Η «Κ» αποκαλύπτει την επιστολή Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ

Η «Κ» αποκαλύπτει την επιστολή Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ

Την πολυσυζητημένη επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη , ημερομηνίας 14.6. 2019, αποκαλύπτει σήμερα η “Καθημερινή” Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ ζητούσε από την αρχή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις, κάτι «το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο στην επιστολή του προέδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι με την επιστολή του, “ο πρόεδρος επιβεβαιώνει αυτά για τα οποία κατά καιρούς του ασκεί κριτική το ΑΚΕΛ”.
Είπε, ακόμη, ότι στην επιτολή τίθενται προτάσεις, οι οποίες ακυρώνουν τις συγκλίσεις.
Ο πρόεδρος, ανέφερε ο κύριος Στεφάνου, “θέτει ζητήματα εκτός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα, το οποίο ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί ως βάση για διαπραγμάτευση τύπου διάσκεψης Κραν Μοντανά” .
Το ΑΚΕΛ σημειώνει, επίσης, ότι με τις αναφορές του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανοίγει θέματα που είναι ήδη συμφωνημένα, όπως η θετική ψήφος, οι αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και το πολίτευμα, με κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο κύριος Στεφάνου, να χαθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τις συγκλίσεις και άλλες συμφωνίες.

Στ.Στεφάνου(α) και Πρόδρομος Προδρόμου (δ)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκάθαρα, χωρίς καμία προϋπόθεση, ζητά από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντάνα, δήλωσε στο Τρίτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Απαντώντας στις επικρίσεις, τις οποίες δέχεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κύριος Προδρόμου υπογράμμισε ότι οι νέες ιδέες αποτελούν προσπάθεια του προέδρου να ξεφύγουμε από το ναυάγιο, στο οποίο οδήγησε τις συνομιλίες η τουρκική πλευρά. Οι νέες ιδέες, πρόσθεσε, “δεν αποτελούν προϋποθέσεις, αλλά προσπάθεια να υπερβούμε την παρέκκλιση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της θετικής ψήφου”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στις επανειλημμένες, αλλά άκαρπες προσπάθειες του προέδρου, μετά την επανεκλογή του, να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου.

*Διαβάστε το ρεπορτάζ και αυτούσια την επιστολή

https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/idoy-i-epistoli-anastasiadi-pros-gkoyteres

Share this post