Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακύρωσε απόφαση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακύρωσε απόφαση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ.

Σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2022, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας ακύρωσε την απόφαση που είχε παρθεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με την οποία η Ιερουσαλήμ αναγνωρίζονταν ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, τo 2018 η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Scott Morrison αναγνώρισε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Penny Wong, η κυβέρνηση Morrison προσπάθησε στις προηγούμενες εκλογές να κερδίσει τις ψήφους μιας μικρής μερίδας Εβραίων ψηφοφόρων με προπαγανδίστικο τρόπο. Ωστόσο, η ίδια επιβεβαίωσε εκ νέου την «προηγούμενη και μακροχρόνια» θέση της χώρας ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να επιλυθεί ως μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Παλαιστινιακού λαού.

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία , αναφέρει σχετική ανακοίνωση , επικροτεί την απόφαση της κυβένησης  της Αυστραλίας ” να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού. Οι αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων πρέπει να έχουν γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα κάθε λαού στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία, όχι φθηνές εκλογικές εκστρατίες με σκοπό την ψηφοθηρία και τυχόν οικονομικά συμφέροντα.

Εμείς, θέλουμε για ακόμα μία φορά να υπενθυμίσουμε σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου ότι οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.  

Share this post