Η Αμερική εγκαταλείπει το Αφγανιστάν και αναλαμβάνει η περιφερειακή γεωπολιτική

Η Αμερική εγκαταλείπει το Αφγανιστάν και αναλαμβάνει η περιφερειακή γεωπολιτική

Αυστηρή κριτική για στις ΗΠΑ για πολιτική της στο Αφγανιστάν , που κατέληξε στην επικράτηση των Ταλιμπάν, ασκεί ο  Graham E. Fuller .

Σε ανάλυση του στο  Responsible Statecraft ο Fuller , μεταξύ άλλων, γράφει:

Οι «εθνικο-οικοδομικές και ανθρωπιστικές» πτυχές της αμερικανικής κατοχής ήταν σε μεγάλο βαθμό βιτρίνα για να καλύψουν τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον. Αυτές οι φιλοδοξίες μεταξύ των Αμερικανών δεν έχουν ακόμη πεθάνει πλήρως”.  
Σε άλλο σημείο του άρθρου του διατυπώνει την άποψη:  “Είτε σας αρέσει είτε όχι, ένα βασικό χαρακτηριστικό της νέας «μετααμερικανικής γεωπολιτικής» θα είναι η επιστροφή σε μια πολύ πιο ιστορικά φυσιολογική κατάσταση των παγκόσμιων υποθέσεων, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παίκτες. Και σε αυτή την περίπτωση, πολλοί παίκτες θα έχουν επίσης τη μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον του Αφγανιστάν — πιθανώς προς το καλύτερο. Η πραγματικότητα είναι ότι και οι τρεις χώρες,  που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται ως εχθρούς – το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα – στην πραγματικότητα όλες μοιράζονται με την Ουάσιγκτον τους ίδιους σημαντικούς στόχους για το μέλλον του Αφγανιστάν: σταθερότητα και τερματισμό της αιματοχυσίας και του τζιχάντ. Αλλά και οι τρεις αυτές χώρες ενώνονται επίσης σε σθεναρή αντίθεση στην αμερικανική παρέμβαση και κυριαρχία στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.*Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο

America leaves Afghanistan, and the regional geopolitics take over – Responsible Statecraft

Graham E. Fuller είναι πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον μουσουλμανικό κόσμο. Το πρώτο του μυθιστόρημα είναι το «Breaking Faith: A novel of spiation and a American’s συνείδησης κρίση στο Πακιστάν», ακολουθούμενο από το «BEAR-Novel of Eco-Violence in Canada Northwest».

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

Share this post