Η Κύπρος στην κόκκινη κατηγορία και ένα αναπάντητο ερωτηματολόγιο για την Ρωσική πρεσβεία

Η Κύπρος στην κόκκινη κατηγορία και ένα αναπάντητο ερωτηματολόγιο για την Ρωσική πρεσβεία

Κύριε πρόεδρε, όλοι -πολιτικοί και δημοσιογράφοι- κρινόμαστε

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

 

Όπως διαβάσατε (https://ageliaforos.com/stin-kokkini-katigoria-katetaxe-tin-kypro-o-ecdc/) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC ) , έπειτα από την αύξηση  των ημερήσιων περιστατικών κορονοϊού, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, έχει συμπεριλάβει την Κύπρο στην κόκκινη κατηγορία.

Το πιο άσχημο και ανησυχητικό είναι ότι στον σχετικό χάρτη της Ευρώπης η Κύπρος είναι η μόνη χώρα με κόκκινο!

Λέγεται ότι οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα συνεχώς επιβαρύνεται. Όσον αφορά τους επιστήμονες το δέχομαι, αλλά την ευθύνη την φέρει  ακεραία η κυβέρνηση , διότι είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις. Οι επιστήμονες εισηγούνται , αλλά  οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Έχω την άποψη   ότι ο απελθών υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν παραιτήθηκε , «λόγω κόπωσης και επειδή αποφάσισε να ασχοληθεί με τα επαγγελματικά του», όπως είπε. Κάποιες πληροφορίες από πρόσωπα , που γνωρίζουν , αναφέρουν ότι ο Υπουργός ενδιαφερόταν αποκλειστικά για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Τελεία και παύλα». Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  οι εισηγήσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας συναντούσαν αντιδράσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφάσισε ότι μόνη επιλογή ήταν η παραίτηση , χωρίς να εκθέσει άλλους. Για το θέμα αυτό τον ρώτησα σήμερα και πριν δυο μέρες στην συνέντευξη για τον απολογισμό του έργου του. Επέμεινε ότι ανέλαβε μόνο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά στο μεταξύ προέκυψε και η πανδημία και πως δεν είχε σκοπό να παραμείνει στο Υπουργείο μέχρι το τέλος της θητείας Αναστασιάδη.

Φίλος από την Ελλάδα, όταν πληροφορήθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων κατέταξε την Κύπρο στην κόκκινη κατηγορία, μου έστειλε το εξής μήνυμα: « Να χαίρεστε τους Ρώσσους σας».

Με αφορμή αυτό το μήνυμα σας πληροφορώ ότι , στις 16 Ιουνίου, έστειλα ηλεκτρονικά  στον επί του Τύπου εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ το ακόλουθο μήνυμα:

«Παρακαλώ θα ήθελα απαντήσεις  on the record  στις ακόλουθες  ερωτήσεις.

  1. Η πρεσβεία χώρας στην Κύπρο τι υλικό μπορεί να δέχεται μέσω του διπλωματικού σάκου και τι να στέλνει στη χώρα της; Για τον διπλωματικό σάκο ισχύουν τα ίδια για τις χώρες μέλη της ΕΕ και για τις τρίτες χώρες;
  2. Η πρεσβεία της Ρωσίας ζήτησε άδεια από το ΥΠΕΞ για την εισαγωγή του εμβολίου Sputnik, το οποίο δεν έχει έγκριση από Ε.Ε. και ΕΜΑ. Ποια πρακτική ακολουθήθηκε από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε;  Γνωρίζει το ΥΠΕΞ ότι το εμβόλιο , εκτός των διπλωματών, χορηγήθηκε και σε Ρώσους, που διαμένουν στην Κύπρο; Αν ναι αυτό είναι νόμιμο;
  3. Οι διπλωμάτες των χωρών μελών της Ε.Ε. στην Κύπρο καλύπτονται από το ΓΕΣΥ; Αν όχι , γιατί;».

Σήμερα , 2 Ιουλίου 2021, δεν έχω λάβει απαντήσεις. Αφήνω σε εσάς να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

ΥΓ: Προτρέπω φιλικά τον  πρόεδρο  της Δημοκρατίας ,  Νίκο Αναστασιάδη, να ξαναβρεί σε σχέση με την στάση του προς τους δημοσιογράφους τον καλό εαυτό  του , πριν ανέλθει στον προεδρικό θώκο. Εκφράσεις του τύπου «είσαι εριστικός» , «μας κουβαλήθηκες», όταν του υποβάλλονται ερωτήσεις, που δεν επιθυμεί, δεν τον τιμούν.  Κύριε πρόεδρε, στο κάτω –κάτω της γραφής   δεν «κουβαλήθηκα» στο σπίτι σας στην Λεμεσό. Όταν είσαστε στην αντιπολίτευση  και «στρίμωχνα» προκατόχους σας, τότε δεν ήμουν «εριστικός»;  Έγινα τώρα επί προεδρίας Σας; Μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Όλοι -πολιτικοί και δημοσιογράφοι- κρινόμαστε.  Θυμηθείτε τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος, όπως  τονίζεται κατά καιρούς,  «ήταν ο πολιτικός σας πατέρας». Ουδέποτε αντέδρασε με τον δικό σας τρόπο. Ο Κληρίδης ήταν ευπατρίδης και Statesman!

 

Share this post