Η Άγκυρα ζητά και τα …ρέστα για την Αγιά Σοφιά

Η Άγκυρα ζητά και τα …ρέστα για την Αγιά Σοφιά

Καλεί την Ελλάδα «να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της»

Ερντογάν: “«Όταν πήραμε την Κωνσταντινούπολη πιστεύαμε σε αυτή την πόλη και ότι η παγκόσμια ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί».

Για “ιστορικά κόμπλεξ” κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα και την καλεί ” να τα αποβάλει”. Η κατηγορία διατυπώνεται σε δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ, ως απάντηση στην καταδίκη από την Ελλάδα της χθεσινής φιέστας 
στην Αγία Σοφία, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς. 

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης,που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την κατανόηση  της ψυχολογίας αυτής της χώρας», αναφέρεται στην δήλωση Ακσόϊ. 

Χαμί Ακσόϊ

Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «σωπάσει» το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19.
«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθεταμε τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», προσθέτει.

Υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία και πως «Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», καταλήγει η δήλωση. 

 

Χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος τόνισε ότι από πλευράς Τουρκίας γίνεται “απαράδεκτη  απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών την ανάγνωση κορανίου  και προσβολή στη διεθνή κοινότητα, καθώς αυτή  είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935″. 

“Η ημερομηνία της άλωσης θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη της ανθρωπότητας” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του έπειτα από την ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου στην Αγία Σοφία.  Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως όταν κατέλαβαν την Πόλη “πίστευαν πως η ιστορία έπρεπε να ξαναγραφτεί”

Στην ομιλία του,η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι πολύ σημαντική η μνημόνευση της 567ης επετείου της Πόλης με ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου για την Κατάκτηση στην Αγία Σοφία.

«Κατακτήθηκε από έναν κατακτητή και τους στρατιώτες του που λαχταρούσαν καλά νέα κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Πόλης”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και υπενθύμισε τα λόγια του Μωάμεθ του Πορθητή “Ή εγώ θα πάρω την Κων/πολη ή η Κων/πολη θα πάρει εμένα”, λέγοντας ότι τελικά πέτυχε τον στόχο τους στις 29 Μαΐου του 1453.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αυτή η ημερομηνία κατά την οποία μια εποχή έκλεισε και άνοιξε μια νέα, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη της ανθρωπότητας».

«Η κατάκτηση δεν είναι σύμβολο κατεδάφισης αλλά οικοδόμησης, δεν είναι σύμβολο καταστροφής αλλά αναγέννησης, δεν είναι σύμβολο καταπίεσης αλλά δικαιοσύνης,  δεν είναι σύμβολο μίσους,αλλά αγάπης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και κατέληξε: «Όταν πήραμε την Κωνσταντινούπολη πιστεύαμε σε αυτή την πόλη και ότι η παγκόσμια ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί».

 

Share this post