Η Αριστοτέλους δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης της από τη δημόσια υπηρεσία.

Η Αριστοτέλους δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης της από τη δημόσια υπηρεσία.

Γιώργος Σαββίδης : “Η  έρευνα, με βάση στοιχεία τα οποία περιήλθαν στην αντίληψή μας την τελευταία εβδομάδα, κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον”.

Οι κυρίες Άννα Αριστοτέλους Διευθύντρια Φυλακών και Αθηνά Δημητρίου Ανώτερη Λειτουργό Φυλακών, “θεωρούν ότι  έχει αρχίσει η αποδόμηση τους ως Διεύθυνσης των Φυλακών επειδή « τόλμησαν» να υποβάλουν καταγγελία εναντίον ενός ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας,  κάτι το οποίο για λόγους αρχής δεν μπορούν να αποδεκτούν”, αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωση οι δικηγόροι τους  Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης.  Οι δύο δικηγόροι θεωρούν ότι δεν είναι ορθή η διεξαγωγή νέας ποινικής έρευνας ύστερα από απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με το διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα που διενεργείται από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Επίσης, σημειώνουν  ότι οι φωτογραφίες,  που παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού  Σίγμα αφορούν μέρος του μαρτυρικού υλικού,  στο οποίο βασίστηκαν οι καταγγελίες των πελάτιδων μας, ” το οποίο οι ίδιες  παρέδωσαν στον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή και το οποίο αφορά την επικοινωνία του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη  Κατσουνωτού και του βαρυποινίτη, ο οποίος φέρεται να στρατολογήθηκε από τον ανώτερο αξιωματικό συνωμοτώντας μαζί του για την εξασφάλιση βίντεο και άλλου υλικού  με σκοπό να πλήξουν τη Διεύθυνση των Φυλακών”.

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της γραπτής ανακοίνωσης  από τους δικηγόρους Γιώργο Τριανταφυλλίδη και Πάμπο Ιωαννίδη:

“Εκπροσωπώντας τις πελάτιδες μας Άννα Αριστοτέλους Διευθύντρια Φυλακών και Αθηνά Δημητρίου Ανώτερη Λειτουργό Φυλακών, κρίνουμε ορθό να σημειώσουμε  ότι, κατά την άποψη μας, η διεξαγωγή νέας ποινικής έρευνας ύστερα από απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με το διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα που διενεργείται από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, θα ήταν ορθότερο να γίνει  μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο διορισμός ποινικών ανακριτών για διερεύνηση ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων στις Φυλακές στη βάση των ισχυρισμών που προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα και την επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με την οποία οι πελάτιδες  μας  είχαν συνάντηση προχθές, δυνατό να δημιουργήσει προβλήματα στη διερεύνηση, την επάρκεια και αντικειμενικότητα της υπό εξέλιξη έρευνας. Το ίδιο μαρτυρικό υλικό που θα διερευνηθεί στη νέα έρευνα απασχολεί ήδη την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα   οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ του Σίγμα αφορούν μέρος του μαρτυρικού υλικού στο οποίο βασίστηκαν οι καταγγελίες των πελάτιδων μας το οποίο οι ίδιες  παρέδωσαν στον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή και το οποίο αφορά την επικοινωνία του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη  Κατσουνωτού και του βαρυποινίτη, ο οποίος φέρεται να στρατολογήθηκε από τον ανώτερο αξιωματικό συνωμοτώντας μαζί του για την εξασφάλιση βίντεο και άλλου υλικού  με σκοπό να πλήξουν τη Διεύθυνση των Φυλακών.

Οι πελάτιδες μας τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν αναλώσει το άπαν των δυνάμεων τους για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στις Κεντρικές  Φυλακές οι οποίες κάθ’ ομολογία  παρουσιάζονται  διεθνώς ως σωφρονιστικό μοντέλο για το πως πρέπει να λειτουργούν οι φυλακές της κάθε χώρας, μειώνοντας μάλιστα το ποσοστό υποτροπής από 50% που ήταν προηγουμένως σε 15%. Οι πελάτιδες μας θεωρούν ότι  έχει αρχίσει η αποδόμηση τους ως Διεύθυνσης των Φυλακών επειδή « τόλμησαν» να υποβάλουν καταγγελία εναντίον ενός ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας κάτι το οποίο για λόγους αρχής δεν μπορούν να αποδεκτούν.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και επειδή οι πελάτιδες μας θεωρούν ότι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και τα οποία οδήγησαν στο διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών δεν είναι τυχαία αλλά έχουν άμεση σχέση  με την καταγγελία στην οποία έχουν προβεί για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας οι  πελάτιδες μας, για λόγους καθαρά ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  έχουν οριστικά αποφασίσει, όπως ζητήσουν να  μετακινηθούν από τις Κεντρικές Φυλακές, μετά την ολοκλήρωση και των δύο ερευνών, ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από αυτές. Η Διευθύντρια Φυλακών δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο υποβολής  παραίτησης της από τη δημόσια υπηρεσία”.

Τομές στα Γεγονότα | Ειδήσεις 22.07.22 (sigmatv.com)

Τομές στα Γεγονότα | Ειδήσεις 28.07.22 (sigmatv.com)

Σχόλια από τον Γενικό Εισαγγελέα 

Τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Φυλακών και ειδικότερα το περιεχόμενο σημερινής επιστολής των δικηγόρων της Διευθύντριας των Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους, που είδε το φως της δημοσιότητας, κλήθηκε  να σχολιάσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ,  Γιώργος Σαββίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (ΝΥ) , απαντώντας επί του θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε σχετικά:

«Η Νομική Υπηρεσία ενεργεί με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οι όποιες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενδεχομένως να βρίσκουν σύμφωνους κάποιους ή να μην βρίσκουν σύμφωνους άτομα που είτε επηρεάζονται είτε έχουν άποψη πάνω σε διάφορα θέματα. Εκείνο που σίγουρα θέλω να γνωρίζετε είναι ότι, η απόφαση που πήρε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας εξαιτίας της απουσίας μου στο εξωτερικό, είναι μια απόφαση η οποία έχει ως μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτησή του, και ουσιαστικά αφορά σε μία έρευνα η οποία, με βάση στοιχεία τα οποία περιήλθαν στην αντίληψή μας την τελευταία εβδομάδα, κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει, για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.

Ερωτηθείς ακόμα κατά πόσον «η απειλή περί παραίτησης της κας Αριστοτέλους επηρεάζει το έργο [του ιδίου και της Νομικής Υπηρεσίας]», ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε:

Δεν έχω αντιληφθεί την οποιαδήποτε απειλή. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που νομίζει σωστό. Εμείς ως Νομική Υπηρεσία, όπως και την προηγούμενη φορά -όταν δηλαδή η κα Αριστοτέλους και η κα Δημητρίου υπέβαλαν τις δικές τους καταγγελίες εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας- ενεργήσαμε πιστεύω άμεσα και προχωρήσαμε διορίζοντας ποινικό ανακριτή. Το ίδιο άμεσα πιστεύω ότι ενεργήσαμε κι όταν συνέβησαν τα γεγονότα τα οποία ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στη χθεσινή ανακοίνωσή του. Τα οποία, επαναλαμβάνω, ήταν: (1) η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου για 24 κατηγορίες, όπου το Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι έλαβαν χώρα από άτομο το οποίο βρισκόταν ως κρατούμενος, και μάλιστα βαρυποινίτης στις Κεντρικές Φυλακές, (2) το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα και κάποιες πληροφορίες που έκαναν αναφορά σε διάφορα θέματα, και (3) μια επιστολή από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που περιλάμβανε έκθεση της Αστυνομίας για διάφορα θέματα που αφορούν σε ζητήματα των Φυλακών, την οποίαν η έντιμη κα Υπουργός κατέληγε ότι ήθελε να παραπέμψει στο Γραφείο μας [για να λάβουμε γνώση] των πληροφοριών που είχε υπόψιν της, προκειμένου να εξετάσουμε την πιθανότητα να προβούμε στα εκ του Συντάγματος προκύπτοντα καθήκοντά μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η έρευνα που διεξάγει ο ποινικός ανακριτής κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης επηρεάζει τη δεύτερη έρευνα που ανακοινώθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα χθες, ο κ. Σαββίδης είπε:

Κρίθηκε ότι δεν επηρεάζει καθόλου η ύπαρξη της μίας έρευνας την άλλη, ούτε και υπάρχει στοχοποίηση προσώπων ή καταστάσεων στη δεύτερη έρευνα. Υπάρχει μία αναγκαιότητα να διερευνηθούν διάφορα θέματα τα οποία προκύπτουν από τα τρία σημεία που σας ανέφερα. Εκείνος που αποφασίζει, βάσει του Συντάγματος, πότε και υπό ποιες συνθήκες γίνεται ποινική έρευνα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σεβαστή η γνώμη του οποιουδήποτε άλλου. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, να είστε σίγουροι ότι πήρε την απόφαση χθες τόσο σε συνεννόηση μαζί μου -παρά την απουσία μου- όσο και σε συνεννόηση και με τον κ. Αιμιλιανίδη, ο οποίος αντιλαμβάνομαι ότι έχει προβεί και σε δημόσιες δηλώσεις ότι ήταν πλήρως σε γνώση του το θέμα της δεύτερης έρευνας».

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας έγιναν στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίασης , μετά από τη σύσταση της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Νομικής Υπηρεσίας ως ένας εξειδικευμένος μηχανισμός παροχής καθοδήγησης και συντονισμού ποινικής διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, καθώς και υποθέσεων που πιθανόν να εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς.

Share this post