Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου: “Στο πολιτικὸ στίβο ο Βάσος Λυσσαρίδης κινήθηκε ως ο συνετὸς Νέστορας της πολιτικής”

Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου: “Στο πολιτικὸ στίβο ο Βάσος Λυσσαρίδης κινήθηκε ως ο συνετὸς Νέστορας της πολιτικής”

“Έίναι πρόωρο να γράψει κάποιος για τον Βάσο Λυσσαρίδη κάτι που να έχει την αξίωση της ιστορίας. Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν δυνατός και ακριβής στο λόγο του από τους ορθοφρονούντες πιο λογικός γι αυτό υπερείχε στην υπόληψη. Η γνώμη του αταλάντευτη, με τη ζυγαριά της δικαιοσύνης έκρινε το δίκαιον, προσηνής κατά τη συναναστροφή του, με ωραιότερη αρετή το αμνησίκακον. Τίποτα δεν εκρατούσε, για όσους τον εθύμωναν δεν εκαλλιέργησε την οργή, αλλά και μέσα στο θυμό του διατηρούσε τη γαλήνη του. Το πρόσωπό του γεμάτο καθαρότητα και το βλέμμα του ευφυές και εναργές”.  Λόγια του Αρχιμανδρίτη Γεώργιου Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου,  ο οποίος στην σημερινή Εξόδιο Ακολουθία αποχαιρέτησε τον ιστορικό ηγέτη εκ μέρους της οικογένειας του και του “Ιδρύματος Λυσαρίδη”. 

Όπως τόνισε ο ομιλητής ο Λυσσαρίδης “ήταν ατρόμητος σε ώρες φοβερές που εξέπλησσε ακόμη και τους εχθρούς του”.

Ο Αρχιμ. Γεώργιος αναφέρθηκε και  στην  στάση του Βάσου Λυσσαρίδη απέναντι στην Εκκλησία, τονίζοντας ότι,  παρά την ιδεολογική προσέγγισή του,  ήταν στάση σεβασμού και αξιοπρεπείας.

 

Επίσης , σημείωσε : “Εξάλλου στη δομή του λόγου του Λυσσαρίδη κυριαρχούν τα υπέροχα ελληνικά της κλασικής αρχαιότητας και της εκκλησιαστικής γλώσσας, αδιατάρακτη συνέχεια όπως έλεγε, της συλλογικής μνήμης του λαού που οφείλεται δε δύο βασικούς πυλώνες, τον Ελληνισμό και την ορθοδοξία, μεγέθη απαρατήρητα από τους κατακτητές. Η επισκεψή του στο άγιο Όρος σηματοδότησε μια νέα πορεία φιλοσοφικής πλεύσης, και η περιγραφή της πνευματικής αυτής εμπειρίας θα μπορούσε να αμιλληθεί τις περιγραφές των Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου η του Γιώργου Θεοτοκά. Με αδρές πινελλιές ζωγράφισε σχεδόν όλα τα μοναστήρια της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους. Ο πνευματικός ορίζοντας έλεγε (ίσως να ευθύνονται γι᾽ αυτό τα γονίδια των ευλαβών γονέων μου και της οικογενειακής παράδοσης για τη συγγένεια της οικογένειας μου με τον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο), διευρύνθηκε με τις συζητήσεις κυρίως των μοναχών της Σιμωνόπετρας αλλά και αυτής της αδιόρατης αρετής του κυπρίου μοναχού Ιωαννικίου του Διονυσιάτη”.

*Σε βίντεο το μεγαλύτερο μέρος του Λόγου


*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Ομιλία Αρχιμ. Γ. Χριστοδούλου στην Εξόδιο Ακολουθία του Β. Λυσσαρίδη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post