Η γη της Κύπρου δέχτηκε στα σπλάχνα της τον ανεπανάληπτο Βάσο Λυσσαρίδη

Η γη της Κύπρου δέχτηκε στα σπλάχνα της τον ανεπανάληπτο Βάσο Λυσσαρίδη

Στο μνήμα του χώμα από την Κερύνεια και την Ακρόπολη των Αθηνών . – Ν. Αναστασιάδης: “Σήμερα θα ταφεί το σώμα σου, όχι όμως το πνεύμα και η ελεύθερη ψυχή σου”.

Τετάρτη , πέντε Μαΐου 2021, Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκωσία. Το ρολόϊ έδειχνε 13: οο. Ήταν η ώρα , που έφθασε το φέρετρο με την σορό του Βάσου Λυσσαρίδη, του πολιτικού ηγέτη που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ιστορία της Κύπρου. Στο χώρο της ταφής είχαν ήδη φθάσει πολλοί, ενώ άλλοι ήρθαν μαζί με το φέρετρο. Εκατοντάδες τα στεφάνια από φρέσκα λουλούδια της Κύπρου. 

Από την Εκκλησία της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο (Λευκωσία) το Ξύλινο φέρετρο, με ανάγλυφο Σταυρό, ήταν καλυμμένο με τις σημαίες της Κύπρου, Ελλάδος, της ΕΔΕΚ και μια  παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα , την γνωστή ως κεφίγιε ή χάττα. Ο αγώνας των Παλαιστινών ήταν και αγώνας του Γιατρού. Πάνω από τις σημαίες ένας Σταυρός από άσπρα άνθη. Στο ύψος του προσώπου υπήρχε διαφανές γυαλί. Ο Γιατρός ήταν ορατός . Φορούσε μαύρο κοστούμι, άσπρο πουκάμισο και μπλε γραβάτα με χιαστές λευκές γραμμές. Στο κεφάλι ο γούνινος σκούφος του, τον οποίο φορούσε τον χειμώνα . Η μορφή του ήρεμη. 

Πριν από τον ενταφιασμό, που έγινε στο μνήμα της συζύγου του Βαρβάρας  και δίπλα σε αυτό των γονέων του, Μιχαήλ και Ελένης,  ο Αρχιγραμματές της Ι. Σ. της Εκκλησίας Κύπρου αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου έψαλε τρεις φορές το “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!” και τέλεσε τρισάγιο. Πριν ανοίξει το φέρετρο για να κατέλθει στο μνήμα , αφαιρέθηκαν οι σημαίες και η παλαιστινιακή μανίλα και δόθηκαν στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ , Μαρίνο Σιζόπουλο , και σε εκπρόσωπο του Ιδρύματος Λυσσαίδη.  Ο π. Γεώργιος  το ράντισε με έλαιο , κρασί και στάρι. Μετά ρίφθηκε χώμα . Μία κυρία έριξε χώμα από την Κερύνεια και μια άλλη από την Ακρόπολη των Αθηνών. Στις 13: 15 ο ενταφιασμός ολοκληρώθηκε και ο Βάσος Λυσσαρίδης , ηλικίας 101 ετών, μετά από μια πολυκύμαντο και πλήρη αγώνων βίο αναπαύτηκε στην κυπριακή γη. 

Η Εξόδιος Ακολουθία και το ύστατο χαίρε

Περίπου 45 λεπτά πριν από την Εξόδιο Ακολουθία το φέρετρο έφθασε στον Ναό της του Θεού Σοφίας . Τοποθετήθηκε στα προπύλαια για να μπορεί ο κόσμος να απευθύνει το ύστατο χαίρε. Πολύ φορούσαν μαύρες φανέλες με το σήμα της ΕΔΕΚ, κρατούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα και πλακάτ με την φωτογραφία του Γιατρού  και άλλο που  είχε το σήμα της ΕΔΕΚ και έγραφε: ” Αγώνας για Λευτεριά, Δημοκρατία, Σοσιαλισμό”.

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Στο προαύλιο του Ναού μέλη της  νεολαίας της ΕΔΕΚ,της  Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίωνς Φοιτητών Αγώνας και της Μαθητικής Κίνηση Αγώνας, αγώνας κρατούσαν πλακάτ , ανέμιζαν σημαίες και φώναζαν ρυθμικά : ” Βάσο ζεις, εσύ μας οδηγείς”. Δύο μεγάλα πανό έγραφαν : 

* «Δεν δέχομαι να γονατίσω, καρτερούν οι σύντροφοι μου στο συρματόπλεγμα και οι νεκροί στον Πενταδάχτυλο Να πεθάνω ναι! Να γονατίσω όχι» 

*«Μαζί σας θ’ αγωνίζομαι ζωντανός ή νεκρός, ωσότου λεύτεροι πορευτούμε στον λεύτερο Πενταδάχτυλο».

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

*«Σε γελάσανε γιατρέ… Νομίζεις ότι θα μας ξεφύγεις… Δεν σου δίνουμε άδεια απουσίας».

Εντός του Ναού είχαν πάρει θέση  ο πρόεδρος της Βουλής , Αδάμος Αδάμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για τον απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, η πρόεδρος του ελληνικού Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Φώφη Γεννηματά,   οι Άντρος Κυπριανού, Νίκος Τορναρίτης, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας , Ελένη Θεοχάρους, Τάκης Χατζηδημητρίου, Γιαννάκης Ομήρου, Νίκος Κουτσού , ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης,  η Φωτεινή Παπαδοπούλου και μικρός αριθμός ατόμων σε αποστάσεις , λόγω των μέτρων για την πανδημία. 

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Περίπου στις 10: 58 προσήλθε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Ν. Αναστασιάδης, και το φέρετρο εισήλθε στον Ναό, μεταφερόμενο από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Τοποθετήθηκε στον σολέα. Εκεί υπήρχαν σε ιστούς οι σημαίες της Ελλάδο, της Κύπρου , της Ε.Ε. και της ΕΔΕΚ. Πλησίον του φερέτρου φωτογραφία του Βάσου Λυσσαρίδη και μερικά από τα παράσημα , που του είχαν απονεμηθεί. 

Της Εξοδίου Ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Επισκόπων Μεσαορίας , Γρηγορίου, και Χύτρων Λεοντίου. 

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Τον επικήδειο λόγο είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος εξήρε  το μεγαλείο της μορφής και της εμβληματικής προσωπικότητας του Βάσου Λυσσαρίδη, επισημαίνοντας  ότι “η προσωπικότητά του περνά σήμερα στην αιωνιότητα, αφού προηγουμένως πέτυχε, μέσα από τη πορεία ζωής που συνειδητά ακολούθησε, να κερδίσει δικαίως την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του συνόλου του πολιτικού κόσμου του  λαού της Κύπρου και όχι μόνο”.

ΦΩΤΟ: ΓΤΠ
Τόνισε ότι “η καθοδήγηση από τις παρακαταθήκες του ηγέτη που σήμερα αποχαιρετούμε, θα αποτελεί το ύψιστο καθήκον σε όσους επιζούν, αλλά και τη μεγίστη τιμή και υποχρέωση απέναντι σε έναν από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η δράση του Β. Λυσαρίδη “δεν περιορίζεται στα στενά σύνορα της μικρής μας πατρίδας αλλά εκτείνεται, όπως και το ελεύθερο πνεύμα του, σε χώρες που παρέμεναν υπόδουλες είτε σε αποικιακές δυνάμεις είτε σε δικτατορικά καθεστώτα”. Τον χαρακτήρισε “παγκόσμιο πολίτη και οραματιστή”, του οποίου οι δημοκρατικές αρχές και αξίες τού υπαγόρευαν ως καθήκον να βρίσκεται δίπλα από κάθε λαό που μάχεται για την ελευθερία και την εθνική του αξιοπρέπεια.

ΦΩΤΟ: ΓΤΠ

“Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ένας πολιτικός που προέρχεται από άλλο ιδεολογικό χώρο, θεωρώ προνόμιο που έζησα από κοντά και συνεργάστηκα στενά με το Βάσο Λυσσαρίδη”, κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Ν. Αναστασιάδης: Ο Β. Λυσσαρίδης κέρδισε την αναγνώριση εντός και εκτός Κύπρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Μαρίνος Σιζόπουλος

Στην επικήδεια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι “σήμερα σεμνά και ταπεινά αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο μιας γενιάς πολιτικών, που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας μας, του ελληνισμού, της Ευρώπης, του Αφροασιατικού Απελευθερωτικού και Αντιαποικιακού Κινήματος και τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ”.

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Δανειζόμενος στίχους από δικά του ποιήματα, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη, μια ζωή πολυτάραχη, γεμάτη αγώνες και αγωνίες για το λαό μας και τον ελληνισμό, το Κυπριακό, ενάντια στην Χούντα, για τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας, τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους.

Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι πολύ φτωχή για να αποδώσει την πολύπλευρη προσφορά σου στην πολιτική, την ιατρική, την ποίηση, τη ζωγραφική”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σημείωσε  πως “ο αγαπημένος γιατρός ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, που έδωσε υπόσταση στις ιδέες του, που η αγάπη και η φλόγα του για τον ελληνισμό δεν έσβησαν ποτέ, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεν έχανες την ευκαιρία να τονίζεις ότι «ο αγωνιστής όσα περισσότερα προσφέρει στην πατρίδα του, τόσα περισσότερα χρωστά»”.

«Μπορούσες και ενέπνεες τους συνεργάτες σου, με το παράδειγμα και τον χαρακτήρα σου, τους οδηγούσες να αναζητούν και να υπολογίζουν την αξία και τη σημασία ακόμα και των λεπτομερειών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα επιβίωσης του λαού μας, την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και τη σοσιαλιστική αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας”, είπε στην επικήδεια ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο γιατρός έφυγε με ανεκπλήρωτο το όραμα για επανένωση, αλλά οι στίχοι του μένουν:

«Όχι! Δεν δέχομαι να γονατίσω

Όχι! Με καρτερούν οι σύντροφοι στο συρματόπλεγμα

και οι νεκροί στον Πενταδάκτυλο

Να πεθαίνω ναι!

Να γονατίσω όχι!».

Κωνσταντίνος Βλάσης

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για τον απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, εκπροσωπώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη ως «έναν μεγάλο άνδρα της πολιτικής αυτού του τόπου, που τύγχανε της αναγνώρισης από όλους τους πολιτικούς χώρους» . Επίσης , επεσήμανε : «Πλήρης ημερών,  αλλά η παρακαταθήκη του μεγάλη. Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έρχομαι εδώ για ένα τελευταίο κατευόδιο, να’ ναι ελαφρύ το χώμα το οποίο τον σκεπάζει». 

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Μανώλη

Από την οικογένεια

Εκ μέρους της  οικογένειας  και του Ιδρύματος Λυσσαρίδη  ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στη ζωή του αείνηστου πολιτικού άνδρα  από τη γέννησή του στα Λεύκαρα, στην πορεία του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή, αλλά και στην πολιτική του πορεία. 

Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου: “Στο πολιτικὸ στίβο ο Βάσος Λυσσαρίδης κινήθηκε ως ο συνετὸς Νέστορας της πολιτικής”

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γεννηματά

 Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ελληνικού Κινήματος Αλλαγής  (ΚΙΝΑΛ) χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως μια μεγάλη μορφή του ελληνισμού, ένα φλογερό πατριώτη, ένα γνήσιο δημοκράτη και σοσιαλιστή. «Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής υπήρξες πάντα συναγωνιστής στους κοινούς μας αγώνες, για την Κύπρο και την Ελλάδα, για την πρόοδο, την αλλαγή και την ευημερία, θα ζεις πάντα στο νου και στην καρδιά μας, καλό σου ταξίδι», είπε.

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων έγραψε:

 

Ο  Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, εξήρε τις υπηρεσίες του Βάσου Λυσσαρίδη στην πατρίδα και την Εκκλησία και υπενθύμισε τη μεσολάβησή του στον τότε Πρόεδρο της Συρίας για να γίνει κατορθωτή η έλευση στην Κύπρο του Πατριάρχη Αντιοχείας για τη Μείζονα Σύνοδο. «Ξέρω πως στον Βάσο Λυσσαρίδη ταίριαζε η σημερινή αναστάσιμη εξόδια ακολουθία ακολουθία, αφού δεν παραδέχθηκε καμιά φορά τη μοίρα του ή το θάνατο, γι’ αυτό και του ταίριαζε αυτή η διαφορετική του ακολουθία», επισήμανε.

ΦΩΤΟ: ΓΤΠ

Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό ο κόσμος κατευόδωσε τον Β. Λυσσαρίδη με τραγούδια και χειροκροτήματα.

 

 

 

Share this post