Η είσοδος στη Βουλή των Ελλήνων τριών υπερδεξιών ή ακροδεξιών κομμάτων

Η είσοδος στη Βουλή των Ελλήνων τριών υπερδεξιών ή ακροδεξιών κομμάτων

Οι αναλύσεις για το νέο εκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα θα συνεχιστούν. Για την ενημέρωση σας ο ageliaforos.com επέλεξε μια ανάλυση , που δημοσιεύτηκε στο insidestory.gr  των δημοσιογράφων -αναλυτών Γιάννη Παλαιολόγου και Τάσου Τέλλογλου*. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

“Στα αξιοσημείωτα των   εκλογών στην Ελλάδα ήταν η είσοδος τριών υπερδεξιών ή ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη ήταν η εκτόξευση του ακραίου εθνικιστικού κόμματος των Σπαρτιατών στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 4,7% και 13 έδρες.

Ο αρχηγός του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε τον κατάδικο Ηλία Κασιδιάρη «για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε». Ήταν, είπε, «το καύσιμο […] για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». Για όσους αμφέβαλλαν για το ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός της θριαμβευτικής εισόδου των Σπαρτιατών στη Βουλή, η φωτογραφία του εαυτού του που ανάρτησε στο Twitter ο Κασιδιάρης, χαμογελαστός με μπλούζα του κόμματος και με τη λέξη «Νενικήκαμεν», ήταν ένα ανατριχιαστικό πειστήριο, που ξύπνησε ιδιαίτερα δυσάρεστες μνήμες.

Η ψήφος στην άκρα δεξιά «εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική αισθητική, είναι η αντι-συστημική ψήφος που θέλει να τιμωρήσει τη Δημοκρατία», λέει στο inside story η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS. Προσθέτει ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών «κινητοποιήθηκαν από τον τρόπο που [τα κόμματα εξουσίας] χειρίστηκαν το θέμα της ΡοδόπηςΜητσοτάκης: «Ο Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν τις εκλογές για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ» | Lifo».

Είναι κοινή εκτίμηση, αναφέρει,  ότι “η προεκλογική απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας να καταγγείλει την πολιτική του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη δεν είχε τα επιθυμητά για το κόμμα αποτελέσματα. Απεναντίας, οδήγησε σε μεταφορά ψήφων από υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιούρ, εξασφαλίζοντας την εκλογή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα αύξησε το ποσοστό του κατά μισή μονάδα, η οποία ήταν αρκετή για να κρατήσει στη δεύτερη θέση την –επίσης ενισχυμένη– ΝΔ. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχασε τρεις μονάδες. Οι Σπαρτιάτες, που δεν είχαν εμφανισθεί στις εκλογές της 21ης Μαίου, συγκέντρωσαν 3%, η Νίκη αύξησε το ποσοστό της στο 2,6% από 1,9% τον Μάιο και η Ελληνική Λύση επέδειξε αξιοσημείωτη σταθερότητα. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην Ξάνθη”.

  • Διαάβαστε όλο το άρθρο στον σύνδεσμο

Η επιβεβαίωση των δεύτερων εκλογών και το αγκάθι | Inside Story

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

Share this post