Η επιστολή (22.9. 2017) Αναστασιάδη προς τον γ.γ. του ΟΗΕ

Η επιστολή (22.9. 2017) Αναστασιάδη προς τον γ.γ. του ΟΗΕ

Στάλθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με αφορμή την συζήτηση για λύση “δύο κρατών”

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , με αφορμή την συζήτηση για λύση “δύο κρατών , που προκλήθηκε από την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ με την συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πολίτης”, έστειλε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την επιστολή του, ημερομηνίας 22. 9. 2017 , προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στην οποία επισυνάπτεται άτυπο έγγραφο πέντε σελίδων. Ο  ageliaforos.com εξασφάλισε και δημοσιεύει την επιστολή και το άτυπο έγγραφο. Σημειώνεται ότι στάλθηκαν στον γ. γ. του ΟΗΕ δύο μήνες, μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά. 

Είναι προφανές ότι το έγγραφο στάλθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι παρασκηνιακά  συζητούσε ή βολιδοσκοπούσε για λύση “δύο κρατών”. Λύση , που μετά την εκλογή Τατάρ προβάλλεται ως βασική θέση της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. 

 

Στο  άτυπο έγγραφο ο πρόεδρος Αναστασιάδης έγραφε  τον Σεπτέμβριο  του 2017 τα εξής: 

“Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να τονίσω ξεκάθαρα ότι παραμένω ειλικρινά αφοσιωμένος στη διαδικασία και μεταφέρω την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις εντός του αποτελούμενου από έξι σημεία πλαισίου σας ως βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται  ΕΕ. 

 Όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, η θέση μας, σύμφωνα με το πλαίσιο σας, και σύμφωνα με τις γραπτές προτάσεις που υποβλήθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου [2017] είναι η ακόλουθη: 

α) Τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης από την ημέρα έναρξης ισχύος της λύσης, και: 

– Θέσπιση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των Συνθηκών της ΕΕ καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

– Ο ΟΗΕ, καθώς και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, να διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των διατάξεων της λύσης. 

β) Δραστική μείωση από την πρώτη ημέρα έναρξης ισχύος της λύσης όλων των ξέων στρατευμάτων και κατ’ επέκταση μείωση στα επίπεδα του 1960, με ρήτρα τερματισμού της παραμονής τους. 

Όσον αφορά τα τέσσερα θέματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές πτυχές της λύσης, πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσουν στην επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, εάν υπάρξει σεβασμός σε θεμελιώδεις αρχές. (Καταγράφονται οι  θεμελιώδεις αρχές που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές, την αποτελεσματική συμμετοχή, το περιουσιακό και την ισότιμη αντιμετώπιση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών). 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προτείνει  της όποιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο να  προηγηθεί «προπαρασκευαστική εργασία», η οποία θα επιστρέψει στον Γενικό Γραμματέα «να αξιολογήσει τις θέσεις και τις προθέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και να αξιολογήσει κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της Διάσκεψης». Τέλος, σημείωνε την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών και την προώθηση αμοιβαία αποδεκτών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και ένα τέτοιο ΜΟΕ , σημείωνε, ήταν να επιστρέψουν τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους. 

Διαβάστε  αυτούσιο το έγγραφο

Άτυπο έγγραφο Αναστασιάδη (… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Share this post