,  και όχι σε αυτά που ακούει και  έχουν στόχο να του χαϊδέψουν τα αυτιά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κατάταξη των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ θα παραμείνει η ίδια. Όμως θα υπάρξει φθορά, κυρίως  για τα δύο μεγάλα κόμματα.

 Συνεπώς, ο ψηφοφόρος έχει την «χρυσή ευκαιρία» να δώσει μαθήματα στις ηγεσίες , να τις υποχρεώσει να εγκαταλείψουν την αλαζονεία, να αναδείξει στη Βουλή πρόσωπα «φρέσκα», με νέες ιδέες, με ήθος, με αρχές και ικανά να λένε «ΟΧΙ» σε κομματικές εκ των άνω ντιρεκτίβες. Να μην εξυπηρετούν τα πολιτικο-οικονομικά κατεστημένα, αλλά να προασπίζονται τα γνήσια συμφέροντα του λαού.

Αυτή είναι η αληθινή διακύβευση των εκλογών!

Καλή Κυριακή και καλή ψήφο!

 

Share this post