Η Άγκυρα απέλασε τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη

Η Άγκυρα απέλασε τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη

Στην Αθήνα επέστρεψε  ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, τον οποίο οι τουρκικές αρχές απέλασαν από την Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν και στην συνέχεια συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργο Βαρυθυμιάδη, πριν μεταβεί στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου επρόκειτο να παραστεί , την Κυριακή, στην Θεία Λειτουργία για την  Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μετά το περιστατικό κινητοποιήθηκαν οι Ελληνικές διπλωματικές Αρχές. Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την “καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη”.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης ενημερώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι οι τουρκικές Αρχές θα απελάσουν, ως persona non grataτον Γιώργο Βαρυθυμιάδη με πτήση στις 19:00 και προορισμό το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

 Σε ανάρτηση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής «αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, τους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. 

«Όταν φθάσαμε μπροστά το γκισέ τους άλλους τους άφησαν, εμένα μου είπανε να περιμένω, ήρθε ένας αστυνομικός, μετά ήρθαν άλλοι δύο, μου πήραν το διαβατήριο και κατέληξα να μου πάρουν αποτυπώματα και να είμαι στο κρατητήριο του  Αεροδρομίου», δήλωσε ο κ. Βαρυθυμιάδης

Όπως εξήγησε  ο ίδιος στην  ΕΡΤ,” δεν πρόκειται για προσωπική αντεκδίκηση. Η διεθνής προβολή για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας είναι η αιτία της Τουρκικής στάσης. Είναι πολιτικό το θέμα. Δεν είναι προσωπικό για τον Βαρυθυμιάδη… Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και πιθανώς γι’ αυτό έχουμε μπει σε κάποια λίστα”.

Την Τουρκική συμπεριφορά καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος.

 

 

Share this post